Vall Banc ajorna l'operativa de renda fixa: l'estalvi garantit i els plans de pensions hauran d'esperar

Comentaris

Vall Banc ajorna l\'operativa de renda fixa: l\'estalvi garantit i els plans de pensions hauran d\'esperar
Vall Banc ajorna l\'operativa de renda fixa: l\'estalvi garantit i els plans de pensions hauran d\'esperar

L’operativa amb renda fixa -és a dir, la possibilitat de recuperar l’estalvi garantit o els plans de pensions en el cas dels treballadors- haurà d’esperar. Vall Banc no podrà començar a operar amb aquests productes dilluns, tal com pretenia. La represa de l’operativitat podria ser només una qüestió de diners. Però tal i com estan els incompliments de calendari, les fonts consultades ja no volen fer noves previsions. No obstant, compten que a finals de la setmana que ve sí que es pugui accedir a la renda fixa.

Formalment, segons les fonts, la justificació és que l’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF) no hauria autoritzat l’operativa. El cert, però, és que haurien sorgit diversos problemes i s’haurien comès alguns errors que han fet posposar la represa de l’’activitat’ com a mínim uns dies. Segons les fonts, els gestors de Vall Banc Fons haurien informat d’aquesta circumstància les darreres hores alguns dels clients. I també hi hauria una comunicació interna que deixaria clar que dilluns l’operativa amb renda fixa no és possible. La informació s’ha fet córrer fonamentalment, perquè dimarts el departament de gestió de persones va comunicar amb un breu escrit que aquells treballadors que volguessin es podien subscriure a un dipòsit de pla de pensions a l’1% durant dotze mesos. 

És a dir, en certa manera, el que plantejava recursos humans era bescanviar el pla de pensions ja liquidat però no disponible de BPA per un nou producte a Vall Banc. La comunicació assegurava que aquest producte estaria disponible a partir de dilluns. Conseqüentment es va sobreentendre que aquells qui no volguessin subscriure el nou pla de jubilació podrien disposar de les quantitats liquidades de l’anterior pla. Sia com vulgui, com a mínim dilluns no serà possible. Ni treballadors ni clients no tindran accés als productes de renda fixa i els fons de Vall Banc de la mateixa naturalesa inversora tampoc es podran obrir a subscripcions o reemborsaments.

Altres maldecaps

Les qüestions d’operativitat, és a dir, les dificultats per poder operar amb normalitat, molt habitualment lligades al fet de disposar d’un ‘catàleg’ de corresponsals extremament limitat, no són les úniques que mateix Vall Banc. Les fonts consultades han assegurat que el degoteig de baixes entre el personal continua. Un degoteig discret però persistent. Els darrers dies s’haurien comunicat un parell de renúncies voluntàries més. Empleats farts d’una sensació de provisionalitat i una pressió laboral que ni la suposada solució al cas amb la resolució de BPA no han aconseguit frenar.

I això sense tenir en compte els esforços de l’AREB i dels administradors de BPA per fer fora els treballadors suspesos de feina però no pas de sou. Un acomiadament que es vol que sigui pactat. Que s’acabi maquillant com una baixa voluntària amb una compensació que mai equival al total de la indemnització per un acomiadament no causal que correspondria al treballador implicat, afectat. La captació de nous clients a Vall Banc tampoc no flueix mentre que de retirada de diners, en els terminis establerts i degudament estructurats, no es preveu que defalleixin. 

Tanmateix, tampoc no s’ha concretat l’acord amb JC Flowers ni s’ha procedit a dur a terme cap traspàs de clients bloquejats a BPA cap al banc pont. La reclamació de documentació per acabar de construir KYC o justificar moviments que ara es consideren sospitosos continua. Els clients mantenen la crítica en relació que massa sovint se’ls exigeix informació que ja ha estat lliurada amb anterioritat.

Govern denega les reclamacions econòmiques d'afectats i accionistes

Esgotant el termini màxim establert pel codi de l'administració (tres mesos si es contempla el mes de pròrroga que l'executiu pot sol·licitar), el Govern i les institucions públiques a les quals s'haguessin adreçat, ha desestimat com era de preveure totes aquelles reclamacions econòmiques que diverses persones físiques i jurídiques havien presentat pel suposat mal funcionament de l'administració en el 'cas BPA'. Entre aquestes, pel volum, la petició més rellevant era la de la Plataforma d'Afectats BPA, que havia unit 222 persones, clients tots ells, ja fos de l'entitat andorrana directament o de Banco Madrid, i que es va formalitzar a l'entorn del 10 de març. En conjunt reclamaven 360 milions d'euros. També alguns accionistes minoritaris de BPA es van acollir al seu dret de fer la reclamació contra l'administració. Evidentment, sense que la seva acció legal tingués cap lligam entre ells. De forma molt genèrica, per exemple (en el seu escrit sí que concreta, és clar), l'acció col·lectiva de la plataforma lamentava la socreactuació del Govern per les pressions de les autoritats americanes. Justament, en la resposta desestimatòria de l'administració andorrana una de les qüestions que s'al·lega és que l'únic que es va fer va ser adoptar mesures conservadores en benefici dels clients i el sector financer arran de la nota del FinCEN. La denegació, òbviament, pot ser objecte de recurs encara en seu administrativa. Poden passar encara ben bé quatre mesos més abans que les reclamacions no arribin, perquè de ben segur que la majoria acabaran arribant, a la Batllia.

 

Comentaris

Trending