Vigilància de policia i urbans a les botigues per garantir el compliment de les mesures anticoronavirus

El agents controlen que se segueixi l’aforament màxim del 30%, la distància de seguretat i la disponibilitat de gel i guants d’un sol ús, entre altres instruccions

Comentaris

Una parella d'urbans controlen un centre comercial a Encamp.
Una parella d'urbans controlen un centre comercial a Encamp.

Policies i agents de circulació han començat aquest diumenge al matí a fer tasques de control i vigilància per garantir que els establiments comercials del país que romanen oberts, com ara supermercats compleixen les mesures de seguretat decretades per evitar la propagació del coronavirus. Efectius dels dos cossos vigilen que se segueixin les disposicions del decret aprovat dissabte pel Govern, que inclouen, entre altres, una limitació del 30% de la capacitat, evitar les aglomeracions, només un comprador per família o disposar de guants d’un sol ús, sabó i eixugamans i sistemes de desinfecció addicionals. Des de l’executiu s’ha volgut remarcar la importància de seguir-les i el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha remarcat que, un cop aconseguit el distanciament social, el risc de contagi se centra ara a les mans.

La gent que ha anat aquest matí a comprar ja ha pogut comprovar aquesta presència uniformada a molts establiments. Allà, ajuden als empleats a complir les mesures i avisen si hi ha alguna cosa que no s’està fent correctament. En alguns casos, fins i tot, es donen instruccions als clients per garantir que ells també segueixen les, ara ja, més que recomanacions.

El decret aprovat dissabte estableix que els establiments que romanguin oberts han de garantir que no se supera en cap cas “una capacitat màxima del 30%” i que aquesta “ha de ser controlada pel mateix establiment assegurant, mitjançant comptadors manuals sempre que sigui possible”. També hauran de controlar que es guardi la distància mínima entre clients i “sempre que sigui possible s’ha de fomentar i recomanar el lliurament a domicili”, això sí, limitat a productes d’alimentació i farmàcia.

A banda, es demana que els comerços tinguin horaris prou amplis per evitar al màxim les concentracions de persones. I es recomana “obrir amb antelació els centres exclusivament per als col·lectius més vulnerables”. Tal com es va avançar, es vol que sigui un únic membre per família qui vagi a fer la compra i que aquesta es planifiqui amb antelació per passar el mínim temps possible dins de l’establiment. Aquests centres hauran de disposar sempre de sabó i eixugamans d’un sol ús i facilitar als clients guants d’un sol ús. Emprar mascaretes no és obligatori, però si recomanable sempre que es pugui.

El decret recomana horaris amplis per evitar concentracions i que hi hagi moments específcs per a col·lectius vulnerables

El decret també posa en relleu la importància de pagar amb targetes de crèdit, per evitar el contacte amb qui cobra via mans a l’hora de donar monedes o bitllets. També es restringeix l’ús de carros de compra i es prioritza les cistelles.

La nova normativa deixa clar que es podrà imposar multes si no se segueix el que estipula. “La indicació d’aquestes mesures té el caràcter de requeriment de l’autoritat i qualsevol incompliment pot ser sancionat de conformitat amb la legislació específica aplicable”, indica el text en el seu article 3.

En la roda de premsa d’aquest diumenge al matí, Benazet ha posat en relleu la importància de seguir aquestes directrius. El titular de Salut ha indicat que “hem aconseguit un gran distanciament social”. Ara, però, el principal focus de risc són les mans i, per tant, cal protegir-les al màxim amb mesures com les que estableix el decret.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending