Viladomat i Saetde posen més pressió al Govern: ara collen amb l'esquí escolar

Comentaris

Nens practicant esquí a pistes.
Nens practicant esquí a pistes.
  • El conseller delegat de la societat encampadana demana una revisió de preus a l'alça i una reordenació del servei abans de firmar el nou contracte amb l'executiu
  • L'administració proposa un increment del 4% en el cas del forfet extraescolar i un augment equivalent a l'IPC (0,4%) per al forfet de dia escolar
  • El sector emmarca la posició del màxim accionista de la gestora del Pas i Grau Roig en la pugna que manté amb 'la casa gran' i creuen que al final hi haurà acord

El màxim accionista de Saetde, Joan Viladomat, posa més llenya al foc en la seva batalla per collar l’administració. Després de descol·locar el Govern i mig país amb l’oferta per fer-se amb el control de l’estació d’Arcalís, ara reclama posar ordre a l’esquí escolar abans que Saetde signi el corresponent contracte amb l’executiu. Com a responsable de la societat que gestiona les pistes d’esquí del Pas de la Casa i Grau Roig l’empresari va demanar a Ski Andorra que l’estació encampadana quedi al marge de les activitats escolars i extraescolars. Fonts properes al sector de la neu, però, han reconegut que es tracta d’una maniobra de pressió més i que sí o sí abans no comenci la propera temporada hivernal hi haurà entesa.

Ski Andorra es va reunir dimarts i entre altres punts un dels més destacats era l’anàlisi de la proposta feta pel Govern en relació amb les activitats escolars i extraescolars vinculades a l’esquí. L’executiu ha posat sobre la taula una proposta tarifària que segons recull l’agència ANA suposaria un 4% d’increment en el cas del forfet extraescolar i un augment equivalent a l’IPC (el 0,4%) en el cas del forfet escolar per a la propera temporada. El primer dels forfets va destinat als estudiants del país de fins a 18 anys i permet esquiar durant tota la temporada a qualsevol estació del Principat a raó de 160 euros el darrer hivern, dels quals 98 els abona l’usuari i la resta els aporta Govern. Quant al forfet escolar, és una activitat reglada i el Govern abona a les estacions 6,24 euros per forfet i 3,8 euros per cada hora de monitor.

Viladomat, segons fonts del sector, va exigir, com a mínim, dues coses: que l’executiu assumeixi més part de la despesa que afronten les estacions i que es posi ordre a certs aspectes vinculats a l’esquí escolar. L’empresari, per exemple, vol tenir clar i degudament justificats que es necessiten 700 acompanyants per portar els escolars a les pistes (aquests acompanyants també es beneficien de suculentes bonificacions). Tampoc no entendria l’accionista majoritari de Saetde perquè els operadors de la neu han de facilitar una rebaixa tant elevada respecte del preu de venda al públic dels forfets i, en canvi, altres serveis complementaris a la neu pròpiament dita (el transport o el lloguer de material) cobren de forma completa el cost del servei.

L’empresari hauria plantejat una reordenació de tot el projecte de l’esquí escolar i un increment més substancial en relació a l’aportació directa que fa el Govern. Les fonts consultades han explicat que, en conjunt, el sector fa una rebaixa de l’ordre del 85% per a l’esquí escolar en relació al preu oficial de venda al públic dels forfets. Hauria plantejat Viladomat que aquest percentatge se situï de l’ordre del 70% i que el forfet de dia en lloc de quedar-se per sota els 7 euros pugui arribar fins als 12 i aquesta diferència permeti a les pistes sufragar altres necessitats que garanteixin la qualitat del producte en benefici del conjunt del país. Les fonts consultades han explicat que es venen uns 4.000 forfets d’esquí extraescolar i uns 60.000 forfets de dia per a l’esquí escolar.

Per ara, Ski Andorra entén que Saetde es desmarca de l’esquí escolar i així ho ha traslladat al Govern. També és conscient la patronal, segons fonts de la mateixa, que no és la primera vegada que l’empresari tensa la corda amb aquest servei. I encara més en un moment en què el sector de la neu andorrà està revolucionat. De fet, almenys formalment, dimarts Viladomat en cap cas no va parlar de la proposta que Saetde havia fet per participar de Secnoa. El conseller delegat de la societat tenia previst aprofitar la trobada per explicar-hi les negociacions amb Ordino al cònsol major d’Encamp i representant del soci minoritari de Saetde, Jordi Torres Arauz, però no va ser possible fins al cap d’unes hores.

Les mateixes fonts han assegurat que en el marc de l’estiu mogut en què estan abocats la majoria d’operadors de l’esquí al Principat, el tema de l’esquí escolar serà una qüestió menor que es resoldrà i els estudiants podran continuar esquiant al Pas de la Casa i Grau Roig. Però que és un as més que es guarda Viladomat per fer força. Una mica més de força encara.

La minoria comunal d'Ordino, contenta però vigilant amb l'oferta

Les conselleres de Ld’A I Ordino, Sandra Tudó i Eva Choy, celebren “l’interès de Viladomat, un empresari del país i amb àmplia experiència en el món de la neu, hagi pres la iniciativa d’invertir a Arcalís” i donen ple suport a “qualsevol iniciativa que suposi alleujar la difícil situació econòmica de l’estació”. Les dues consellers s’han reunit aquest dijous a la tarda amb el cònsol major de la parròquia, Josep Àngel Mortés, per tal que els informés formalment de l’interès de Saetde per entrar a Secnoa. Tant Tudó com Choy han alertat que “seguirem de prop les negociacions de la majoria perquè el tracte sigui el més favorable possible pels interessos de la parròquia d’Ordino”. Referent al compromís de Mortés de fer un concurs públic, les conselleres de la minoria ordinenca han manifestat que “estaran atentes perquè es faci amb total transparència i permeti que tots els possibles inversors interessats a invertir a Arcalís s’hi puguin presentar”. Per últim, Sandra Tudó i Eva Choy han expressat el seu desig que “arribat el moment la majoria comunal faci una nova reunió de poble per explicar la situació” que consideren que ha canviat d’ençà que es va presentar en públic el pla estratègic d’Arcalís al mes de febrer.

 

Comentaris

Trending