Vall Banc ‘acusa’ Credit Suisse de retenir la renda variable de BPA

L’entitat controlada per JC Flowers informa els seus clients que malgrat la decisió judicial que permetia alliberar els títols el departament de compliment normatiu del banc suís no ho valida

Advocats d’afectats pel bloqueig de la renda variable a Credit Suisse consideren que la solució encara pot trigar un any en arribar
Advocats d’afectats pel bloqueig de la renda variable a Credit Suisse consideren que la solució encara pot trigar un any en arribar

La culpa de la indeguda retenció de la renda variable de Banca Privada d’Andorra (BPA) dipositada a Suïssa és de Credit Suisse. Això és almenys el que informa Vall Banc als seus clients que, en massa, els darrers dies estan contactant amb els gestors de l’entitat controlada per JC Flowers per mirar de saber què coi passa amb els seus fons. La informació facilitada per Vall Banc és que el desbloqueig efectiu l’ha de validar el departament de compliment normatiu del banc suís i aquest pas no s’ha produït i tampoc hi ha una data concreta en què ho hagi de fer.

A mitjan juny passat, els tribunals helvètics, de manera definitiva, van resoldre en contra de les pretensions d’uns clients de BPA -que continuen travats al banc en resolució- i afirmant que els tribunals no eren competents per posar-se en una decisió de caràcter contractual i estrictament privat van donar via lliure al traspàs de la renda variable -valorada de manera genèrica en un 600 milions d’euros- des de Credit Suisse cap al Principat. Aquest pas, però, no s’ha produït, fins al punt que la setmana passada el ministre de Finances i portaveu del Govern, Èric Jover, va mostrar la seva preocupació atès que pensava que a tot estirar aquest octubre la situació hauria quedat resolta i ara per ara no hi ha manera.

Aquesta setmana, els comercials gestors de Vall Banc han començat a informar els seus clients que segons les dades de què disposa l’entitat, la renda variable continua parada a Suïssa pel departament de compliment normatiu (compliance) de Credit Suisse. No es dóna cap més dada més enllà d’això i tampoc no s’aclareix què és el que ha de decidir l’entitat suïssa ni quant temps s’ha fixat per fer-ho.

El que sí que s’assegura és que tant l’AREB com BPA i Vall Banc haurien anat fent feina perquè una vegada els títols siguin traspassats cap al Principat es pugui reduir tant com sigui possible el temps perquè els propietaris dels títols en qüestió en puguin disposar. En principi, una vegada traspassats cap a Andorra, els experts comptaven un termini d’entre quatre i cinc setmanes per posar-ho tot en ordre. Per distribuir els títols, assignar-los als clients… Aquest temps s’hauria ja anat reduint.

La dilació en la resolució del cas, però, està causant un enorme neguit no ja en els clients de BPA, que tampoc no podrien disposar de forma efectiva de la renda variable, sinó i sobretot entre els clients de Vall Banc. Fins al punt que comença a notar-se el desànim entre els treballadors i la possibilitat de retenir una part important dels diners que hi ha. Cada vegada és més clar, segons les fonts, que a la mínima que es pugui hi haurà una fuga de diners que pot suposar un risc important en la viabilitat del projecte bancari avalat pel fons voltor americà JC Flowers al Principat.

Comentaris (5)

Trending