El Pas de la Casa treu foc pels queixals amb el tall de la carretera

La incògnita de saber quants dies s’estarà per poder tornar a accedir a França per la RN-22 fa passar de la preocupació a la indignació

-
-
Transportistes de viatgers i de mercaderies i empresaris i veïns especialment del Pas de la Casa treuen foc pels queixals pel tancament sine die de la connexió per carretera amb França. Malgrat que hores d’ara no s’ha fet oficial cap queixa formal i s’entén que es tracta d’una causa de força major –la intervenció per estabilitzar un talús que amenaça de desprendre’s sencer a l’altura del pont de la Mina, a la RN-22-, a mida que passin les hores i els dies i la carretera continuï sent impracticable les repercussions de tota mena poden ser molt considerables. De la preocupació es passa a la indignació a la velocitat de la llum.

Des d’aquest dissabte a les 9 de la nit està tancat l’accés a França des del Pas de la Casa i en els propers dies, no se sap quants, per anar al país veí del nord caldrà fer-ho per Espanya. Les empreses de transport de viatgers que fan trasllats a diversos punts francesos –a l’Ospitalet, a l’aeroport de Tolosa, a l’estació de tren d’aquesta mateixa ciutat...– es plantegen molt seriosament suprimir (formalment aturar) la connexió mentre duri el tall de la RN-22.Algunes fonts han assegurat que garantir l’enllaç a través d’Espanya“resulta inviable”i haurà de ser el Govern qui prengui cartes en l’afer. Potser plantejant-se, fins i tot, compensacions econòmiques per sufragar les despeses extraordinàries que suposaria haver de fer la nova ruta.

Transportistes de viatgers i mercaderies i empresaris i veïns especialment de la localitat encampadana reclamen a l’administració una actuació decidida

Encara queda lluny d’això, però, almenys en data d’avui. Sí que diversos empresaris, de sectors diversos, estan al cas de la reacció tant del comú d’Encamp com de l’executiu en relació amb el tall viari. Fonts de l’Associació de transportistes de mercaderies han assegurat que ara per ara no hi ha una posició oficial del col·lectiu i que es prima la seguretat. “El problema ja no és tan l’esllavissada haguda fins ara sinó la inestabilitat que presenta el terreny”, han indicat les fonts.

Els propers dies, responsables de l’associació procediran a fer un sondeig entre els associats per poder valorar la situació.Individualment alguns empresaris, alhora que refan calendaris i estratègies i miren de canviar rutes per intentar reduir, si poden, els viatges cap a França, lamenten els danys econòmics que la situació pot causar. I encara bo que, en principi, des del punt de vista climatològic, han passat ja els pitjor moments.

El més fumut de tot és no saber quan la normalitat es restablirà. Des de la direcció interdepartamental francesa de carreteres del sudoest (Dirso) només s’ha anunciat, formalment, que la intervenció que cal fer és molt important. Oficiosament s’ha deixat entreveure que els treballs poden durar fins a un parell de setmanes.Empresaris i comerciants del Pas han assegurat que el tancament de la carretera “és la ruïna total”per a la localitat encampadana.

Des d’aquest dissabte a la nit la via està tancada per una esllavissada a l’altura del pont de la Mina; la intervenció d’estabilització no se sap quants dies pot durar

Certament, els transportistes andorrans que necessitin sí o sí acudir a França hauran d’arromangar-se i passar per Espanya. Però difícilment els turistes que visiten el Pas durant la setmana i especialment els caps de setmana acudeixin a fer les seves compres. El Pas de la Casa estarà mort els propers dies. Començant per aquest mateix diumenge.La localitat ja s’havia vist perjudicada els darrers dies per una vaga de zel dels duaners francesos que ocasionava notables cues d’entrada i sortida i feia tirar enrere centenars de visitants.

Les fonts consultades han assegurat que aquesta situació ha de ser la gota que ha de fer vessar el vas de la paciència de tots plegats –empresaris i administracions– i que cal de totes totes adoptar mesures urgents per assegurar un enllaç amb França molt millor que l’actual. En aquest sentit, els consultats han assegurat que la millora molt notable dels accessos al país veí del nord ha de ser la prioritat més urgent que s’ha de fixar el nou Govern.

L'esllavissada s'ha produït a la RN-22 i obliga a fer-hi una intervenció molt important.

Relacionat

Una esllavissada obliga a tancar la connexió per carretera entre Andorra i França

Comentaris (1)

Trending