“Tenim la certesa que l’hivern serà dolent i la incertesa de no saber fins on de dolent serà”

El sector hoteler demana a Govern que els ERTO es puguin allargar, com a mínim, fins al mes de març

Jordi Pujol i Carles Ramos, director i president de la Unió Hotelera.
Jordi Pujol i Carles Ramos, director i president de la Unió Hotelera. Toni Solanelles

“Estem contents pel que esperàvem, però l’estiu ha estat un desastre.” Són paraules del director de la Unió Hotelera (UHA), Jordi Pujol, que ha comparegut amb el president de la patronal hotelera, Carles Ramos, per posar en context les dades d’ocupació obtingudes durant els mesos de juliol i agost. Alhora, han aprofitat per fer alguns apunts, que no pas previsions, del que poden ser les properes temporades. “Hi ha una certesa i una incertesa. Tenim la certesa que l’hivern serà dolent i la incertesa de no saber fins on de dolent serà”, ha deixat anar Ramos.

Els dos dirigents de la Unió Hotelera han reconegut que l’evolució de l’ocupació, amb turistes espanyols i essencialment catalans, i també valencians i bascos, ha estat més bona del que pensaven els dos darrers mesos, i especialment durant un parell de setmanes a l’agost i el pont de l’11 de setembre. Ara, ha estat un estiu complicat de gestionar. “No és per emmarcar”, ha deixat clar Ramos. Pujol també ha remarcat que l’estiu, per als hotelers, va de maig a setembre i que enguany haurà estat, a tot estirar, de juliol a setembre. Alhora, han obert un 80% dels establiments que solen fer-ho a l’estiu, i que són molts menys dels que operen a l’hivern.

Al juliol, l’ocupació va ser del 42%, que traslladada al 2019 hauria suposat un 33%. I a l’agost, l’ocupació s’ha disparat fins a un 76% que correspondria al 61% de l’estiu passat

En conjunt, si habitualment estan operatius a l’estiu una setantena dels dispositius dels afiliats a l’UHA, enguany aquesta xifra no ha arribat ni als seixanta. Al juliol, l’ocupació va ser del 42%, que traslladada al 2019 hauria suposat un 33%. I a l’agost, l’ocupació s’ha disparat fins a un 76% que correspondria al 61% de l’estiu passat. Turista essencialment català, de reserva d’última hora i res o gairebé res de grups. “Com a molt algun autocar francès o belga”, ha dit Ramos. I aquest és en gran mesura el que s’espera per a l’hivern. “Ja firmaríem un hivern, o millor dit, uns mesos de gener i febrer, que són els més forts, com l’agost”, ha explicat el president de la patronal.

Ramos i Pujol han remarcat que venen tres mesos de molta dificultat en què els hotels que ja no han obert durant el juliol i l’agost tampoc ho faran i en què, fins i tot, altres establiments que sí que han operat, també deixaran de fer-ho les properes setmanes, perquè no surt a compte i a banda d’això és molt complicat posar en marxa un dispositiu perquè tingui una eficiència real alguns caps de setmana i, els propers mesos, un sol pont. “Esperem que la Covid no s’endugui cap hotel per davant”, ha deixat anar el president de la patronal hotelera fent un prec més optimista que realista, segurament. La realitat, però, és que ara mateix no ha tancat -en el sentit d’abaixar la persiana per sempre- cap hotel.

Plantilles

Ramos ha explicat que s’ha demanat al Govern que es pugui mantenir la fórmula de la suspensió temporal de contractes, els ERTO, fins al mes de març. Les empreses estan intentant planificar l’hivern sense poder fer cap mena de previsió i partint de la base del seu “nucli dur” de treballadors que “per molt malament que vagi la cosa, els tindràs”. Sobre els eventuals temporers, Ramos és del parer que, igual com els turistes, hauran de ser persones de proximitat, de territoris propers.

Pujol ha destacat que aquest estiu el que han pogut comprovar és que l’interès per un establiment ha anat molt lligat a les activitats que es podien oferir des de les parròquies i, sobretot, que han tingut en la natura una gran atracció. “Les diferències ha estat l’oferta a nivell de muntanya, a les valls. No s’ha buscat hotel cèntric sinó que s’ha mirat de cercar més muntanya, menys concentració, menys aglomeració.”

Sobre el futur, Carles Ramos ha explicat que estan pendents i atents de les polítiques d’incentivació turística que pugui fer l’administració i ha reconegut que la possibilitat de fer proves als turistes que pernoctin ja sigui a l’entrada o la sortida de les seves estades seria “una operativa molt complicada” sobre la qual encara no hi ha cap certesa hores ara. “Ara, tot el que doni i vengui una imatge de seguretat tindrà el nostre suport”. I sobre la política de preus, ha assegurat que aquesta la marcarà l’evolució de la demanda. “Conforme la demanda puja, els preus van en la mateixa línia” com ja ha passat durant l’estiu.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending