Un moviment social europeista denuncia al Papa que al Principat no s'hi respecten "els drets humans més fonamentals"

Comentaris

El moviment en defensa dels drets socials EuroMarchas ha enviat una missiva al papa Francesc en què denuncia, entre moltes altres coses, que al Principat no s’hi “respecten els drets humans més elementals”. En aquest marc, demanen al pontífex que es replantegi si l’Església, per via del Coprincipat, ha de continuar mantenint-se com a cap d’Estat. “És acceptable que el bisbe de la Seu d’Urgell segueixi sent Copríncep d’un paradís fiscal.”

EuroMarchas va trametre la carta a Jorge Mario Bergoglio ja fa uns dies. I ha transcendit ara, just a les portes de la visita que l’arquebisbe secretari d’Estat per a les Relacions Exteriors del Vaticà, Paul R. Gallagher, ha iniciat just aquest dimecres mateix en motiu de la celebració de la Diada de Meritxell. Gallagher ha mantingut una reunió amb el seu homòleg andorrà, el ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya. El religiós i ‘de facto’ ministre d’Exteriors de la Santa Seu també s’ha reunit amb el cap de Govern, Toni Martí, i amb els dos màxims representants de la Sindicatura, el síndic general, Vicenç Mateu, i la subsíndica, Mònica Bonell.

Gallagher ha analitzat amb Saboya, especialment, la delicada situació que viu Europa, sobretot relacionat amb el tema de la immigració i l’estat pel qual passen els milers i milers de refugiats que cada dia busquen asil en algun racó del vell continent escapant-se de situacions de desesperació. Just aquest dijous farà un any de l’anunci del Govern d’acollir refugiats. Tot just 364 dies després d’aquella declaració d’intencions, l’executiu se n’ha adonat que no té les estructures normatives necessàries per poder rebre exiliats. I ara s’ha posat a treballar a corre-cuita per poder tenir un marc homologable a la comunitat internacional.

EuroMarchas demanava al Papa, justament, que suspengués la visita de Gallagher perquè, del contrari, la presència del secretari d’Estat al Principat no seria res més que una mostra de suport a Andorra que, segons el col·lectiu social europeista , “no mostra cap respecte pels drets dels treballadors. La política d'immigració és summament restrictiva. El dret de vot està restringit només als andorrans, fins i tot en les votacions locals. La independència de la Justícia està seriosament qüestionada i la mendicitat prohibida”.

En la carta, EuroMarchas explica també que “les portes d'Andorra han romàs tancades als immigrants, però obertes de bat a bat als evasors fiscals i als rics residents estrangers. La vocació de la banca andorrana com a paradís fiscal es reafirma amb la seva internacionalització cap a les localitzacions offshore més importants del món, com són Panamà, Luxemburg, Suïssa, Mònaco, Bahames, Illes Verges i uns altres. Les portes d'Andorra s'obren de nou per facilitar la avasió fiscal de particulars i empreses espanyols cap al Principat. Andorra ha introduït impostos per primera vegada en la seva història per captar capitals, atrets per la seva baixa fiscalitat, practicant una competència deslleial, en el que es denomina ‘dúmping fiscal’”.

En el tram final de la missiva, el moviment social explica que “esperem poder contribuir amb les nostres reflexions a obrir un debat dins de l'Església sobre la figura del Copríncep d'Andorra, que considerem no ajuda en absolut a apropar l'Església a la ciutadania, que no concep estructures feudals de poder en ple segle XXI. Confiem en la labor de l'Església sota el vostre Pontificat, perquè la justícia social ocupi un lloc preponderant, i com vau dir en triar el vostre nom papal -Francesc d’Assís-, que sigui una Església pobra i per als pobres”.

Comentaris

Trending