Un excel·lent MoraBanc es planta a la semifinal de la Copa del Rei després d'un final boig (85-87)

El conjunt andorrà, liderat per Todorovic i Diagne, però amb Senglin i Llovet també destacats, supera l'Iberostar Tenerife en un gran partit de bàsquet

Els jugadors del MoraBanc celebren una victòria dirigint-se a la grada on hi havia els aficionats andorrans. ACB PHOTO

Semifinalista! El MoraBanc es jugarà aquest dissabte el bitllet per a la final de la Copa del Rei. En un final boig i ple d’intriga al Martín Carpena de Màlaga, després d’un partit de molts quirats i amb un equip amb una aportació molt coral, l’Andorra ha superat l’Iberostar Tenerife (85-87). Dejan Todorovic i Moussa Diagne han liderat el conjunt d’Ibon Navarro. Però la contribució de Natxo Llovet, de Jeremy Senglin o de Musli i Massenat més puntualment ha estat tant o més decisiva.

La intervenció del tècnic també ha estat fonamental en la recta final, finalíssima. I és que una defensa de tauler d’escacs als darrers instants de Banja Sy a Marcelinho Huertas també ha estat fonamental. Un espectacle de partit, digne d’un torneig brutal, ha portat el MoraBanc -amb la baixa de David Jelínek, amb galteres, el ‘virus de moda’ al Principat- a semifinals. I això que davant ha tingut una versió més que notable tant de l’esmentat Huertas com de Georgi Shermadini, dos homes que han anat de menys a més però que han acabat topant amb el mur andorrà.

El Tenerife ha començat de la millor manera: dos triples en els dos primers intents. Li ha costat entrar en joc al MoraBanc. Però quan s’hi ha posat, s’hi ha posat. Sort encara per als canaris que el grec Bogris, ex de l’Andorra, ha anotat dos bàsquets seguits (10-4). Però a partir de llavors, Dejan Todorovic ha començat a escalfar el canell. Fins a tretze punts ha anotat el serbi en aquest primer quart. Els encerts de Todorovic han acabat fent passar davant el conjunt d’Ibon Navarro al davant (18-19) quan encara mancaven tres minuts per al final del primer període.

David Walker vola per fer una esmaixada. | ACB PHOTO

L’Iberostar mirava d’aprofitar la presència de Shermadini, un altre exMoraBanc, per posar pilotes dins la zona. Però Musli o Diagne, segons el moment, han anat fent bona feina, aturant el georgià. El primer quart ha anat transcorrent enmig d’un alt índex anotador, d’un festival de punts. Els andorrans, amb l’esmentat Todorovic calent, havia aconseguit fins a cinc punts de marge (21-26) que han quedat en la mínima expressió (27-28) al final dels primer deu minuts. El lleuger domini tricolor s’ha mantingut després de la primera aturada.

En aquest cas ha assumit més protagonisme Moussa Diagne. I s’ha rebaixat el nivell d’encert ofensiu. Amb tot, el MoraBanc ha mantingut el domini sobre el parquet i en el marcador. De fet, un tir lliure de Dejan Musli ha posat els andorrans set punts per davant (42-49), la màxima diferència fins al moment. Amb sobrietat, Walker, Diagne -que ha patit un ensurt a l’espatlla-, Musli i companyia han marxat al vestidor amb avantatge (44-49) i amb la sensació d’haver estat millor que el rival.

I ha estat el MoraBanc -dominador en el rebot ofensiu- millor encara en l’arrencada post-descans. Amb Shermadini sota control tot i estar en pista, bones accions de Hannah i Musli han posat deu punts de marge entre els uns i els altres (44-54). El pivot georgià de l’Iberostar ha comès la tercera falta i ha hagut de seure. Lluny de ser un greuge per al seu equip, el finès Sasu Salin ha agafat el comandament del seu equip i el Tenerife, amb uns bons minuts, ha equilibrat el marcador (59-59) a manca de poc més de quatre minuts per a la finalització del tercer període.

Tyson Pérez (al centre) celebra la victòria a la banqueta. | ACB PHOTO

Lluny de sentir-se intimidat, de caure en precipitacions o perdre la paciència, el MoraBanc ha perseverat davant el que havien estat fins llavors els millors minuts de l’Iberostar, i amb un tres i no res ha convertit un parcial de 0-7 que l’ha tornat a posar per davant amb claredat (59-66). I amb aquesta superioritat, i gràcies a la feina, per exemple, de Natxo Llovet, s’ha arribat al final del tercer quart. Els andorrans han anat mantenint les distàncies al darrer quart. Però un seguit de males lectures en atac i un parell de bones accions ofensives dels tinerfenys, amb Marcelinho Huertas al comandament, han permès l’Iberostar no només tornar a ficar-se del tot en el partit sinó passar al davant (78-77 min 36).

Massenat ha respost ràpidament amb un triple després d’un temps mort d’Ibon Navarro i del retorn a pista de Diagne, assegut fins llavors a la banqueta per les molèsties a l’espatlla esquerra. Arribaven els instants de la veritat. Els moments decisius. I el base brasiler del Tenerife s’ha convertit en un autèntic director d’orquestra davant els dubtes de Clevin Hannah. De fet, Jeremy Senglin ha estat millor tant en defensa com en atac. Un bàsquet de Huertas després d’una cistella amb addicional inclòs de Shermadini han posat al davant l’Iberostar (85-84). Quedava menys d’un minut. De fet, tan sols 40 segons. Però quins segons.

Dejan Todorovic intenta superar Georgi Shermadini, dos dels destacats del partit. | ACB PHOTO

La intriga, l’esperpentisme, s’han apoderat de les darreres accions, algunes d’elles poc clares. Per un cantó i per l’altre. Amb faltes i errors en qüestió de segons, de molt poc segons. Un final boig en què un bàsquet estratosfèric de Llovet i després un tir lliure de Hannah -amb una defensa estratègica de Sy sobre Hannah- han obert la porta de les semifinals al MoraBanc en la tercera participació andorrana en una de les cites basquetbolístiques més atractives del món.

IBEROSTAR TENERIFE (85): Huertas 20, Salin 13, Konaté 8, White 4, Bogris 7 -cinc inicial-, Shermadini 19, López, Yusta 9, Díez 3, Lundberg 3, Gielo i Guerra. 10 de 12 tirs lliures; 21 de 30 llançaments de dos; 11 de 24 triples; 30 rebots (25 5); 25 faltes, eliminat: Yusta (min 37);

MORABANC ANDORRA (87): Hannah 7, Massenat 11, Todorovic 20, Sy 4, Diagne 14 -cinc inicial-, Musli 7, Senglin 8, Walker 8, Pérez 4 i Llovet 4. 21 de 25 tirs lliures; 21 de 40 llançaments de dos; 8 de 25 triples; 28 rebots (16 12); 22 faltes, cap eliminat

Àrbitres: Hierrezuelo, Conde i Caballero

Parcials: 27-28; 44-49; 62-70; 85-87

L'Unicaja derrota el Saragossa (90-86) i serà el rival del MoraBanc a la semifinal de la Copa del Rei

En un altre partit amb final d'infart, l'amfitrió Unicaja Màlaga ha acabat derrotant el Casademont Saragossa en el darrer partit de quarts de final (90-86) i serà aquest dissabte (21 h) el rival del MoraBanc en la semifinal de la Copa del Rei. Els malaguenys, tot i l'excels suport del Martín Carpena, no ho han tingut gens fàcil. El Saragossa, ben comandat per l'ala DJ Seeley, autor de 29 punts, ha fet una excel·lent primera part. Però després del descans, el triangle format pel base Alberto Díaz i els interiors Deon Thompson i Rubén Guerrero ha aconseguit capgirar la dinàmica del partit i en un final ajustat deixar la victòria a Malaga.