La despesa en promoció turística va caure pràcticament a la meitat per culpa del coronavirus

Andorra Turisme va destinar uns 7,1 milions pels prop de 14 del 2019, ja que bona part de les accions, com ara el Cirque du Soleil, es van haver de suspendre per culpa de la pandèmia

EL DIRECTOR GERENT D'ANDORRA TURISME, BETIM BUDZAKU A LA PRESENTACIÓ D'UNA CAMPANYA TURÍSTICA.
EL DIRECTOR GERENT D'ANDORRA TURISME, BETIM BUDZAKU A LA PRESENTACIÓ D'UNA CAMPANYA TURÍSTICA. Altaveu

Un dels principals impactes de l’esclat de la pandèmia del coronavirus s’ha viscut en la possibilitat d’arribada de visitants al país. Al llarg del 2020, la davallada va ser molt important. Primer, pel confinament; després, per les restriccions aplicades en la mobilitat. Això, de retruc, s’ha notat en els comptes d’Andorra Turisme, la societat que gestiona de forma principal tota la promoció exterior. La despesa en aquestes accions va ser considerablement inferior a la que hagués estat un any normal.

Així es desprèn de la liquidació de comptes que la societat ha enviat al Consell General, document al qual ha tingut accés Altaveu. Andorra Turisme va destinar durant el 2022 tot just 7,1 milions a l’epígraf ‘consum de mercaderies, matèries primeres i altres materials’. Aquest és on s’imputen “les despeses relatives a campanyes publicitàries, patrocinis i esdeveniments necessaris per comunicar la marca Andorra l’exterior i la realització de promoció turística per atreure visitants al Principat”.

La societat va tancar el 2020 amb un resultat negatiu inferior als deu milions, que ha de cobrir la transferència de Govern, quan feia anys que no baixava dels quinze milions

La xifra contrasta de forma important amb la destinada al mateix capítol l’any 2019. Llavors, es van fregar els 14 milions. En concret, 13,998. És a dir, prop de la meitat. No deixa de ser, però, una circumstància lògica, ja que moltes de les accions que estaven programades es van haver d’anul·lar o, en el millor dels casos, modificar a causa de les limitacions de mobilitat provocades pel coronavirus.

Un exemple clar és el que va passar amb el Cirque du Soleil. Les actuacions de la companyia canadenca previstes pel mes de juliol van quedar suspeses -situació que s’ha repetit ara-. Per tant, bona part del que s’hauria pagat no es va utilitzar. De fet, tot just es va fer un abonament anticipat de 764.000 euros, segons es desprèn del document.

Un altre efecte de l’anul·lació de les actuacions del Cirque va ser la sensible reducció dels pocs ingressos d’explotació que genera la societat. Si l’any 2019 aquest capítol va suposar l’entrada d’1,568 milions d’euros a les arques d’Andorra Turisme, provinents en gran mesura de la venda d’entrades per a l’espectacle, l’any passat tot just es va tancar amb 231.000 euros. D’aquests, 17.487 són dels tiquets venuts pel concert d’Ainhoa Arteta, l’únic que es va acabar celebrant de l’Andorra Mountain Music.

Tot plegat, va fer que el resultat de l’exercici, que pel tipus i la funció de la societat sempre ha de ser negatiu i posteriorment cobert en gran part per l’aportació del Govern, fos de -9,77milions d’euros. La xifra contrasta amb els -16 del 2019. Això es va traduir en una transferència des de l’executiu molt més reduïda que la prevista.

Comentaris (2)

Trending