Una part dels diners del frau de la línia de Llevant de l'AVE van anar a parar en un compte andorrà

Comentaris

Una part dels diners del frau de la línia de Llevant de l\'AVE van anar a parar en un compte andorrà
Una part dels diners del frau de la línia de Llevant de l\'AVE van anar a parar en un compte andorrà

Els investigadors del ‘cas ADIF’, que ha permès detectar un milionari frau en la construcció de diferents línies del tren d’alta velocitat a Espanya, creuen que una part dels diners que hauria desviat l’excap d’Infraestructures de la línia del Llevant espanyol van anar a parar en un compte bancari d’Andorra. El frau detectat en l’esmentada línia és de gairebé 18 milions d’euros. El responsable dels treballs, detingut en l’operació policíaca, José Luis Martínez Pombo, s’hauria suposadament quedat 3.636.700 euros. El Principat i Suïssa haurien estat la destinació preferida d’aquells diners.

Dels diners presumptament desviats per Martínez Pombo per a benefici propi, 1.794.000 euros haurien anat a parar en un compte d’Andbank. Així ho ha revelat la cadena SER, que ha tingut accés al sumari. Dels 18 milions d'euros que la guàrdia civil i l'Agència Tributària apunten com a desviament de fons públics en les obres de l'AVE Múrcia- Alacant, els investigadors creuen que el responsable d'ADIF cap de la trama de l'AVE Múrcia-Alacant es va quedar amb 3.636 700 euros.

Els diners estarien a Suïssa, a Andorra i a sis entitats bancàries espanyoles que la guàrdia civil ha pogut localitzar gràcies als registres que es van fer en l'operació policial en què l’enginyer Martínez Pombo, excap d'infraestructures d'ADIF, va acabar detingut acusat de els delictes d'organització criminal, malversació de cabals públics, falsedat documental, delicte contra la hisenda pública i blanqueig de capitals.

Segons el sumari del frau de l'AVE citat per la cadena SER, la major part de la fortuna acumulada gràcies al desfalc de fons públics estava a Suïssa i a Andorra. A Union Bancaire Privée, entitat amb seu a Ginebra hi tenia 1.120.000 euros i a Andbank, 1.794.000 euros més. La resta dels diners els havia repartit en comptes corrents d'entitats financeres espanyoles, accions i plans de pensions. En total l'excap d'Infraestructures d'ADIF, Martínez Pombo, tenia 224.400 euros repartits entre Bankinter, Bankia, Barclays Bank, Banco de Caminos, Caixa Castella-la Manxa i Banco Santander. En accions hi tenia invertits un total de 124.300,00 euros i en plans de pensions 374.000,00 euros.

A més d'aquests diners bloquejats per la guàrdia civil, els agents de la benemèrita van trobar en els registres que es van practicar al despatx de Martínez Pombo un quadern amb anotacions a mà amb més quantitats de diners. Segons aquest bloc de notes, l’exresponsable d’ADIF disposava de 644.004 euros més repartits en el seu domicili i en el seu despatx tot i que només es va trobar 42.927 euros en diferents monedes: euros, rubles, lliures esterlines, dòlars canadencs, francs suïssos i pesos argentins. 

Tots els diners estaven en sobres blancs guardats en diversos calaixos d'un escriptori del seu despatx i en dues caixes de seguretat ocultes en diversos dormitoris de casa seva. Martínez Pombo guardava més diners en una caixa de seguretat d'una entitat bancària de Caixabank a Madrid. A l'interior s’hi van trobar 49.400 euros, 39.223 dòlars i 40.000 francs suïssos (en total 109.043 euros).

Comentaris

Trending