Un jutge americà obliga el FinCEN a repetir el procés contra un banc que operava a Xipre

Comentaris

Un jutge americà obliga el FinCEN a repetir el procés contra un banc que operava a Xipre
Un jutge americà obliga el FinCEN a repetir el procés contra un banc que operava a Xipre

Un jutge federal americà ha obligat el FinCEN ha reiniciar tot el procés administratiu contra el banc de Tanzània que operava a Xipre FBME. El jutge Christopher Cooper ja va emetre l’agost passat una resolució cautelar en què aturava els efectes que havia de tenir la ‘Final Rule’ emesa per l’agència depenent del departament del Tresor nord-americà. Entenia Cooper que el FinCEN no havia respectat els procediments més bàsics i fonamentals que havien de permetre garantir el dret a la defensa del banc ‘acusat’. El jutge va considerar l’agost passat que l’agència americana havia disparat sense tenir prou elements per fer-ho.

En aquella resolució cautelar, Cooper proposava al FinCEN i a FBME que mantinguessin els contactes necessaris per intentar arribar a una solució pactada. En absència d’un acord, finalment el jutge ha emès una decisió en què exigeix a l’organisme americà que lluita contra el rentat de diners que, si ho creu convenient, reiniciï tot el procés oferint totes les garanties procedimentals necessàries al FBME. I no només això, estableix un calendari per tal que el FinCEN no allargui de manera dilatòria la tramitació del cas.

Així, abans no s’acabi aquest mes de novembre, el FinCEN està obligat a tornar a publicar la proposta de sanció contra el FBME amb tota la informació necessària per justificar-la. A partir d’aquí, estableix dos mesos més per tal que l’agència del departament del Tresor rebi els comentaris i les al·legacions oportunes abans d’emetre una decisió final. La resolució definitiva, diu el jutge, no pot anar més enllà de final de març.

El FinCEN ha declinat fer qualsevol manifestació respecte de la decisió judicial. En canvi, els màxims responsables de FBME han celebrat la resolució dictada pel jutge del districte de Columbia. Certament, el banc està condemnat. Però els representants de FBME asseguren que si no hagués estat per Cooper, el banc hauria desaparegut a partir, simplement, de sospites o evidències citades pel FinCEN però que mai no s’han posat, almenys fins ara, sobre la taula. Per això, FBME considera que la ‘repetició del procés’ seguint les garanties judicials pertinents que fixa el marc normatiu administratiu americà permetrà el banc “defensar-se i netejar el seu nom, alhora que protegirà els drets dels seus empleats i clients”.

Comentaris

Trending