Viladomat recopil·la informació per portar la plataforma de Soldeu a la fiscalia després de recórrer contra la declaració d'interès nacional

Comentaris

L’accionista majoritari de la societat que explota les pistes d’esquí del Pas de la Casa i Grau Roig (Saetde), Joan Viladomat, està recopilant la informació i la documentació que creu necessària amb la voluntat de posar en coneixement de la fiscalia tot un seguit de ‘maniobres’ per tal que el ministeri públic valori si amb els treballs preparatoris que s’han estat fent per al projecte de la plataforma esquiable de Soldeu hi ha pogut haver algun tipus d’il·lícit penal. Viladomat està duent a terme aquest treball després de presentar un recurs contra la declaració d’interès nacional aprovada pel Govern respecte de l’esmentat projecte.

El comú de Canillo i el Grup Calbó, que són els dos principals actors de l’impuls de l’esmentada passarel·la, que ha de permetre allargar la pista de l’Avet, construir-hi un estadi al final i, també, ‘donar vida’ a un aparcament per prop d’uns cinc-cents vehicles tot cobrint parcialment el riu amb una estructura que ocupa una superfície equivalent a quelcom més de dos camps de futbol, mantenen un escrupolós silenci al voltant del projecte. De fet, inicialment estava previst aprovar des del comú la delegació cap a Ensisa, la societat que explota les estacions de Soldeu i el Tarter, dels treballs necessaris i de la firma dels convenis escaients per posar en marxa el projecte però tot plegat, per ara, s’hauria frenat.

La incertesa, però, és total. I la indignació entre una part de la ciutadania canillenca, fins i tot de Soldeu mateix, és important. Fonts jurídiques coneixedores del projecte i la seva tramitació -que fa anys que es remena des de la iniciativa privada i ha acabat derivant cap a un projecte de suposat interès públic- han assegurat que rere tot plegat hi podria haver des de tràfic d’influències i prevaricació a corrupció. Sempre presumptament. Però seria a partir d’aquest convenciment que l’accionista majoritari de Saetde estaria mirant de recopilar la informació necessària per tal que la fiscalia pugui actuar si ho creu necessari.

I mentrestant, Viladomat ha fet efectiu el recurs, ja avançat per l’Altaveu, de declarar d’interès nacional la passarel·la. En essència, la reclamació feta per l’accionista majoritari de Saetde, que la fa com a persona física (com a família accionista), no pas com la societat gestora del Pas de la Casa i Grau Roig es basa en què la legislació actualment vigent no contempla les finalitats esportives entre els equipaments, taxats a la llei, que es poden beneficiar de l’esmentada declaració. El Govern va decretar l’interès nacional de la plataforma escudant-se en la transcendència educativa i cultural de la passarel·la.

Alhora, Viladomat també recorda que l’esmentat projecte no és necessari per a la celebració de les finals de la Copa del Món que s’han de celebrar a la pisa de l’Avet el febrer del 2019. Una de les principals justificacions del Govern per avalar l’esmentada passarel·la era que el projecte era imprescindible per poder acollir dita competició. Però això, segons el recurs, força sintètic, no pas molt llarg, no seria així atès que la Federació Internacional d’Esquí (FIS) fa temps que va designar Andorra com a seu de l’esmentada prova esportiva i mai no ho va condicionar a res. I menys encara a la construcció d’un aparcament.

Govern assegura que el projecte "reuneix els requisits" per a la declaració

El Govern considera que el projecte de la plataforma esquiable de Soldeu “reuneix absolutament els requisits que la llei demana” per atorgar-li la qualificació d’interès nacional. El ministre d’Afers Exteriors i portaveu del Govern aquest dimecres, Gilbert Saboya, ha assegurat que “el conjunt de l’obra” que es preveu fer a tocar els hotels del Grup Calbó “s’adequa” als requisits demanats. Aquesta ha estat la resposta de Saboya a la pregunta feta en relació al recurs presentat en contra per l’accionista majoritari de Saetde. D’entrada, el titular d’Exteriors ha passat la pilota al comú de Canillo recordant que va ser ell qui va sol·licitar dita declaració. Després, però, ha garantit que està plenament justificat el projecte -la llei només reconeix la possibilitat de l’esmentada declaració per a projectes de naturalesa educativa o cultural i una plataforma per ampliar una pista d’esquí i construir un aparcament no sembla tenir res d’educatiu ni de cultural- i ha reiterat novament que la Federació Internacional d’Esquí “demana un conjunt de mesures” en relació a la pista de l’Avet, per acollir la Copa del Món del 2019, que també exigirien el projecte que fa molts anys promou de manera privada el Grup Calbó. Saboya ha afirmat que no està clar qui respondrà el recurs presentat per Joan Viladomat. Si el Govern directament o la comissió tècnic d’urbanisme (CTU). En aquesta darrera hi és representat l’executiu però també els set comuns del país, amb la qual cosa el Govern buscaria que ‘es mullin’ totes les corporacions parroquials a favor, suposadament, del projecte. De la possibilitat que s’acabi embolicant la troca amb recursos i processos judicials, Saboya ha afirmat que “no depèn del Govern”.

 

Comentaris

Trending