Un veí de Sant Julià reclama a la Batllia que activi la Interpol per poder ‘recuperar’ les filles

En el marc d’una crisi matrimonial que no havia acabat de conduir a la separació perquè la convivència es mantenia, la dona va acabar marxant a Portugal amb dues nenes de 9 i 2 anys

Una imatge de la població de Vila Nova de Cerveira, on se sospita que resideixen ara la mare amb les menors.
Una imatge de la població de Vila Nova de Cerveira, on se sospita que resideixen ara la mare amb les menors.
Un home de nacionalitat portuguesa i residència a Sant Julià ha dut a terme diverses accions legals i policials tendents a recuperar les seves dues filles menors i aclarir la situació conjugal. En el marc d’una querella presentada contra la seva parella i mare de les nenes, reclama a la Batllia que activi la Interpol per poder recercar les menors i, d’aquesta manera, que retornin al Principat on “tenen el seu centre d’interès”, segons el querellant. Tot indica que la dona i les menors són a Portugal, on van anar a l’estiu i d’on presumptament no s’han mogut.

L’home, de 45 anys, ha dut diverses accions del 8 d’octubre ençà, després de comprovar com la seva dona, a qui acusa de sostracció de menors, no té cap intenció de tornar al Principat, on les menors haurien d’haver iniciat a mitjan setembre el curs escolar. Segons ha pogut constatar l’Altaveu, com a mínim el resident lauredià ha promogut una querella criminal, una demanda civil perquè es dictin mesures provisionals sobre les menors i una denúncia a la policia. Per ara, segons les fonts consultades, no hi hauria cap decisió atès que, justifiquen els organismes judicials segons fonts properes al querellant i demandant, no hi havia cap acord ni cap conveni en relació amb la custòdia de les menors de 9 anys i mig i 2 anys i mig.

L’home no pot contactar amb les menors des del 21 d’agost i malgrat que havien d’anar a escola al Principat, la mare va comunicar per carta l’1 d’octubre que no pensa tornar

Però és que segons les fonts consultades, no hi podia haver cap acord sobre la custòdia perquè la parella, malgrat passar per una crisi matrimonial, no havia iniciat cap procés de separació i, de fet, pràcticament fins al moment de la ‘desaparició’ de la mare i les nenes, tots plegats convivien en el mateix domicili, a Sant Julià. Sí que és cert, segons les fonts consultades, que hi havia una mena d’entesa per separar els camins sense que hagués anat més enllà d’una voluntat no materialitzada.

Segons els escrits judicials mateix, la crisi matrimonial va esclatar el juny i la convivència es va mantenir fins a mitjan agost. Abans, la filla gran de la parella va ser enviada, com cada estiu, a Portugal, amb els avis paterns, per passar les vacances d’estiu. Ja a l’agost, i quan el matrimoni feia poc que havia deixat de conviure, l’home també es va disposar a traslladar-se al seu país natal i just abans d’agafar l’autocar que l’havia de dur cap allí es va presentar la seva encara dona amb la filla petita per iniciar el mateix trajecte. Una vegada a Portugal les nenes van passar de casa dels avis paterns als materns. 

El pare de les criatures va poder mantenir contacte telefònic amb la filla gran, segons denuncia ell en les actuacions policials i judicials dutes a terme, fins al 21 d’agost. Des d’aquella data no hauria mantingut cap més contacte tot i que esperava el seu retorn, com a molt tard, de les dues nenes per començar el curs escolar. I així s’hi hauria compromès la mare. De fet, però, va ser la dona que va trucar al centre escolar lauredià on estaven inscrites per anunciar-los un retard d’uns pocs dies.

De 45 anys i una situació laboral i econòmica estable a Andorra, el pare ha presentat una querella per sostracció de menors, ha promogut una demanda i una denúncia policial

Finalment, l’1 d’octubre l’home hauria rebut una carta de la seva encara esposa advertint-lo que no pensa tornar al Principat. Ni ella ni les nenes. I que li facilités tot un seguit d’elements relatius a l’escolaritat de les menors per, suposadament, poder-les inscriure en algun centre portuguès. Suposadament, creu l’home, tant la seva encara legalment parella com les seves dues filles s’estarien en una població de l’àrea de Viana do Castelo anomenada Vila Nova de Cerveira. Davant d’aquest fet i de la ferma oposició a la decisió unilateral de la dona, el veí de Sant Julià hauria presentat la querella criminal per sostracció de menors. 

En l’escrit davant remès a la secció d’instrucció penal de la Batllia s’hi recorda, per exemple, que des del punt de vista sanitari i de la seguretat social, per exemple, les menors depenien en exclusiva d’ell. I que les dues menors -la gran va néixer a Espanya però hi va viure ben pocs anys- han estat sempre lligades al Principat, on l’home té feina i una posició estable sense ser folgada i on es vol mantenir. Per això ha reclamat a la Batllia que activi la Interpol per poder recuperar les filles. Perquè entén que la dona no pot adoptar decisions de forma unilateral que impliquen menors que encara no poden adoptar les seves pròpies decisions. Per ara, els organismes jurisdiccionals no han determinat cap actuació que permeti a l’home poder tornar a veure les menors.

Comentaris (1)

Trending