Vives exigeix que l'acord amb la UE respecti les especificitats i la sobirania d'Andorra

Comentaris

Vives exigeix que l\'acord amb la UE respecti les especificitats i la sobirania d\'Andorra
Vives exigeix que l\'acord amb la UE respecti les especificitats i la sobirania d\'Andorra

El Copríncep episcopal i arquebisbe ‘ad personam’ d’Urgell, Joan-Enric Vives, exhorta a “bandejar la corrupció” alhora que reclama, al conjunt del país, un “esforç de fraternitat i d’unitat”. Vives ha tingut molt presents les negociacions amb Brussel·les, que ha augurat complexes, però que han de finalitzar amb “un bon acord d’associació”. Un acord que ha de garantir les especificitats del país i han de respectar-ne en tot moment la sobirania. El cap d’Estat mitrat ha posat l’accent en el ‘bon’ alhora que feia incís en no crear divisions al Principat. Ho ha dit en el discurs emmarcat en la recepció anyal de Nadal que fa al Palau Episcopal, a la Seu, a les autoritats andorranes.

Les converses amb la Unió Europea han centrat una bona part del seu discurs. En aquest sentit ha remarcat que el país s’ha anat preparant, entre altres coses, per unes negociacions que han de permetre “aconseguir un bon acord d’associació amb la UE”. Una entesa, ha afirmat, que ha de ser “equilibrada” i ha de permetre Andorra “participar en el mercat interior complint amb les obligacions essencials que se’n deriven i que, sobretot, respecti la situació particular i les especificitats pròpies de la idiosincràsia d’Andorra, molt especialment respecte a la seva sobirania”. Vives ha donat per fet que això “és el que els ciutadans esperen i demanen a les seves autoritats”. No obstant, això, elements que considera “positius”, aquests “no neguen que el camí fins l’assoliment d’aquest equilibrat acord d’associació serà, sens dubte, complex i llarg, i per això important la unió dels andorrans per l’assoliment de l’objectiu final: un bon acord d’associació per Andorra”.

I és que en la unió, en la conjunció de forces, també ha insistit el Copríncep eclesiàstic. “A Andorra ens cal promoure més la unitat en la germanor”, ha dit Joan-Enric Vives, que ha insistit a demanar “a tot el país un esforç de fraternitat i d’unitat” per construir una societat, al seu entendre, més integradora i justa. La unió, la fraternitat, haurien d’evitar la divisió que sense dir-ho explícitament el cap d’Estat deu veure. Com a mínim potencialment parlant. “Ens convé estar alerta i ser clarividents envers tots els possibles intents de divisió o contraposició malèvola”. I hi afegit: “És evident que la pluralitat i la mateixa discrepància ens ajuden a evitar errors i a millorar.” Això no treu, però, que “cal evitar les maledicències, sospites o litigis, que només desprestigien persones o iniciatives, no aporten res a canvi i ens divideixen entre nosaltres, donant una imatge distorsionada del nostre país”.

La confraternització també ha de servir, segons l’arquebisbe, “per continuar sortint de la crisi” i per ser “més transparents com a societat, bandejant la corrupció i creixent sempre en transparència”. Vives ha admès, en aquest sentit, que el Principat “ha fet grans i importants passos per assolir el repte de transformació i adaptació a l’entorn, en canvi constant i accelerat, com l’homologació en matèria de transparència financera internacional i lluita contra el blanqueig de capitals, l’obertura econòmica, la implantació d’un nou i complet marc fiscal o el reconeixement dels drets econòmics dels immigrants des de la seva arribada” al país.

Comentaris

Trending