La grip aviària s’estén per la zona de l’Arieja més próxima a Andorra

Les autoritats van establir un ampli perimètre de seguretat que ha estat insuficient per evitar la propagaciò de l'epidèmia

La granja on s'ha originat el brot al departament de l'Arieja.
La granja on s'ha originat el brot al departament de l'Arieja.

Les autoritats sanitàries franceses han detectat nombrosos casos de grip aviària a l'Arieja que s'està estenent per tot el departament fins i tot a les zones més pròximes a Andorra. Els primers casos es van produir en un terreny que acull una granja pedagògica. Les autoritats van establir un ampli perimètre de seguretat que ha estat insuficient per evitar la propagaciò de l'epidèmia. Ja s'han sacrificat, en els darrers dies, cinc milions d'aus a tot el pais.

A Catalunya, el departament d'Acció Climàtica ha iniciat el sacrifici dels 37.000 galls d'indi i 50.000 guatlles pel cas de grip aviar d'Arbeca (Garrigues) una vegada s'ha confirmat el focus a través del Laboratori Nacional de referència de Veterinària d'Algete, a Madrid.  

La grip aviària és una malaltia infecciosa de les aus produïda per subtipus del virus gripal de tipus A. Pot afectar tant espècies avícoles destinades al consum com aus de companyia i aus silvestres. La major part dels subtipus de la grip aviària no s’han detectat en l’ésser humà, però n’hi ha que es poden transmetre a les persones per contacte estret amb aus infectades.

Pel moment no s'ha detectat cap cas a Andorra. Una de les accions de prevenció és prohibir la cria conjunta d’ànecs i oques amb altres especies d’aus de corral. A aquest efecte, es considera cria conjunta, aquells animals ubicats en un mateix local o recinte; en el cas d’aus estabulades, aquelles que comparteixen la mateixa cubicació d’aire.

 

Etiquetes

Comentaris

Trending