Unes dues-centes persones commemoren “indignades” l’1-O a la Plaça del Poble

Els concentrats mobilitzats de forma independent per l’ANC i el CDR del Principat clamen a favor de la llibertat dels presos polítics i en part acaben davant l'ambaixada espanyola

-
-
Just davant de l’accés al Centre de Congressos, amb una gran estelada onejant al capdamunt d’un llarg pal, unes dues-centes persones han recordat “cabrejats” i amb “indignació” els fets ocorreguts a diversos punts de Catalunya durant l’1 d’octubre de l’any passat. Els concentrats, mobilitzats de forma independent per les divisions andorranes de l’Assemblea Nacional de Catalunya (ANC) i pel Comitè de Defensa de la República (CDR) al Principat, han acabat clamant a favor de la independència catalana i en pro de l’alliberament dels presos polítics i una part dels concentrats s'han desplaçat fins a l'ambaixada espanyola.

No es tractava de cap xerrada ni res per l’estil per molta metàfora que s’hi volgués donar, es tractava d’una concentració amb manifest inclòs. Un manifest que va servir per mostrar l’emprenyament que encara perdura d’aquells que van viure la repressió per part de les forces de seguretat de l’Estat espanyol contra les persones que pretenien dipositar la papereta a l’urna en el referèndum convocat per la Generalitat catalana ara fa un any per calibrar si es volia la independència de Catalunya o no. 

El manifest posava de relleu, entre altres coses, l’abús indiscriminat amb que van actuar els cossos policials espanyols i “el fals relat” que s’ha construït a partir de llavors per tal de poder empresonar o obligar a marxar del territori espanyol els principals dirigents del procés polític i social. Els concentrats, que en alguns moments han trencat amb petites ovacions la lectura del discurs, han acabat fent proclames a favor de la independència i en pro de l’alliberament dels presos polítics. 

Abans, el manifest ha carregat contra un “Estat corrupte”, en referència a Espanya, i ha advocat perquè els polítics espanyoles que van promoure els actes repressius i els jutges que han adoptat les decisions que han portat a la presó dirigents polítics com Oriol Junqueras o Raül Romeva, Jordi Turull, Joaquim Forn, Dolors Bassa i Josep Rull o Carme Forcadell o activistes socials com Jordi Sánchez o Jordi Cuixart hauran d’acabar responent davant dels tribunals. Retrets a l'actuació de les institucions europeus durant la lectura del manifest i crits amb la frase "ni oblit ni perdó" també s'han deixat sentir.

Suposadament, a la Plaça del Poble hi han coincidit, per separat, les convocatòries -encara que els organitzadors refusen, coses de certs col·lectius, termes com convocar, cridar…- fetes per l’ANC -que remarcava que feia un convit a xerra a títol individual atès que no tenia el permís del comú d’Andorra la Vella per dur a terme cap concentració- i per un CDR que acaba sent un batibull.

De fet, pel seu canal de Telegram s’havia arribat a situar l’acte al davant de l’ambaixada espanyola, fet que ha portat alguns agents de la policia a fer un control previ. I posterior. Una cinquantena dels concentrats han acabat desplaçant-se fins a la seu de la legació espanyola, al carrer Prat de la Creu, tot sol·licitant que hi fes cap el titular de la seu diplomàtica, l'exalcalde de Lleida i president dels socialistes catalans, Àngel Ros. Una dotació prou notable de policies andorrans han controlat la situació.

 

Comentaris (1)

Trending