Un jutjat de Madrid conclou que el futbolista Xabi Alonso i la societat andorrana que l'assessorava van gestionar bé els drets d'imatge

Comentaris

Un jutjat de Madrid conclou que el futbolista Xabi Alonso i la societat andorrana que l\'assessorava van gestionar bé els drets d\'imatge
Un jutjat de Madrid conclou que el futbolista Xabi Alonso i la societat andorrana que l\'assessorava van gestionar bé els drets d\'imatge

El jutjat madrileny que investigava la possible defraudació fiscal que hauria presumptament comès el futbolista avui del Bayern Múnich Xabi Alonso en relació als seus drets d’imatge ha arxivat la causa adduint que l’esportista l’únic que ha fet és aprofitar el marc legal fiscal espanyol per, gràcies a la perícia dels seus assessors, treure el màxim rendiment possible als ingressos que obtenia. Entre els assessors que s’investigava hi havia l’andorrà Ignasi Maestre. També estava implicada en el cas l’empresa del Principat Igmasa Management, que era l’encarregada de gestionar la societat que, radicada a Madeira, era la responsable de ‘treure el suc’ als beneficis que genera la imatge d’Alonso.

En aute dictat recentment pel titular del jutjat d’instrucció número 40 de Madrid, encarregat d’indagar sobre l’afer, el magistrat Enrique de la Hoz afirma que “no s’ha d’apreciar conducta defraudadora per la seva part (de Xabi Alonso), sinó purament i simple l’aprofitament, dins de les opcions fiscals que se li presentaven prèvia fixació de la seva residència fiscal de nou a Espanya, de la solució que va considerar més avantatjosa gràcies a la perícia dels seus assessors (entre els quals Maestre), el que no suposa cap mena de judici de retre des del punt de vista del dret penal”. De fet, ni la fiscal instructora de les diligències d’investigació ni tampoc el fiscal especialista en delictes econòmics no havia observat una conducta fiscalment delictiva ni del futbolista ni dels seus assessors. I només l’obstinació de la fiscalia general de l’Estat de perseguir qualsevol conducta que fes el mínim ferum d’una possible evasió fiscal va comportar que el cas es judicialitzés.

El fet que el suposat evasor fos una persona de la notorietat pública del futbolista que de la Reial Societat va transitar cap al Liverpool i després fitxaria pel Reial Madrid -la societat portuguesa que s’encarregava dels drets d’imatge de Xabier Alonso apareixeria just entre el pas pel futbol britànic i el retorn a la lliga espanyola- va agafar una rellevància mediàtica més elevada del que seria la repercussió real de la suposada pràctica irregular que la instrucció judicial ha acabat concloent que era inexistent. El fet que l’afer d’Alonso coincidís, en el temps, amb la del jugador del Barça Javier Mascherano, que també tenia una societat a Madeira però alhora també operava amb una firma a Miami que no va declarar inicialment i per la qual cosa va acceptar una condemna, va afectar negativament l’ara jugador del Bayern Múnich.

Però com explica el jutge instructor de la causa relativa a Xabier Alonso, el treball fet inicialment pels fiscals era prou minuciós, rigorós i exacte com per no poder afegir gran cosa més en el curs de la instrucció que confirmar que no hi va haver cap mena de delicte. En conseqüència, no es pot formalitzar cap mena de retret ni per al futbolista ni per al seu entorn de consultors i assessors fiscals, que haurien actuat sempre aprofitant els marcs legals escaients en cada moment i a cada país on operaven. Per tot plegat, i a partir d’un aute de tretze pàgines ben motivat, s’arxiva la causa i es tanca un cas que ha tingut una notable repercussió reputacional negativa en la societat andorrana Igmasa, que durant anys s’ha encarregat de gestionar, a través de diverses estructures societàries legalment creades, els drets d’imatge de nombrosos jugadors de futbol de primer nivell.

En un comunicat, Igmasa Management “lamenta les informacions publicades en el passat, algunes publicades de forma interessada, i que han pogut generar confusió en la societat arran d’unes conductes totalment lícites, però que les autoritats fiscals d’un país veí han volgut utilitzar en interès polític, causant grans perjudicis a la imatge i reputació del jugador i als assessors que en el seu dia van tenir una participació directa o indirecta en relació a la gestió de la societat portuguesa KARDZALI COMERCIO SERVIÇOS DE CONSULTORÍA E INVESTIMENTOS LDA”.

Comentaris

Trending