Agricultura treu pit de l’increment d’ajuts a les explotacions malgrat la crisi Covid

Sílvia Calvó recorda des de la benedicció del bestiar a Setúria que s’han impulsat subvencions pel foment de la millora del maneig i a la promoció de la producció ecològica, que se sumen als2,5 milions destinats a les ja existents en exercicis anteriors

Un moment de la benedicció a Setúria.
Un moment de la benedicció a Setúria. Gabriel Pérez

El Govern incrementarà enguany els ajuts que destina al sector primari. Així ho ha explicat la ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó, ha explicat que a les subvencions habituals, s’han sumat noves tipologies, com ara les de foment de la producció ecològica o la millora del maneig. També ha posat en relleu que les explotacions han resistit bé la crisi provocada pel coronavirus. De fet, ha afirmat que en poden sortir beneficiada pel valor que la ciutadania dona ara ara als productes de qualitat i proximitat.
 

Calvó ha partit, juntament amb altres membres de l’executiu a la tradicional benedicció del bestiar a Setúria, a la Massana. L’acte ha recuperat enguany el format tradicional, amb el dinar de germanor, després que l’any passat la pandèmia el fes inviable. La ministra ha posat en relleu que “treballem per consolidar el sector” i ha recordat que s’està ultimant una llei òmnibus que es vol culminar després de l’estiu.

La ministra ha avançat que després de l’estiu esperen poder tramitar la llei òmnibus que ha de servir per donar un nou impuls al sector

En aquest sentit, ha indicat que ara mateix “ja tenim l’esquelet del text” que es vol enviar ara a l’Associació de Pagesos i Ramaders (APRA) perquè “hi puguin fer aportacions”. Fins ara, el treball s’ha fet amb explotadors individuals amb els quals s’ha anat parlant. Es tracta d’un pas més, ha apuntat Calvó, per “consolidar el sector”.

A banda, ha remarcat que enguany, i malgrat la necessitat de contenció, el ministeri ha apostat per impulsar nous ajuts. Entre elles, les de foment de la millora del maneig i les que serveix per promocionar la certificació  ecològica dels productes. En global, 125.000 i 60.000 euros respectivament que se sumen als 2,5 milions ja destinats a altres tipologies de subvencions per al sector.

Un àmbit que, ha volgut remarcar la ministra, ha resistit prou bé la pandèmia. “No hi ha hagut un gran impacte”, ha manifestat Calvó. De fet, fins i tot es pot dir que ha comportat un cert impuls. “La gent dona ara més importància a productes de qualitat i de proximitat”, ha indicat. I, justament, aquests són els que es volen potenciar amb les ajudes a la producció ecològica.

Calvó ha estat una de les representants del Govern a la tradicional benedicció de bestiar. També han assistit el cap de Govern, Xavier Espot; i els titulars de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, i la d’Afers Socials, Judith Pallarés. Enguany s’ha pogut recuperar el dinar de germanor entre els pagesos de la Massana, una parròquia que, segons ha explicat el conseller del comú Sergi Gueimonde, manté una estabilitat en la cabana, amb 375 caps grossos, unes 500 ovelles i nou explotacions. També ha explicat les millores impulsades des de la corporació, com ara el tancament perimetral de la zona d’Alcover.

Comentaris

Trending