Vint-i-una candidatures i una cònsol ‘in pectore’: Olga Molné a la Massana

La presentació de Gili a Escaldes i les corredisses d’última hora amb renúncia inclosa de Vila a Sant Julià marquen la recta final del termini per presentar les llistes per a les comunals

-
-
A les comunals del desembre hi concorreran 21 llistes, una xifra elevadíssima especialment per la voluntat del PS i terceravia de voler presentar propostes en solitari per mostrar un projecte nacional coherent. A totes les parròquies hi haurà competència excepte a la Massana, on finalment la llista alternativa a Ciutadans Compromesos (CC) que es pretenia confeccionar s’ha acabat diluint i, en conseqüència, i a manca de la validació de les urnes, Olga Molné és virtualment la nova cònsol de la parròquia. La decisió de Rosa Gili de concórrer als comicis i les corredisses de darrera hora a Sant Julià han marcat la recta final del termini de presentació de propostes. L’actual cònsol, Josep Miquel Vila, ha acabat no presentant al darrer moment la candidatura que suposadament tenia tancada.

Hi haurà quatre llistes en tres parròquies (Escaldes, Encamp i Ordino) mentre que a Andorra la Vella i a Sant Julià en tindran tres i a Canillo, dues. A la Massana, com s’ha dit, sols hi ha la candidatura de CC DA Liberals. Els pactes múltiples amb els demòcrates com a principals valedors són la tònica general en la moltes de les parròquies. Ordino ha estat la parròquia més matinera, on abans s’han tancat els tràmits, mentre que a Sant Julià els tràmits s’han allargat fins molt més enllà del migdia. Desperta Laurèdia i els presentadors de la llista de l’actual cònsol, Josep Miquel Vila, que ha acabat quedant fora, han arribat al comú als darrers instants del termini, com la candidatura de terceravia a Escaldes, que havia de recopilar els suports necessaris.

A Andorra la Vella no hi ha hagut cap sorpresa i s’han presentat les tres llistes ja anunciades: l’encapçalada per Conxita Marsol i David Astrié finalment amb el nom d’En Comú per Andorra la Vella i amb una aliança entre demòcrates, liberals i els progressistes d’SDP. La principal adversària és la llista de Dolors Carmona i Sergi Gonzàlez en nom del PS mentre que terceravia queda com a ‘outsider’ amb Emi Matarrodona i Jaume Carrera.

A Escaldes-Engordany la decisió de Rosa Gili i en conseqüència la llista del PS acaparava tota l’atenció. Finalment la consellera general ha fet el pas de concórrer als comicis amb una llista que té la seva plena validació i que compte amb Joaquim Dolsa al segon lloc. Miquel Aleix i Núria Barquín defensaran ‘els colors’ de Demòcrates per Andorra (DA). Entre aquestes dues propostes es preveu una dura batalla. Sense oblidar la Unió per Escaldes de Liberals i SDP amb Higini Martínez-Illescas i Jordi Moreno al capdavant o la terceravia de Jordi Rubia i Beatrice Grougnet.

A Encamp el panorama també era força clar i sols quedava per aclarir qui seria el cap de llista de terceravia. Santi González i Olga Martínez lideren aquesta candidatura en una parròquia on hi ha tres ofertes més. L’associació entre demòcrates i liberals liderada per Laura Mas i Jean-Michel Rascagneres; els socialdemòcrates amb David Ríos i Enric Riba; i l’Agrupament Encampadà que incorpora com a independents membres d’SDP i que està encapçalat per Esther Vidal i Joan Masjoan.

A Sant Julià dues candidatures han hagut de córrer de valent, això sense descomptar les dificultats internes per encaixar peces que ha tingut Unió Laurediana (UL). El PS es presenta amb la denominació d’Units pel Canvi i amb Joan Travesset i Carmen Sànchez Balletbó en els dos primers llocs. El cònsol Josep Miquel Vila ha vist com alguns suports el deixaven a l’estacada quan els seus presentadors ja eren al comú. Desperta Laurèdia disposa del suport de DA i tindrà al capdavant Cerni Cairat i Maria Àngela Aché. Finalment, els teòrics favorits, els membres d’UL-terceravia tindran Josep Majoral i Mireia Codina al davant.

A la Massana, la candidatura que es movia entorn de l’exministra de Cultura Olga Gelabert, i que miraven de construir diversos independents i enutjats amb els moviments de CC alhora que disposava de suport de terceravia i PS finalment no s’ha presentat. De fet, la decisió formal es va adoptar de matinada. Els impulsors d’aquesta no-llista que es va començar a gestar divendres han informat a aquells que van acudir a la trobada que “vàreu fer confiança a uns quants per tal que intentéssim elaborar una altra llista. Manifestar-vos que ho hem intentat i que degut al poc temps que queda per a la presentació de la mateixa, no ha pogut ser. Això no treu que mantinguem el contacte per parlar de diferents temes que de ben segur sorgiran en la gestió comunal de la parròquia”.

Per tant, a la Massana només hi ha la candidatura de CC DA Liberals i Olga Molné i Eva Sansa ja són cònsols ‘in pectore’. Més suspens, molt més, hi haurà a Ordino malgrat que la candidatura que parteix com a favorita és la d’En Comú per Ordino, una altra aliança de demòcrates, liberals i SDP que disposa de Josep Àngel Mortés i Eva Choy de candidats. X’Ordino és la denominació de la candidatura d’Enric Dolsa i Pere Mas mentre que al final la llista d’independents amb el suport del PS, que així és com es ve a dir, té al davant Sandra Tudó i Jean-Michel Armengol. Terceravia es presenta amb Jordi Balsa i Encarnació Vázquez.

Comentaris

Trending