La Vall d’Orient, principal afectada per les restriccions a França pels anglesos

Grandvalira i els hotels d’Encamp i Canillo admeten haver rebut un nombre important de cancel·lacions i, en canvi, a Pal Arinsal se celebra que el principal operador, Tui, ja ha pogut desviar els viatges cap a Barcelona

Esquiadors al sector de Soldeu de Grandvalira.
Esquiadors al sector de Soldeu de Grandvalira. Grandvalira

El sector turístic comença a notar les conseqüències de la decisió de França de prohibir, tret de comptades excepcions, l’entrada de ciutadans del Regne Unit. Això dificulta en gran manera el desplaçament dels turistes anglesos que havien reservat estades a Andorra. I hotels i estacions ja han rebut les primeres cancel·lacions. Especialment a la Vall d’Orient, on Grandvalira i els establiments hotelers admeten les primeres anul·lacions. A l’altre cantó del país, per ara, el cop s’aguanta millor perquè els operadors han pogut canviar els plans de viatge.

Les perspectives amb el mercat anglès eren positives. Es confiava poder recuperar, si no tot el que havia estat habitual, sí una bona part del que, recorda el gerent de la Unió Hotelera, Jordi Pujol, era “turisme de proximitat a banda, el mercat que més tocàvem”. La sisena onada, però, ha posat en dubte aquest objectiu, especialment després de la decisió presa per França dijous. El govern gal vol intentar retardar tot el temps que sigui possible, si és que això és factible, l’arribada de la variant Òmicron, ja molt estesa al Regne Unit.

Per això, s’ha prohibit tots els viatges que no compleixin unes condicions molt estrictes. I entre aquestes no entra fer el trànsit cap a Andorra. I això suposa un cop per a l’operativa de molts d’aquests turistes, que havien d’arribar via aeroports francesos, especialment el del Tolosa.

Els turistes britànics, almenys les pròximes setmanes, no podran arribar via Tolosa.

Relacionat

La prohibició de viatges turístics entre el Regne Unit i França colpeja el mercat britànic a Andorra

“Els operadors anglesos amb què parlem, sobretot els que porten vols xàrters, no volen perdre les vendes i intenten desviar els avions a través d’Espanya”, explica Pujol. Però no tots ho tenen fàcil i, per tant, sembla complicat que es puguin salvar totes les reserves que es tenien de cara a les pròximes setmanes, un punt àlgid del mercat. Resultat? Les primeres cancel·lacions ja estan produint-se.

Des del sector s’admet que la mesura és un cop: “turisme de proximitat a banda, és el mercat que més tocàvem”

Així ho admeten tant les empreses d’allotjament com les estacions. Amb una especial afectació a la Vall d’Orient. Des d’Autèntics Hotels d’Andorra, la seva gerent, Meritxell Cassi. “Els establiments de Soldeu i el Tarter perdran molts clients”, reconeix, a la vegada que recorda que ja s’havien anul·lat reserves quan Espanya va exigir la vacunació de qui arribés des del Regne Unit, fins i tot els menors entre 12 i 17 anys.

De fet, fonts de Grandvalira també han lamentat que en aquests dos dies han vist com algunes contractacions que es tenien de cara a Nadal han estat suprimides. S’ha passat, apunten, d’un “molt bon ritme” a rebre “moltes cancel·lacions”. Es mantenen aquells viatges que es feien via Barcelona. Per intentar salvar-les, s’està donant l’opció de traslladar-les al febrer o al març, esperant que, llavors, la restricció ja estigui aixecada.

A l’altre vall, l’impacte per ara, estaria sent menor. Així ho apunta el responsable comercial de Vallnord Pal Arinsal, Jordi Cuenca, que no nega la preocupació que ha provocat la situació, sobretot tenint en compte que el britànic “és un mercat molt important a casa nostra”. Per ara, la sort és el fet que el principal operador, Tui, ja ha pogut modificar els trajectes. “Les pròximes tres setmanes ha desviat tota l’operativa a Barcelona”, explica. Per això es confia que “l’afectació sigui nul·la o mínima”.

Per ara, sembla que aquesta zona del país resisteix bé la crisi provocada per la restricció amb França. “Els hotels amb qui hem parlat ens diuen que, si han rebut cancel·lacions, les estan podent cobrir amb altres reserves”, apunta Cuenca, que, ja parlant globalment, entén que l’estació espera un Nadal que “pinta bé, amb alta ocupació i ja no només pel mercat britànic”.

Comentaris (2)

Trending