Un ‘desert’ anomenat Pas de la Casa

El tancament de l’accés a França per la RN-22 degut a un despreniment que continua actiu a l’altura del pont de la Mina porta la desolació a la localitat encampadana

Un cèntric carrer del Pas de la Casa aquest migdia, sense ni una ànima.
Un cèntric carrer del Pas de la Casa aquest migdia, sense ni una ànima.
Ni una ànima. O gairebé ni una. L’estat que presentava aquest diumenge el Pas de la Casa era poc menys que desolador. El tancament de l’accés a França ha comportat que els carrers del nucli encampadà hagin quedat buits. No cal ser un analista gaire profund per concloure que pràcticament tots els visitants del Pas són francesos i, per tant, que arriben per la via ara tallada i que ningú no sap quants dies continuarà en la mateixa situació. 

La primera jornada de tall total a la RN-22 ha deixat un Pas de la Casa desert. Si els darrers dies ja havien estat complicats per la vaga de zel dels duaners francesos, aquest diumenge la decepció i la preocupació s’han intensificat molt més. Veïns i comerciants se senten impotents. Més encara quan les autoritats andorranes, que formalment els van avisar ahir, no els han pogut pas predir quan es podrà reobrir la via i, per tant, per desplaçar-se cap a França cal passar pe Espanya. Per Puigcerdà.

Si no hi ha més remei, sobretot per anar cap a destinacions franceses, s’haurà de fer la volta que s’escaigui. Però és ben evident que els turistes, els visitants francesos, no es desplaçaran fins al Pas de la Casa fins que la carretera no torni a estar operativa. Diverses fonts consultades han demanat al Govern una actuació decidida. Caldrà veure què acaben traslladen les associacions oficials a l’executiu i quin és el paper que juga el comú, però diferents veïns i comerciants han reclamat que l’administració andorrana negociï amb la francesa i col·labori decididament en la reparació del talús que amenaça de caure. 

“Andorra hi té molt més a perdre que França”, asseguren les fonts consultades, que si se’ls insinua que a l’Estat veí del nord potser fins i tot li pot anar bé. Els consultats voldrien, fins i tot, que Andorra aportés material tècnic i humà, operaris, perquè participin en les tasques d’estabilització del talús maleït. Però això passa, evidentment, perquè França ho autoritzi i, per ara, no ha transcendit res de tot això. El Govern ha informat via comunicat, això sí, que les autoritats d'ambdós territoris han estat en contacte i es preveu fer un seguiment exhaustiu de la situació i del calendari d'actuacions i mantenir comunicació contínua amb les autoritats territorials i nacionals per tal de poder informar i preveure a la població puntualment.

Una delegació andorrana amb tècnics de Protecció Civil i d'Ordenament Territorial es desplaçaran demà a primera hora del matí per mantenir una reunió in situ amb les autoritats franceses competents en les intervencions que s'han de dur a terme i poder avaluar de manera més precisa l'abast dels treballs així com la durada d'aquests.

-

Relacionat

El Pas de la Casa treu foc pels queixals amb el tall de la carretera
L'esllavissada s'ha produït a la RN-22 i obliga a fer-hi una intervenció molt important.

Relacionat

Una esllavissada obliga a tancar la connexió per carretera entre Andorra i França

Comentaris (3)

Trending