Una vintena d’afiliats avalen la presidenta del Sitca en una assemblea amb moments de tensió

Matarradona posa el càrrec a disposició després d’acceptar la dimissió de dues integrants de la junta i d’acusar-les d’haver facilitat informació a SDP

-
-

Una vintena de funcionaris afiliats al sindicat de treballadors del comú d’Andorra la Vella (Sitca) han avalat la continuïtat de la presidenta de l’organització, que davant la polèmica generada amb dues altres integrants de l’organització, hauria posat el càrrec a disposició en una assemblea amb moments tensos. Salvat aquest escull, els tres membres que queden han d’intentar completar la junta per poder passar pàgina i centrar-se en qüestions productives: perfilar una proposta de prejubilació i, sobretot, tancar un projecte d’incorporació gradual a la feina després d’una baixa per maternitat o paternitat.

La pobra activitat sindical al Principat en va donar aquest dijous al vespre una nova mostra més amb el cas del Sitca. El comú amb més empleats del país i amb uns 180 afiliats al sindicat dels treballadors, amb prou feines va reunir una vintena de persones en l’assemblea de l’organització que havia de tractar la qüestió del complement de rendiment (GAdA) just després de l’aute de la Batllia que indica que el comú ha d’executar encara degudament les sentències i enmig d’una fractura manifesta entre els càrrecs de direcció del propi Sitca.

Els membres de la junta que resten l’hauran de completar amb dues persones més, i creuen que ho podran fer, per funcionar amb plena normalitat

De fet, ja abans de començar la reunió, la secretària i la tresorera de l’entitat que havien intentat renunciar als seus càrrecs dimarts van veure com finalment se’ls firmaven les cartes de dimissió. Anna Bellera i Meritxell Pujol s’haurien mantingut com assistents a l’assemblea en la seva qualitat d’afiliades. El primer tram de la reunió va ser molt tens, amb retrets a les dimissionàries per part de la vicepresidència del Sitca. Un parell dels assistents, poc més de vint en el moment més àlgid, van abandonar la trobada disconformes amb l’actitud mostrada en aquesta arrencada.

Salvada la polèmica, es van tractar qüestions realment d’interès global amb molta calma i esperit constructiu. Segons fonts assistents, en relació amb el GAdA “no s’ha explicat res més que no hagi sortit en premsa”. Això és la decisió judicial que considera que el comú no va executar degudament al seu dia la sentència ferma que anul·lava la rebaixa de la nota avaluadora. També es va posar en coneixement oficial dels afiliats la decisió de la corporació de recórrer contra l’aute del Tribunal de Batlles i la decisió consensuada amb el Sitca de posar en marxa una comissió que valori quants treballadors s’haurien de beneficiar de la mesura i quina quantitat de diners suposarà el pagament retroactiu del GAdA.

Propostes

Més enllà d’això també es va informar que s’està treballant en una proposta de prejubilacions a partir d’un primer document lliurat per la corporació i inspirat amb els models d’altres institucions del país -com per exemple el comú d’Encamp- i en un projecte pel qual els funcionaris que retornin al lloc de feina després d’una baixa de maternitat (amb període d’alletament inclòs o no) i de paternitat es puguin beneficiar d’una incorporació gradual al treball. Així, i segons s’està acabant d’estudiar, fins que la criatura tingui un any, es podria gaudir d’aquesta gradualitat sempre cobrant el salari proporcional a les hores treballades, que haurien d’anar entre les dues i les sis. El mes que ve s’hauria de tancar per part del sindicat el projecte que s’elevarà al comú.

Entre les qüestions positives i constructives analitzades hi ha una proposta per poder-se incorporar a la feina de manera gradual després d’una baixa de maternitat

El mes que ve també hauria d’estar resolt la renovació de la junta. Formalment, l’òrgan de direcció del Sitca ha de tenir cinc integrants com a mínim per poder funcionar amb normalitat. Ara són tres. Les fonts de la junta consultades han assegurat que ja hi ha una quarta persona lligada i que en els propers dies s’hauria de trobar una cinquena, encara que els estatuts permeten funcionar amb menys quòrum tot i que en un règim que passaria a ser llavors de provisionalitat.

Hauria estat a la recta final de l’assemblea que la presidenta del sindicat hauria llegit un manifest en què, entre altres coses, hauria acusat les dues dimissionàries de filtrar informació a un partit polític (SDP). Però tot admetent errors propis, hauria acabat posant el càrrec, el seu de forma individual, a disposició dels presents. Excepte alguna abstenció, tothom hauria mostrat la seva confiança amb Emi Matarradona, que no fa pas tant també havia mantingut una molt bona relació amb Socialdemocràcia i Progrés (SDP), fins al punt que va faltar ben poc perquè no fos la número dos de la formació, rere Delfí Roca, en les comunals del 2015. Matarrodona, ara allunyada del partit, s’hauria desdit a darrera hora. I és que rere les divergències internes en la junta del Sitca hi ha molt de política i d’interessos personals.

La cònsol d'Andorra la Vella, Conxita Marsol, i la presidenta del sindicat de treballadors, Emi Matarrodona, durant la darrera compareixença conjunta per tractar qüestions relacionades amb el GAdA.

Relacionat

El GAdA fractura el Sitca
-

Relacionat

SDP exigeix al comú de la capital que sense “més dilacions ni excuses” pagui el GAdA als funcionaris
-

Relacionat

Comú i sindicat de personal calcularan què deu Andorra la Vella pel GAdA i a quants funcionaris afecta
-

Relacionat

El comú recorrerà contra la decisió judicial que considera mal executada la sentència del GADA de la capital
-

Relacionat

El sindicat de treballadors estarà vigilant perquè el comú de la capital no dilati encara més l’afer del GAdA
La cònsol d'Andorra la Vella, Conxita Marsol, i la presidenta del sindicat de treballadors, Emi Matarrodona, durant la compareixença conjunta.

Relacionat

Comú i funcionaris d’Andorra la Vella aniran del bracet per resoldre l’afer del GAdA d’una vegada per sempre
-

Relacionat

Justícia mane-GAdA?

Comentaris

Trending