Un grup empresarial del país està apunt de construir en el terreny de la grua de Valira Nova

El banc que finançava el promotor inicial que va fer fallida va recuperar la parcel·la i l’ha venut a una companyia que just abans de l’estiu va entrar el projecte al comú i al Govern

-
-
Tant la parcel·la com la grua que feia anys que estaven com aquell que diu abandonades a tocar del túnel de Radio Andorra, a la zona de Valira Nova, a Encamp, estarien actualment sota control. Els ancoratges que sostenen el mur de contenció construït al terreny que formava part d’una promoció d’habitatges i locals comercials encara mantenen la seva vigència. I la grua serà sotmesa als manteniments necessaris perquè pugui donar servei a la construcció que més aviat que tard es posarà en marxa en el mateix solar.

L’esllavissada haguda ara fa deu dies davant per davant del Punt de Trobada ha portat a veïns de diverses zones del país a reclamar una acció de l’administració en tots aquells punts del Principat on hi ha excavacions abandonades o gairebé. És el cas de residents a Valira Nova, que tal i com va publicar dissabte l’Altaveu, reclamaven la retirada de la grua i la revisió de l’estat de les contencions de dues excavacions que hi ha a la zona. La que està situada més al nord, la que és més propera al túnel, estaria sobre el paper sota control.

Aquell terreny estava inclòs en un projecte que només va veure realitzar una de les fases, la que va permetre alçar els blocs de coloraines que hi ha just al costat. En el terreny on hi ha instal·lada la grua, a tocar la CG-2, s’hi havia de bastir un tercer immoble idèntic als dos actualment existents. Sobre plànol es van vendre els habitatges i el constructor, ara en fallida, va percebre diverses pagues i senyals que mai no ha tornat. Tampoc no va fer els pisos. I això és objecte de diversos processos judicials, inclosa la via penal per apropiació indeguda i estafa.

Les darreres setmanes s'ha rebut un estudi sobre l'estat del mur de contenció i els ancoratges que posa de relleu que mantenen la seva vigència; la grua en principi es vol mantenir per les obres que s'han de fer

Un dels afectats per la fallida del promotor en qüestió -que té múltiples fronts oberts- seria l’entitat bancària que havia de facilitar el finançament per aquella operació urbanística. Vist l’evolució de la mateixa i atès els tractes que s’havien fet, el banc va recuperar la titularitat del terreny i finalment l’hauria venut a un grup empresarial del país que té intenció de construir a la zona en un projecte de fase doble. En un primer moment es faran els baixos per encabir-hi els magatzems i altres instal·lacions de la companyia i, posteriorment, i si és el cas, en les plantes superiors s’hi farien habitatges.

Quedi clar, segons que han assegurat les fonts, que la promoció que es pugui dur a terme a partir d’ara res té a veure amb la que s’havia de fer fa tres lustres o més. El projecte que es vol tirar ara endavant ja ha estat entrat per a la seva autorització tant davant del comú com davant dels departaments escaients del Govern, i es preveu que els treballs comencin en un termini de temps relativament curt. Les fonts consultades han assegurat que el banc venedor del terreny, abans de fer efectiva l’operació, va haver d’aportar un informe tècnic detallat que certifiqués el bon estat de l’excavació de la fonamentació.

Aquest estudi seria molt recent, dataria del juliol, i segons les fonts consultades determinaria que el mur de contenció i els ancoratges encara tenen el vigor necessari per fer la funció pel qual van ser construït un i instal·lats els altres. Els nous titulars-promotors del terreny i del projecte es van plantejar retirar la grua el desmuntatge de la qual demanaven els veïns de Valira Nova. Però van arribar a la conclusió que igualment en necessitarien una. Les fonts consultades no han pogut garantir que en aquest cas el giny estigui en bon estat.

El que sí que és segur, però, que el grup empresarial que vol construir estaria al corrent de la situació i hauria ja contactat amb els tècnics necessaris que han de supervisar el projecte que volen tirar endavant i, per tant, haurien també d’assegurar que la grua està encara en un estat òptim per poder-la utilitzar. Més enllà d’això, les fonts consultades han reconegut que la petició ciutadana i el temor expressat pels mateixos veïns és més que entenedora i legítima, atès que fa molts anys que l’excavació estava deixada de la ma de Déu.

Etiquetes

La grua, de grans dimensions, està muntada a tocar la carretera general i una excavació la construcció de la qual mai no s'ha bastit.

Relacionat

Veïns de Valira Nova exigeixen el desmuntatge d’una grua que fa tres lustres que està al peu de la carretera

Comentaris (2)

Trending