'Voràgine Landstreet': la batlle ordena ara el bloqueig de comptes de 130 persones (físiques o jurídiques)

Comentaris

La batlle instructora de les causes vinculades a Banca Privada d’Andorra (BPA), Canòlic Mingorance, acaba d’ordenar el bloqueig de comptes -parcial en la majoria de casos- de cent trenta persones, físiques i jurídiques, que d’una manera o altra van rebre retribucions de la societat panamenya Landstreet. La mesura ha causat sorpresa i indignació entre els afectats, que sense rebre cap comunicació formal s’han trobat travats els seus comptes bancaris. La decisió, preventiva, suposa congelar unes quantes desenes de milions d’euros, segons les fonts consultades, que han assegurat que “cada vegada queda més clar que la instructora no entén res de res del funcionament de Landstreet”. En el sumari de la causa hi figuren diverses notes explicatives sobre el mecanisme i la lògica de funcionament de la societat.

Mingorance, amb l’inexcusable braç executor del fiscal general, Alfons Alberca, investiga Landstreet pels presumptes delictes d’abús de posició dominant, administració deslleial d’una empresa, defraudació de la CASS, blanqueig de diners i falsejament de comptes socials. Com que la instructora no veu la lògica del funcionament de la panamenya ni creu motivats els pagaments que va fer, s’ha posat a investigar a fons la comptabilitat del que era, no cal oblidar-ho, una empresa privada amb un funcionament intern concret. Davant la possibilitat que els diners procedeixin d’un delicte, es bloqueja com a mesura cautelar. Sense donar massa explicacions, per ara. La batlle no només investiga la comptabilitat del banc entre el 2007 i el 2014. També vol estudiar els comptes d’una bona colla de directius i empleats de BPA i els contractes que els lligaven al banc. Es pretén saber si en algun lloc hi figurava la previsió dels cobraments que van percebre.

Hi ha 25 càrrecs i empleats de BPA que van rebre diners de Landstreet als quals se’ls proposa bloquejar els comptes pel valor dels diners que van percebre. Però es dóna el cas, segons les fonts, que Mingorance ha convidat diverses entitats bancàries, com a mínim totes les del país, a executar la trava. I llavors resulta que si l’afectat en qüestió té compte en més d’un banc, se li congelen en suma molts més diners del que pertocaria. També es traven els comptes de vuit persones que van rebre traspassos des de la societat panamenya. Entre aquests, s’ordena el bloqueig de comptes de l’exconsellera general de DA Meritxell Mateu. En aquest cas, la quantia són els 48.000 euros que va cobrar per compensar-la per la suposada influència política que exercia. 

A més a més, hi ha 96 persones físiques o jurídiques als quals se’ls bloquegen els comptes per haver estat prescriptors de BPA. Un fet del tot inèdit perquè, segons les fonts, feien clarament feines per al banc que estaven degudament remunerades. Més encara, se’ls retenia la quantitat corresponent, quan pertocava, a l’impost sobre els serveis prestats per no residents. I s’abonava la quantia degudament a Govern, segons que han remarcat fonts coneixedores del funcionament de Landstreet. Una altra curiositat remarcable és que dos dels tres socis de la societat panamenya, que van percebre xifres importants en concepte de remuneració per les tasques d’assessorament que feien en la gestió del fons Dolphin, un dels productes estrella del banc, no apareixen entre els bloquejats. I la Batllia ho argumentaria assegurant que el contracte que aquestes persones tenien amb Landstreet és ben clar i per tant no hi ha cap dubte sobre l’origen dels diners percebuts. També és simptomàtic que aquests mateixos experts en gestió de fons han aconseguit migrar de BPA a Vall Banc quan se suposa que Landstreet, de la qual rebien retribucions milionàries, està acusada de blanquejar.

Landstreet era en primer lloc, segons les fonts, la societat que propietat de l’exconseller delegat de BPA, Joan Pau Miquel, i dels dos gestors del fons Dolphin tenien, justament, per poder operar en l’assessorament a BPA en referència a l’esmentat fons, que del 2007 al 2014 va donar una rendibilitat molt elevada a l’entitat. Per tant, una de les potes importants de Landstreet era assumir la retribució dels gestors del Dolphin. Miquel també emprava la societat per pagar primes a alguns alts càrrecs en funció de paràmetres clarament definits internament o per retribuir assessors, intermediaris, inversionistes o prescriptors.

Segons consta al sumari del ‘cas Landstreet’, “tots els ingressos (efectuats per la panamenya) tenen acreditats la seva traçabilitat i estan registrats com a despesa o pagament de BPA”. Més encara: “En relació al destí del conjunt de pagaments efectuats -partides de càrrec- n’hi ha que directament estan registrats als comptes com per exemple ‘pagament de traspàs’ a un altre compte de BPA com és dels pagaments a referidors o directament pagaments a clients per indemnitzacions sobre inversions. Tots aquests pagaments tenen la seva identificació i traçabilitat des d’informació disponible de les contrapartides al propi banc”. Aquestes explicacions s’inclouen en una nota explicativa incorporada al sumari.

Comentaris

Trending