Una associació afí a la secretària d’Estat d’Afers Socials es desmarca del manual d’accessibilitat

Autea considera que el document ‘Tots sense límits’ editat pel Govern “no segueix les directrius del Conveni relatiu als drets de les persones amb discapacitat” de l’ONU

El ministre d'Ordenament, Jordi Torres, i l'esportista Albert Llovera en la presentació del manual.
El ministre d'Ordenament, Jordi Torres, i l'esportista Albert Llovera en la presentació del manual.
L’Associació d’afectats d’autisme d’Andorra (Autea) es desmarca obertament del manual que intenta donar consells per fer una edificació més accessible. Un manual que cataloga de discapacitades les dones embarassades o els immigrants. El document està editat i promogut pel Govern, en concret pel ministeri d’Ordenament Territorial, i Autea és un col·lectiu molt proper i amb molta implicació de l’entorn de la secretària d’Estat d’Afers Socials, Ester Fenoll.

L’associació ha fet circular un missatge entre els seus afiliats i simpatitzants en què manifesta que “valora l’esforç que s’està fent des del Govern d’Andorra per la inclusió de totes les persones”. I a partir d’aquí, però, deixa clar que “ens desmarquem del tractament que s’ha donat de la discapacitat al Manual de bones pràctiques en accessibilitat universal ‘Tots sense límits’, que ha publicat”. L’entitat motiva la seva posició pel fet que “creiem que no segueix les directrius del  Conveni relatiu als drets de les persones amb discapacitat i Protocol  opcional de les Nacions Unides fets a Nova York el 13 de desembre del 2006 i que Andorra va ratificar el 10 d’octubre del 2013”.

Del manual en qüestió se n’han distribuït, en paper, uns quants milers a diversos centres públics i també és accessible per Internat al lloc web accessibilitat.ad. De fet, tot i la polèmica denunciada i de la qual l’Altaveu s’ha anat fent ressò, el document no ha estat modificat i continua sent accessible. Considera que els turistes i immigrants que no coneixen la llengua del país són discapacitats funcionals i titlla de discapacitats físics des de les dones embarassades a les persones que han d’empènyer un cotxet passant per aquells individus que puguin ser d’una talla major o menor a les suposadament estàndards.

El promotor del document és el ministeri d’Ordenament Territorial a través de l’àrea d’urbanisme. Però, alhora, en la comissió d’accessibilitat que sobre el paper hauria d’haver validat el manual hi ha membres del ministeri d’Afers Socials. Entre els dos departaments governamentals s’han anat passant la pilota de manera manifesta des de fa dies. I no està clar quin responsable del ministeri que lidera Fenoll hauria donat el vist-i-plau, directe o per delegació, al text. En tot cas, la secretària d’Estat no hi estaria d’acord o vista la polèmica se n’hauria volgut rentar les mans.

-

Relacionat

Ordenament i Afers Socials es passen la pilota sobre el manual que tracta de discapacitades les embarassades
-

Relacionat

Si està embarassada, és discapacitada (segons el Govern)

Comentaris (1)

Trending