Un nou serrell per tancar sobre les transferències comunals: ¿el PIB o els ingressos com a referència?

Comentaris

Un nou serrell per tancar sobre les transferències comunals: ¿el PIB o els ingressos com a referència?
Un nou serrell per tancar sobre les transferències comunals: ¿el PIB o els ingressos com a referència?

Un dubte plana sobre quin ha de ser el barem a usar com a referència per calcular les transferències: el PIB, que és la proposta de Govern, o els ingressos de l’Estat introduint, potser, algun matís respecte del que es venia fent fins ara. D’aquesta segona alternativa en serien partidaris alguns comuns i, fins i tot, no es veuria del tot malament des d’àmbits parlamentaris. Encara hi ha molts serrells pendents a l’hora de definir el nou model de competències i transferències. Aquest dilluns s’ha celebrat la primera reunió amb tots els actors que han de participar en la definició del marc normatiu.

La trobada, en dependències del Consell General, ha estat una primera presa de contacte sense cap mena de transcendència important, segons fonts properes a la cita. El treball de fons es començarà a fer a partir de la propera reunió, que s’ha convocat per al 3 d’abril. En la trobada ja hi participen representants de l’executiu (amb el cap de Govern, Toni Martí, i la secretària d’Estat de Relacions Institucionals, Consol Naudí, al capdavant), del poder legislatiu (hi han estat tots els presidents, titulars i suplents, dels grups parlamentaris) i els cònsols de les set parròquies (el major d’Ordino ha estat substituït per la menor).

El treball fet pel Govern després de les converses mantingudes amb els comuns servirà com a punt d’arrencada de les converses però, segons les fonts, no condicionarà absolutament res. I encara que no es preveu que quedi en no-res, aquest escenari també es pot arribar a posar sobre la taula. El fet que els liberals, la setmana passada en rebre la documentació, s’expressessin més aviat a favor que en contra de la feina realitzada fa pensar que es pot arribar a assolir un acord ampli, sense haver de buscar el suport per part de DA dels integrants del PS.

A partir de la propera reunió s’haurien de començar a analitzar les competències que ha d’assumir cada institució, amb una definició de la mateixa. Serà a partir que s’entri en el detall quan “es veuran els matisos i les diferències” que hi ha entre els diferents interlocutors. Qüestions com el manteniment de les carreteres encara no s’han resolt. Pel cantó de les transferències, per exemple, Andorra la Vella posarà sobre la taula la necessitat que es reconegui explícitament l’aspecte de la capitalitat, un barem que Govern no contempla com a tal. 

Les fonts consultades han remarcat que un aspecte que encara està a debat és el mecanisme emprat per justificar el càlcul de la quantitat que cal transferir, que serà força similar, en principi, per a cadascuna de les parròquies. El Govern pretén que aquesta xifra es basi en un percentatge del PIB i que volti, el global a passar a les administracions parroquials, els 55 milions d’euros.

Comentaris

Trending