Virtus Unita dispara amb força contra el metge referent i el fet que el pacient sols hagi de pagar el que li pertoca

El grup d’opinió tradicionalista i conservador considera “inútil” el sistema d’haver de triar un generalista de capçalera i creu que el règim de tercer pagador “dóna ‘rienda suelta’ als professionals de la trampeta”

-
-
El grup d’opinió Virtus Unita considera que el sistema del metge referent és “inútil” i el fet de facilitar més que mai el règim del tercer pagador -és a dir, que l’usuari de la sanitat no hagi d’avançar el cost total de la visita o de la prova a la qual se sotmet sinó que satisfaci directament la part final que li correspon- facilita la feina als “professionals de la trampeta”. El col·lectiu que suposadament solament pretén influir en els futurs programes electorals ha emès un comunicat ‘sui generis’ molt crític amb l’actual gestió de la sanitat pública i reclama una “profunda reformulació del nostre sistema sanitari” alhora que exigeix posar punt i final a “inútils mesuretes dilatòries” i “culpables prebendes electoralistes”.

‘En poques paraules’ i essent més un llarg i recargolat article d’opinió que no pas un comunicat ordinari, el grup d’opinió tradicionalista i conservador esbudella la gestió sanitària actual, recordant per començar que “el polític en càrrec dels afers públics, ha considerat tradicionalment que fer estalvis en matèria de salut era una tasca indigna de la missió que tenia encomanada, i sobretot electoralment perillosa”, amb la qual cosa i per contraposició, “qualsevol despesa destinada a la salut dels conciutadans era alhora meritòria i portadora de vots”. Virtus Unita recorda que mai no s’ha filat prim, que hi ha hagut quantioses desviacions pressupostàries en la construcció d’equipaments o contractació d’experts  que “sempre han demostrat contrastada perícia en emplenar-se les butxaques i marxar del país”. I hi posa cognoms: Portella, Casanoves, Benito, Triquell… força anys enrere. Tants com s’han quedat en segons quines coses els integrants del grup de reflexió.

El col·lectiu considera que la gestió sanitària dels darrers anys ha portat a “un sistema rebotit, hipertrofiat i evidentment molt deficitari, del qual el sol funcionament administratiu ja representa anyalment milions d’euros”

Virtus Unita lamenta que “s’ha donat una plena llibertat a l’usuari per a disposar sense límit de la totalitat dels recursos sanitaris. Així doncs, tots disposem de la llibertat d’utilitzar els diners de la solidaritat nacional segons les nostres necessitats, però també segons les nostres pors, els nostres anhels o els nostres interessos”. Tot plegat, segons el grup d’opinió almenys inicialment liderat per Josep Duró, Albert Font i Josep Antoni López Alcántara però amb altres integrants molts d’ells al seu dia propers al Partit Demòcrata (PD), primer, i al Centre Demòcrata Andorrà (CDA), després, ha portat a “un sistema sanitari rebotit, hipertrofiat i evidentment molt deficitari, del qual el sol funcionament administratiu ja representa anyalment milions d’euros”.

El col·lectiu fa una relació d’elements que han portat al dèficit, primer, i al deute, després. “Si pensem en el cost de les proves sanitàries inútils, de les consultes supèrflues, dels medicaments receptats en va i en altres hemorràgies financeres, llavors hem de parlar de desenes de milions. Les baixes abusives, les sessions paramèdiques de confort, el transport sanitari inútil, a més de gravar-nos a tots, també necessiten un costós tractament administratiu, encara que no aportin absolutament res en clau de qualitat sanitària.” Per tot plegat semblen lamentar-se que ara s’hagin d’adoptar “mesures d’estalvi”, i encara lamenten més que aquestes mesures es pretenguin dur a terme “sense enganxar-se els dits. Així doncs, s’ha pretès i es pretén fer estalvis mantenint el mateix sistema perniciós”.

Alleugerir el cos administratiu

Virtus Unita reclama “alleugerir l’enorme cos administratiu de salut: el SAAS és l’empresa més gran d’Andorra, també la més deficitària” i crear “mecanismes que limitin el desgavell en la utilització dels recursos: la troballa del metge referent tal com està organitzada, queda en una inútil, costosa i complexa etapa per efectuar el mateix que abans. Aquest ‘embarassós’ (sic) pas no evita ni estalvia res, només és una etapa intermèdia que augmenta el farcit del sistema, obliga a contractar més personal d’administració, i filtra ben poca cosa”. I a partir d’aquí arriba l’atac sense miraments al fet de facilitar l’accés a la sanitat, a les visites, a les proves, havent d’assumir el pacient, l’usuari, sols i directament la part que li correspon. És a dir: "La política del tercer pagador: quan l’usuari no ha d’avançar els diners de la prestació, i la CASS paga directament al professional. Aquesta mesura es justifica de veritat en el cas de necessitats puntuals, per a fer front a teràpies especialment costoses, o en cas de disposar de recursos molt limitats.”

En un comunicat, es demana “una profunda reformulació del nostre sistema sanitari” i s’exigeix posar fi a “inútils mesuretes dilatòries” i “prebendes electoralistes suportades entre tots”

La critica és ferotge. “Es tracta d’una vertadera mesura de solidaritat que ha d’existir de manera controlada, però que s’intenta desvirtuar obrint-la demagògicament als quatre vents, només per a fer bona figura a les properes eleccions. Proposar mesures d’aquest tipus sense tenir compte reals necessitats demostra una irresponsabilitat inaudita, la qual es especialment condemnable en període de dèficits.” Considera que Virtus Unita que deixa la porta oberta, ‘rienda suelta’, “a tots els abusos, només atraurà el vot de la persona venal i del professional de la trampeta”. I llavors el comunicat diferencia entre els electors ‘documents’ i aquells que pensen si poden pensar. Sense manies.

“Creiem i confiem que l’elector lliure i documentat, el que entén l’esperit de la solidaritat nacional, no serà sensible a tals cants de sirena i veurà, amb nosaltres, que ja fem tard en afrontar amb coneixement i valentia el que ha de ser una profunda reformulació del nostre sistema sanitari. Prou d’inútils mesuretes dilatòries. Prou de culpables prebendes electoralistes, suportades entre tots. Els paladins dels ‘drets’ i de les ‘llibertats', aquests que molt criden i poc paguen, faran bé de pensar, si poden, en els drets i llibertats que tindran els nostres fills, quan heretaran d’un sistema sanitari finat per culpa d’una malaltia ben andorrana: la del marasme per rebotiment.”

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending