Un exdirector general d'Andbank va ser conseller delegat de la consultora implicada en el cas de corrupció política a Catalunya

Comentaris

Un exdirector general d\'Andbank va ser conseller delegat de la consultora implicada en el cas de corrupció política a Catalunya
Un exdirector general d\'Andbank va ser conseller delegat de la consultora implicada en el cas de corrupció política a Catalunya

L’exdirector general d’Andbank (entre 1998 i 2008), Jaume Sabater Rovira, va ser conseller delegat de la consultora catalana que hi ha rere el cas de presumpta corrupció política que ha esclatat aquest dimarts a diverses comunitats autonòmiques espanyoles i, especialment, a Catalunya. L’operació ‘Termyca’ té repercussió a Andorra, on s’han fet escorcolls en quatre consultores financeres. Un dels onze detinguts a l’Estat espanyol és el consultor també vinculat al Principat Oriol Mestre Rissé, implicat en el ‘cas Emperador’.

sabaterSabater, que fa uns mesos va comparèixer davant la denominada ‘comissió BPA’ en qualitat de president de l’Associació d’Entitats Financers d’Andorra (ADEFI), participa de diverses consultores. És president d’Universal Gestió SA, és soci fundador i president actualment de l’auditora andorrana OCPS i també lidera Jaume Sabater Assessors SL. Llicenciat en Químiques, va ser conseller delegat d’EFIAL, la consultora implicada en l’operació ‘Termyca’, entre el 29 de febrer del 2012 i el 7 d’agost del 2014. Aquesta darrera data podria ser no casual. L’operatiu desplegat avui per la guàrdia civil deriva d’una peça judicial separada instruïda pel jutjat del Vendrell arran del cas denunciat per ERC i que va comportar el juny del 2014 la detenció, entre altres, de l’alcalde de Torredembarra.

Els agents de l’institut armat han practicat escorcolls i han formulat demandes de documentació a diversos ajuntaments que haurien contractat EFIAL. Rere de tot plegat hi ha el famós escàndol del 3%. Diversos dels ajuntaments que els investigadors citen en els seus treballs els esmenta la consultora OCPS dirigida per Sabater entre la seva cartera de clients. Així, hi ha coincidències en ajuntaments com els de Barcelona, Girona, l’Ametlla de Mar, la Seu d’Urgell, Tortosa o Vandellós i l’Hospitalet i l’Infant.

Es dóna el cas que en la immensa majoria d’ajuntaments on la guàrdia civil està intervenint en el cas a Catalunya hi governa o hi havia governat Convergència i Unió (CiU). Encara que de resquitllada, Sabater va conèixer de prop el que és la política local. Amb 24 anys i encapçalant el projecte Entesa dels Portbouencs, qui seria el màxim executiu del Banc Agrícol, primer, i d’Andbank després durant deu anys va ser el primer alcalde de Portbou.

Les fonts consultades han confirmat que arran de comissions rogatòries enviades al país, s’han estat practicant escorcolls en quatre despatxos de consultoria financera. No obstant això, les fonts oficials han preferit no indicar de quines empreses es tracta perquè l’operació policial i judicial es manté oberta i no es descarten nous registres. Un dels registres, segons que han indicat altres fonts, s’ha practicat a les oficines de la consultora de Sabater. A Catalunya i altres comunitats espanyoles s’haurien fet nombrosos escorcolls. I arran de tot plegat s’haurien dut a terme onze detencions. Una d’aquestes, segons la premsa espanyola, seria la d’Oriol Mestre.

Mestre va ser detingut el 2012 arran del ‘cas Emperador’ just quan pretenia accedir a Andorra per la frontera del riu Runer. Volia fer valdre llavors el seu passaport andorrà per ‘atrinxerar-se’ al país. No hi va ser a temps i va haver de renunciar a la nacionalitat per fer valdre l’acord al qual va arribar amb la fiscalia espanyola després d’estar unes setmanes a la presó. Mestre Rissé estava llavors vinculat al despatx andorrà CPA Consultors.

Comentaris

Trending

Com la majoria de webs, utilitzem cookies (galetes), tant pròpies com de tercers, per a recopilar informació estadística de la vostra navegació i soferir-vos un servei personalitzat. Si continueu navegant, considerem que n'accepteu l'ús.