Una queixa obliga a constituir l’òrgan disciplinari dels notaris amb més de dos anys de retard

Cristina Roca, Eva Garcia i Marta Boquera són les integrants d’un organisme que ha de resoldre possibles males praxis dels fedataris públics

-
-
La Llei del notariat va entrar en vigor el juliol del 2017 i ja contemplava la creació d’un òrgan disciplinari que havia de resoldre eventuals comportaments anòmals dels notaris. La inexistència de queixes contra els fedataris públics, almenys queixes oficials, ha fet que es demorés la constitució de dit organisme. Finalment, la interposició d’almenys una queixa contra un dels notaris ha obligat a crear l’òrgan, amb més de dos anys de retard.

L’organisme està constituït per dues persones designades pel ministeri de Justícia i Interior i una altra elegida pel ministeri de Finances. Finalment, l’ens el constituiran Cristina Roca, Eva Garcia i Marta Boquera. Almenys aquestes dues darreres tenen ja experiència en un òrgan similar, el dels saigs, que sí que ha tingut molta més activitat i ha hagut d’afrontar diversos expedients. De fet, ara per ara no es preveu que els notaris donin gaire feina.

La creació de l’òrgan disciplinari dels saigs també es va dilatar en el temps. I no es va posar en marxa fins que ja hi havien moltíssimes queixes. Tantes que quan l’organisme va ser realment efectiu, moltes de les qüestions que havien arribat al ministeri d’Interior, que és el departament governamental de tutela dels executors de resolucions judicials, ja havien prescrit i, per tant, no es va poder fer res més que constatar la queixa i arxivar-la.

En relació amb els notaris, el fins ara president de la Cambra de Notaris, Josep Estañol, ha renunciat a aquest càrrec. La dimissió té a veure, han indicat fonts consultades, amb el concurs per a la provisió d’un nou notari. Una de les persones que amb tota probabilitat optarà a la plaça és un professional del despatx que lidera Estañol, i vist que el president de la cambra notarial integra el jurat que ha de fer la selecció, el notari ha deixat del càrrec.

Etiquetes

Comentaris

Trending