Un centenar de persones reclamen la l’alliberament de Janitskin davant la comissaria central d’Hèlsinki

L’activista polític ha arribat a la capital finesa aquesta matinada després de ser extradit per Andorra i ara està detingut en espera de passar a disposició judicial, probablement dimarts

-
-
Un centenar de persones s’han concentrat aquesta tarda de manera pacífica davant la comissaria central de policia d’Hèlsinki per demanar l’alliberament de l’activista polític i fundador de la revista electrònica MV-lehti Ilja Janitskin, que des de principi del 2017 i fins aquest divendres va residir mig refugiat al Principat. L’entorn de Janitskin no fa cap mena de retret a Andorra. “L'ira s'adreça contra el nostre sistema polític i judicial corrupte, que va aconseguir enganyar i pressionar la Justícia andorrana perquè hi hagués el final desafortunat que hi ha hagut”, han indicat fonts de la plataforma política catalogada com a nacionalista finlandesa que havia liderat l’ara arrestat.

Janitskin va ser entregat aquest divendres al punt fronterer del riu Runer a les autoritats finlandeses. Dos oficials de la policia del país nòrdic van venir a cercar l’activista polític i van estar degudament escortats per agents de la policia nacional espanyola mentre van estar transitant per territori espanyol. Un vol regular entre Barcelona i Hèlsinki va traslladar anit l’activista, acusat d’apologia de l’odi racista, blanqueig de capitals o foment d’apostes il·legals, entre molts altres presumptes delictes. Ilja Janitskin ha arribat ben entrada la matinada a la capital finesa i ha estat traslladat a la comissaria central d’Hèlsinki, on roman en qualitat de detingut en espera de passar a disposició judicial. L’audiència, segons les fonts consultades, podria ser dimarts.

L’entorn del fundador de la revista MV-lehti no fan retret al Principat però sí creuen que les autoritats judicials i polítiques finlandeses haurien “enganyat i pressionat” les andorranes

Les fonts consultades han assegurat que ara per ara ningú no ha pogut veure’s encara amb Janitskin, ni tan sols els seus pares, que estan extremadament preocupats per la salut del seu fill. L’home, de 40 anys, va ser intervingut l’agost passat ja en règim de detingut al Principat d’un doble càncer gàstric. Des de llavors ha estat seguint un tractament de quimioteràpia a l’hospital Nostra Senyora de Meritxell. La família de l’activista polític finès creu que hauria estat millor atès a Andorra del que consideren que ho estarà a Finlàndia.

La concentració ha transcorregut sense incidents, facilitada pel bon dia que feia aquest dissabte a Hèlsinki. La convocatòria havia estat feta amb molt poc temps de marge, segons han explicat els promotors, que no obstant això han valorat positivament que un centenar de persones s’hi hagin personat. Un dels que ha pres la paraula és el nou responsable del grup multimèdia fundat per Janitskin, del qual s’ha apartat per no causar-li problemes. Només esdevenir editor en cap del grup MV-lehti, Juha Korhonen ja va ser interrogat per la policia, i malgrat la seva suposada cooperació amb els investigadors, ja hauria estat suposadament perseguit. D’aquí que hagi estat unes setmanes a Turquia i pràcticament aquest dissabte mateix hagi tornat a Hèlsinki per visualitzar el seu suport a Janitskin.

-

Relacionat

El ‘cas Janitskin’ dóna ales al Govern per modificar la composició i el funcionament del Tribunal Constitucional
-

Relacionat

Andorra entrega l’activista polític reclamat per Hèlsinki a les autoritats finlandeses
La petició d’extradició de Janitskin la firma… la ministra de Transports i Comunicacions

Relacionat

L’activista polític reclamat per Finlàndia torna a estar empresonat esperant l’extradició

Comentaris

Trending