Xavier Coma adverteix que "ens preocupa el futur de la pagesia" i avisa que "no som amants dels canvis ràpids"

Comentaris

Xavier Coma adverteix que \"ens preocupa el futur de la pagesia\" i avisa que \"no som amants dels canvis ràpids\"
Xavier Coma adverteix que \"ens preocupa el futur de la pagesia\" i avisa que \"no som amants dels canvis ràpids\"

El president de l’Associació de Ramaders i Pagesos (ARPA), Xavier Coma, adverteix que “el futur de la pagesia a Andorra ens preocupa” i recorda que “no som amants dels canvis ràpids”. Coma va fer aquestes apreciacions durant l’acte en què l’ambaixadora de França, Ginette de Matha, li va imposar, en nom del ministre francès d’Agricultura, la Creu al mèrit agrícola de l’Estat veí. L’actual president del col·lectiu dels pagesos i ramaders del Principat va mostrar el seu orgull i satisfacció i va recordar el treball dels seus antecessors en el càrrec i l’esforç de milers de persones que han conreat al llarg de la història les terres andorranes.

En presència del cap de Govern, Toni Martí, o de la ministra encarregada de l’Agricultura, Sílvia Calvó, Coma va lloar la importància que el sector primari i, més concretament la terra (ja des del Consell de la Terra si no abans) ha tingut per al país. “Aquesta terra que per a nosaltres és la base del nostre treball, és el nostre despatx, és el nostre ordinador, en definitiva, el nostre origen i el nostre futur”, va afirmar Xavier Coma, que va destacar, també, la contribució de la pagesia al manteniment del paisatge que ofereix encara avui el Principat.

Coma no va fer cap referència explícita a res. Però és clar que rere el seu missatge, també, de preocupació hi ha temes en relació als quals l’ARPA ja ha sol·licitat extrema prudència. Aspectes com l’acostament a la Unió Europea i els hipotètics canvis que es poguessin produir en l’acord duaner ja han estat posats en alerta pel col·lectiu pagès del país. Més concretament i també en relació a altres negociacions, l’ARPA ha advertit en més d’una ocasió dels efectes que hi pot haver sobre el tabac, una de les principals fonts d’ingressos dels colliters.

En el seu discurs de recepció i agraïment per la condecoració rebuda, Coma, després de deixar clar que són més partidaris dels canvis tranquils, va afirmar que “si som capaços, i així n'estic convençut, d'avançar sense perdre el que hem aconseguit en altres moments de la nostra història recent, ens en sortirem”. I hi va afegir que “som un col·lectiu acostumat a evolucionar tot conservant, malgrat en alguns moments tenim que suportar secades, tempestes i alguna que altra pedregada no sempre meteorològica que ens obliga a reaccionar ràpidament”.

Comentaris

Trending