Una trentena de dones surten al carrer contra la violència sexual i de gènere

Stop Violències reclama més mitjans per afrontar i eradicar les agressions a fèmines i assegura que el Coprincipat és una institució “podrida”

-
-
Una trentena de persones han recorregut aquest migdia el tram de les avingudes Meritxell i Carlemany que va des de la plaça de la Rotonda, a Andorra la Vella, fins a la dels Coprínceps, a Escaldes, per visualitzar per primer vegada al Principat la lluita contra la violència sexual i de gènere. La portaveu i ànima mater del col·lectiu Stop Violències, organitzador de la marxa, Vanessa Mendoza Cortés, ha reclamat més mitjans al país per afrontar i eradicar les agressions a fèmines i ha assegurat que el clam a favor de la despenalització de l’avortament ha fet aflorar que el Coprincipat, especialment enfocat al mitral, és una institució “podrida”.

Amb tot just mitja d’hora de trajecte a pas lent, les participants a la marxa -la immensa majoria representants de col·lectius feministes forans- han lluït diverses pancartes i han clamat diverses consignes, que ja portaven prèviament definides i que en gran mesura ja sabien escoltat en altres cites similars. “Fora rosaris dels nostres ovaris”, “si el Papa fos dona, l’avortament seria llei”, “visca, visca, visca, la lluita feminista” o “si ens toquen a una, ens toquen a totes”, entre molts altres, han estat els missatges que han fet passar enmig d’un vial comercial que en molts casos els ha rebut amb sorpresa i curiositat.

La promotora d’Stop Violències, que ha tingut el suport d’Acció Feminista a través d’una de les seves portaveus, Antònia Escoda, ha ressaltat que l’important no era tant el nombre de persones que acudissin a la crida sinó que per primera vegada es visualitzés al carrer la jornada internacional del 25 de novembre, en què es commemora arreu el combat contra l’eradicació de la violència de gènere. Vanessa Mendoza Cortés ha fet un repàs a totes les deficiències o manques de recursos que hi ha al país i ha considerat d’“electoralistes” algunes de les promeses o accions que ara el Govern pugui anunciar. “No es pot fer en quatre mesos el que no han fet en vuit anys”.

Durant la lectura del manifest que ha tingut lloc ja a la plaça Coprínceps, sota una fina capa de pluja, s’ha fet molt ressò a les darreres manifestacions fetes per l’arquebisbe d’Urgell i Copríncep d’Andorra, Joan-Enric Vives, durant algunes de les seves aparicions públiques arran de la visita pastoral a Escaldes. El manifest ha retret expressions com el fet que Vives parlés d’importats o que reclamés que les dones deixin de comportar-se “com a homenots”. S’ha deixat clar que el que no es farà serà deixar de lluitar per la plena igualtat i per la total eradicació de qualsevol tipus de violència vers les dones.

També s’ha repassat la cita bíblica emprada pel Copríncep en relació al fet que, parafrasejant ara les paraules esmentades aquest diumenge per Mendoza, “també ens han dit que som el verí que emmetzina l’arbre de la institució i que el mata a poc a poc”. En aquest sentit, l’activista feminista ha afirmat que de ben segur que el fet d’expressar obertament la necessitat de despenalitzar l’avortament el que ha fet és evidenciar que “la institució ja estava podrida”. La líder d’Stop Violències ha deixat clar que la despenalització no es negocia de cap manera.

Comentaris

Trending