Vives aprofita la imminent visita de Macron per defensar el Coprincipat

El cap d’Estat mitrat assegura que només les polítiques basades en els valors morals tenen cabuda en l’actual societat i clama per “combatre totes les formes de racisme i discriminació”

Comentaris

-
-
L’arquebisbe d’Urgell i Copríncep mitrat, Joan-Enric Vives, ha aprofitat una referència a la propera visita del seu homòleg francès, Emmanuel Macron, per fer una defensa, més tímida que altres vegades, això sí, del Coprincipat. I guiat pel record del vuitantè aniversari de l’inici de la Segona Guerra Mundial, ha fet una crida a “combatre totes les formes de racisme i discriminació” alhora que ha vingut a dir que només aquelles propostes polítiques basades en la raó i els valors morals tenen cabuda en la societat actual.

Vives ha pronunciat en el marc de l’ofici religiós de la festivitat de Meritxell unes de les homilies amb menys càrrega política dels darrers anys. Més enllà de recordar que fa poc es va escollir un Consell General nou i que a final d’any tocarà renovar els comuns, el discurs del Copríncep ha tingut una connotació molt generalista, amb el rerefons de la commemoració de l’inici de la Gran Guerra. L’arquebisbe ha citat Joan Pau II per referir-se al pacifisme com l’única via de resoldre conflictes i també ha esmentat la cultura de l’encontre que sovint empra el papa Francesc.

Justament, amb el proper encontre amb el Copríncep francès ha començat pràcticament la seva homilia. Vives ha mostrat la joia del poble andorrà per la propera vinguda del president francès. “Molt joiosos per la propera visita” de Macron, ha dit, que “farà que el coneguem més de prop i ell ens conegui”. La visita del Copríncep francès “ens ajudarà a estrènyer els llaços”. Ha estat en aquest marc que ha recordat que fa 741 de l’existència del co-senyoriu després transformat en Coprincipat i que aquest s’ha de “defensar, mantenir i responsablement omplir” pel present i pel futur.

Vives, que en certa manera ha fet una petita picada d’ullet al Govern tot recordant que només les polítiques que segueixen els valors morals podran avançar -les forces polítiques governants actuals són favorables al manteniment del Coprincipat-, ha afirmat que “la bona política està al servei de la pau, el respecte i promou els drets fonamentals”. I tot fent referència a la crueltat que va generar la Segona Guerra Mundial, la ràtzia contra els jueus i els milers i milers de morts que el conflicte armat va comportar, ha alertat sobre el perill de caure en “l’odi racial, en el menyspreu als estrangers” o a la “segregació dels vells, dels infants”.

L'arquebisbe agraeix que la "desgràcia" de l'esllavissada al Punt de Trobada "no hagi estat més gran" i advoca per "veure si podem solucionar bé aquest tema"

Per això ha fet una crida a “combatre totes les formes de racisme i discriminació” i a defensar “la dignitat fonamental” amb tot aquell “bé que hi resideix”. Vives, com sol ser habitual, ha destacat el fet que moltes famílies s’apropen en dies com avui al santuari de Meritxell, que, ha dit, és el centre on conflueixen tots els camins del Principat. També s’ha mostrat “molt satisfet” del nou Crist ubicat a l’església de Sant Julià. Això és, ha destacat la remodelació eclesial i la confecció del nou mosaic, precedit per certa polèmica pel cost que ha tingut.

Ja en el tram final de la celebració eucarística, Joan-Enric Vives ha fet referència també a l'esllavissada haguda a tocar de la carretera general CG-, per destacar que la verge Meritxell o la de Canòlic "ens protegeix" i han evitat mals majors. "Demanem-li ajuda perquè les desgràcies no siguin més grans". I tot i recordar que les administracions s'estan encarregant de resoldre la problemàtica, també ha advocat per "veure si podem solucionem bé aquest tema". Vives, distès al final, ha destacat l'aportació dels Petits Cantors -i la direcció de Catherine Metayer, al capdavant del cor tot i tenir una costella trencada- i ha ressaltat que era el primer cop que una dona pujava al santuari en la festivitat de Meritxell com a síndica general de les Valls.

 

Comentaris (4)

Trending