Uns 300 clients de BPA es beneficien d'un nou i controvertit procés de migració

Comentaris

Uns 300 clients de BPA es beneficien d\'un nou i controvertit procés de migració
Uns 300 clients de BPA es beneficien d\'un nou i controvertit procés de migració

Menys de tres-cents clients de Banca Privada d’Andorra (BPA) haurien de ser traspassats en els propers dies cap a Vall Banc. L’Agència estatal de resolució d’entitats bancàries (AREB) ha posat en marxa una nova fase de migració aquest dijous, la primera després que entrés en servei el banc pont comandat pel fons voltor americà JC Flowers. L’operació, com ja va avançar l’Altaveu, s’hauria de dur a terme majoritàriament durant aquest cap de setmana per estar disponible per als beneficiats a partir de dilluns, encara que no hi ha cap data concreta establerta essent el límit, però, el 25 d'octubre.

La cobertura legal d’aquest procés de migració s’obté a través d’una resolució de l'AREB publicada aquest dijous al BOPA. La resolució inclou un annex on s’especifiquen els clients que poden ser transmesos, però per raons de confidencialitat aquest annex òbviament no es publica. Això sí, segons el considerant 92 de la resolució, “BPA ha de notificar als seus clients el resultat de l’actualització de l’anàlisi dels seus comptes respectius i, per tant, la seva condició de Nou Client Traspassable o si, contràriament, es manté la seva categorització de Client no Traspassable”. Fonts properes als afectats, però, han recordat que si es fa com al maig, aquesta comunicació es va fer per correu postal i la immensa majoria dels clients de BPA no van rebre les comunicacions. Especialment els dipositants no residents, que no reben cap tipus d’informació.

La resolució estableix que els clients que passin ara a Vall Banc podran accedir a un 20% del capital que tinguin dipositat en el mateix moment de ser traspassats. Però hi ha alguns condicionants. Així, el límit màxim de diners que es podran retirar en un primer moment serà de 25.000 euros. Si el saldo que es tingui a BPA en el moment de la transmissió és igual o inferior a 15.000 euros, es podrà recuperar íntegrament des del primer dia que es faci efectiu el traspàs. A partir de 15.001 euros es recupera el 20%. A la resta del dipòsit no s’hi podrà accedir fins al cap d’un mes.

La xifra de 300 traspassats, a tot estirar, l’ha corroborat l’Altaveu de fonts properes al procés. (L'AREB ha informat a través de l'agència ANA, un dels seus canals oficials, que els clients traspassats representen uns 600 comptes i sumen uns 80 milions d'euros). La llista definitiva l’ha confeccionada l’AREB més enllà dels criteris o les decisions comunicades pels analistes de PricewaterhouseCoopers (PwC). Segons diverses fonts, els clients que es traspassaran seran, en la seva majoria, dipositants de quantitats no gaire elevades. La immensa majoria de dipositants no regularitzats en les seves jurisdiccions fiscals d'origen continuaran travats. L’AREB manejaria dues llistes: la dels clients que es transmeten i la d’aquells que per raons subjectives ‘no interessa’ que passin sota cap concepte, i davant els quals es farà passar amb raons del tipus que PwC encara està analitzant la seva situació.

El gros de les transmissions, ja s’ha dit, s’ha de dur a terme aquest cap de setmana sempre que no sorgeixin problemes tècnics. Però la resolució es cura en salut fixant com a termini màxim el 25 d'octubre i establint l’obligació de BPA de comunicar la situació en què es troben els seus clients. Diversos dipositants contactats per l’Altaveu han manifestat el seu malestar per com s’està gestionant tot plegat i han mostrat la seva intenció, ara sí, de començar a interposar querelles criminals contra tots els responsables del procés.

Buscant solucions per als custodis

L’AREB, amb la resolució publicada avui, mira de buscar solucions que els permetin aconseguir que els custodis de valors cedeixin i d’aquesta manera Vall Banc pugui iniciar l’operativa amb renda variable. Sense anar més lluny, el conseller delegat del nou banc, el suís Christopher Liéber, reconeix avui en una entrevista a ‘Diari d’Andorra’ la incapacitat de l’entitat per poder recuperar els valors dipositats a Credit Suisse. 

Assegura Liéber que el problema és que hi ha un contracte entre BPA i el custodi i que cap dels dos no resol la situació per tal que els valors dels ja suposats clients de Vall Banc puguin ser accessibles. El CEO de Vall Banc també s’espolsa tota responsabilitat sobre el fet que el banc no pugui operar amb dòlars. El problema, segons Liéber, és que les contraparts continuen sense voler operar amb Andorra. Així, el que evidencia l’entrevista és que la posada en funcionament del banc pont no ha servit de gran cosa.

¿Què planteja la resolució publicada avui? D’entrada, dóna la cobertura legal per tal que BPA pugui recomprar les posicions dels seus clients no traspassables. Així, el que es vol fer veure al custodi és que aquest ja no té valors a nom de clients que no reuneixen les condicions necessàries per ser traspassats a Vall Banc. I que el titular de les posicions ja és directament BPA i no un client contaminat. O si és un client ‘amb nom i cognoms’ aquest ja ha estat transferit a la nova entitat.

És, en certa manera, posar pressió al custodi, perquè, segons diversos experts, això no resol necessàriament el problema, ja que BPA encara té l’espasa de Dàmocles reputacional sobre el cap. L’única solució probable definitiva seria acudir al mercat i vendre les posicions, que no fos BPA qui les recomprés. Si això no es fa -acudir al mercat- deu ser perquè hi ha algun problema no explicat per poder-hi accedir. No obstant això, segons que han explicat fonts properes a alguns afectats, sí que s’ha anat acudint al mercat per desfer i convertir en líquid alguns productes concrets. 

En alguns casos, aquestes operacions han suposat notables pèrdues als titulars dels valors, als quals mai se’ls ha consultat si estaven d’acord en vendre les seves posicions. Alguns d’aquests clients que han hagut de suportar pèrdues importants estan estudiant interposar accions legals per la via penal contra els responsables de BPA i de l’AREB. A més, un cop es ven el valor, el producte dinerari resultant s’ingressa al compte del client, que en no ser traspassable continua sense poder accedir al dipòsit.

Les dificultats, per tant, continuen existint. I com alguns experts consultats han remarcat, si la resolució publicada avui remarca el fet que BPA es va haver d’intervenir pel fet que l’entitat no podia operar degudament per manca de corresponsals i altres contraparts, “no té massa sentit que l’INAF permeti a Vall Banc operar si resulta que té els mateixos problemes i s’ha vist abocat a mantenir un ‘corralito’ cobert legalment per l’AREB de forma més que dubtosa”.

Podeu consultar AQUÍ la resolució íntegra.

Comentaris

Trending