UP valora aliar-se amb els liberals a Encamp i deixar DA per a les comunals

Comentaris

UP valora aliar-se amb els liberals a Encamp i deixar DA per a les comunals
UP valora aliar-se amb els liberals a Encamp i deixar DA per a les comunals
Units per al Progrés (UP), la formació parroquialista encampadana que ha concorregut en les darreres eleccions al costat de Demòcrates per Andorra (DA) fins a convertir-se gairebé com una mena de filial, està valorant la possibilitat de deixar l’aixopluc taronja i aliar-se amb Liberals d’Andorra (Ld’A). Seria, en certa manera, un moviment similar al que hi va haver abans de les eleccions generals a la Massana amb Ciutadans Compromesos (CC). Una facció important d’UP està molt desencantada amb les polítiques demòcrates a nivell general. La recerca d’un candidat de prou garanties seria un dels esculls. L’actual cònsol major, Jordi Mas, és partidari de no repetir. Però també li ha deixat clar el seu entorn que hauria de ser ell qui proposi un recanvi de garanties. Liberals estaria intentant forçar la continuïtat de Mas. Els contactes entre liberals i UP ja fa uns dies que estan en marxa. Joan Masjoan i Ramon Jordana són els màxims responsables d’una petita comissió negociadora. Ld’A té clar que no tornarà a reeditar l’aliança que va fer per a les eleccions generals amb l’entorn de l’excònsol Miquel Alís. El pacte, que va suposar el trencament d’SDP a la parròquia, no va donar els resultats que esperaven. Però el pacte formal tampoc no li cal perquè ara, una part d'aquells ex-SDP, com el fill mateix d'Alís, que era el segon de la territorial, s'han integrat del tot a Ld'A. Els liberals consideren que l’única fórmula exitosa és buscar el suport d’UP. De fet, la immensa majoria dels components d’aquesta formació procedeixen de l’antic PLA. Els negociadors encampadans no veurien malament que en una llista conjunta s’hi integressin alguns dels poquíssims militants que ho són només de DA a Encamp. Però sempre que les sigles demòcrates no apareguin enlloc. DA compta amb UP. Però també sap les dificultats que ja va tenir per a les generals per tancar files i que, ja llavors, un sector d’UP no agafés el camí liberal. En tot cas, en el que sí que hi ha coincidència en l’òrbita de centre-dreta encampadana que representarien tant demòcrates com liberals i UP és que si no hi ha una entesa, si entre les tres formacions hi acaba havent dues llistes per a les comunals del 13 de desembre, s’obrirà una via molt gran perquè una eventual coalició del teòric centre-esquerre pugui aconseguir la majoria comunal.

Sans liderarà el PS

sansDe fet, el Partit Socialdemòcrata (PS) té serioses aspiracions posades a Encamp. Els darrers dies, el comitè local d’aquesta formació hauria avalat que sigui l’actual conseller a l’oposició, Joan Sans, qui sigui el primer socialdemòcrata en la candidatura que es presenti per als comicis parroquials. A Sans, que en algun moment va semblar que podria ‘caure’ del capdamunt de la llista en benefici de l’actual primer secretari del partit i expresident del grup parlamentari, David Rios, se li reconeix la feina feta al comú aquests quatre anys. Amb un ànim constructiu però fiscalitzador alhora, el conseller socialdemòcrata ha donat molta visibilitat al projecte del PS i, també, s’ha guanyat el respecte de la ciutadania encara que no sigui de la seva línia ideològica. Sans ara mateix seria molt més ‘popular’ que Rios.

Si no hi ha cap aliança amb alguna altra formació, Sans seria el candidat a cònsol major del PS a Encamp. Si hi ha algun pacte s’haurà de veure quin repartiment de llocs hi ha en una eventual candidatura conjunta. En el millor dels casos, sembla que el PS podria intentar anar del bracet de Socialdemocràcia i Progrés (SDP), amb la majoria dels afiliats de la qual hi ha força bona sintonia. Fonts d’aquesta darrera formació a Encamp han indicat que de negociacions formals no n’hi ha hagut cap encara que sí hi ha la intenció de fer-les. Els contactes oficiosos de fa uns mesos van deixar oberta la porta a una entesa però caldrà veure fins a quin punt hi ha entesa amb el pes que els uns i els altres volen donar a les sigles.

Ld'A sondejarà el ‘sector Dolsa’ a Ordino

Una vegada Convergents d’Ordino (Cd’O), la formació parroquial creada per l’excònsol major Enric Dolsa, ha decidit trencar les negociacions que mantenia amb Acció Comunal d’Ordino (ACO), el partit vinculat a DA que ostenta la majoria comunal a la parròquia, Liberals d’Andorra mirarà si és possible trobar fórmules d’acord amb Cd’O. No és una opció fora de lloc: la formació local ja va fer costat a la llista liberal que Toni Riba liderava. Convergents es va reunir ahir a la nit i va decidir donar per acabades les converses amb ACO “vist que degut a tota una sèrie de circumstàncies, ACO ha decidit nomenar unilateralment el seu candidat per les properes eleccions, sense que la nostra comissió pogués participar en la recerca conjunta del candidat o la candidat de consens”. Després que l’actual conseller de Finances, Jordi Ordóñez, declinés l’oferiment d’encapçalar una llista que sí que hauria tingut el suport de Cd’O, semblava clar que la designació de Josep Àngel Mortés com a candidat a cònsol desembocaria en el que ha desembocat. La relació personal entre Mortés i Dolsa és nefasta i ha estat decisiva per al trencament de converses.

Comentaris

Trending