Vall Banc despatxa l’exresponsable de compliment normatiu i prepara desenes de baixes

Membre del gabinet jurídic, Xavier Díaz està encausat en la derivada andorrana del ‘cas Odebrecht’ i, sobretot, no mantenia bona sintonia amb l’actual direcció de l’entitat

-
-
Quan Vall Banc va anunciar els acomiadaments dels directors de finances i riscos i serveis centrals, tothom va mirar cap a l’exresponsable de compliment normatiu. Menys d’un mes després, l’entitat bancària ha despatxat aquest divendres el jurista Xavier Díaz i ha fet una mica més fonda l’escletxa que hi ha entre alguns exBPA i les noves incorporacions fetes d’ençà de la posada en marxa del banc sota el paraigua de JC Flowers. Això i que dins l’empresa es dóna per fet l’inici d’un seguit de baixes per redimensionar el banc que es pretén: una mena de gestora de fons.

Díaz havia estat un dels responsables de BPA Serveis. I tot que va passar temps i va continuar treballant amb normalitat i fins i tot va passar a ser, primer, el responsable del gabinet jurídic de Vall Banc i, després, l’encarregat del compliment normatiu, finalment la Batllia no va poder mirar més cap a una altra banda i el juny de l’any passat va encausar el bancari de formació jurídica per la derivada andorrana del ‘cas Odebrecht’. Formalment, se’l va amagar una mica, segons les fonts, però continuava prenent decisions i sent una peça important en l’engranatge de l’entitat.

A poc a poc, però, i com altres membres de l’equip directiu provinents de BPA (per exemple Josep Antoni Juste, acomiadat els darrers dies del mes passat juntament amb Cándido Romero) va anar caient en desgrat, especialment del nou màxim executiu del dia a dia, Gerard Albà. Fins que s’ha complert allò que molts esperaven en una entitat que viu immersa, asseguren les fonts, en un notable neguit i un mar de dubtes per moltes jornades de convivència que es facin en cap de setmana. Amb Díaz fora, el futur d’altres comandaments intermedis procedents de BPA no és clar. I, de fet, no és clar el futur d’unes quantes desenes de persones més.

Per als propers mesos, Vall Banc preveu un redimensionament que pot suposar ben bé la sortida de quatre desenes de persones. L’horitzó per al 2020, segons s’hauria dit en l’esmentada jornada de convivència, és tenir una entitat bancària orientada només a l’exterior, a la gestió de fons. De fet, alguna de les fonts internes del propi banc han posat com a referent el d’Alkimia Capital -evidentment és un símil no ajustat-, la gestora liderada per, curiosament, el conseller i secretari del consell d’administració de Vall Banc, David Betbesé.

Sia com vulgui, una de les poques coses clares en l’orientació comercial del banc aixoplugat en el fons voltor americà JC Flowers és que la banca país no interessa. En conseqüència, s’ha d’aprimar, i molt, l’estructura atès que un banc destinat a la gestió de fons pot ser (i ha de ser) molt lleuger quant a costos de funcionament. I en aquest marc hi té un paper molt important una nova incorporació duta a terme per l’entitat ara realment dirigida per Albà: l’exsotsdirector general d’operacions de MoraBanc Mike Manfred Saur. Aquest executiu alemany va arribar a fa alguns cursos a l’entitat històricament emparada pels Mora i els Aristot amb l’encàrrec de posar ordre als recursos humans. (El va acabar liquidant l’estiu passat). I el mateix passa ara a Vall Banc. I Manfred Saur, indiquen les fonts, té ordres d’operar de la mateixa manera. Dins d’una llista de noms, avaluar productivitats i acabar fent el cribratge escaient. Fer net.

Dotze prejubilacions a MoraBanc

L’executiu alemany va reduir de manera important la nòmina de MoraBanc que, de fet, continua aprimant-se. Les darreres setmanes s’han fet efectives dotze prejubilacions, totes formalment acordades amb els afectats. En la immensa majoria de casos es tracta de persones de 55 anys o més, no primeres línies de direcció però sí comandaments intermedis en alguns casos i, sobretot, amb un llarg bagatge a l’entitat i un notable coneixement del client. Però a tots els bancs del Principat passa el mateix. Cal reduir costos i el de personal és el més elevat. Més encara si es parla de persones de llarga trajectòria i, per tant, d’emoluments que incorporen molta antiguitat.

MoraBanc, segons fonts properes a Vall Banc, també està vinculada a l’entitat comandada per JC Flowers per una altra qüestió més enllà de Manfred Saur. La banca país de la qual es vol desprendre Vall Banc podria enfortir, donar muscle, a MoraBanc. L’entitat ara dirigida per Lluís Alsina podria estar interessada en la cartera de clients -com al seu dia va fer amb la divisió asseguradora- però, en cap cas, és clar, necessita assumir també el personal. D’aquí, doncs, que Vall Banc hagi d’aprimar primer l’estructura de personal.

Etiquetes

-

Relacionat

El fitxatge de l’home que ‘va fer net’ a MoraBanc posa els pèls de punta a la plantilla de Vall Banc
Cándido Romero (esquerra) i Josep Antoni Juste.

Relacionat

Vall Banc fulmina el director de finances i riscos i el de serveis centrals

Comentaris

Trending