Els clients, conformats amb la taxa turística

Els hotels no han rebut queixes al respecte i indiquen que en cap cas ha afectat l’afluència de visitants ni ha creat situacions incòmodes

Gent pels carrers del Principat.
Gent pels carrers del Principat. Toni Solanelles

La taxa turística va arribar amb certa reticència per part del sector hoteler, que sembla que s’ha anat diluint amb el pas de les setmanes. Concretament, tal com s’ha anat veient que no es reben queixes ni situacions incòmodes per part dels clients quan se’ls informa que l’han d’abonar. A més, una de les pors dels empresaris era la pèrdua d’ocupació, i les bones xifres asseguren que han fet palès que l’impost no hauria d’afectar.

“No els sorprèn, quan arriben se’ls informa i quan surten, paguen”, explica el president de la Unió Hotelera (UHA), Jordi París. D’aquesta manera, el sector vol treure ferro a una agitació que va ser molt evident durant el temps previ i els primers dies d’aplicació de la taxa turística. “El futur d’Andorra passa per ser un destí que tingui uns atributs vinculats a la sostenibilitat”, indica París.

De fet, el president de l’UHA assegura que els clients turístics estan més que acostumats a assumir aquesta mena de pagaments allà on van. “És gent que viatja a molts indrets on també està establerta, i tot això ja està superat”, afirma París. Així mateix, la tendència entre els establiments és, principalment i tot sembla apuntar, a requerir el pagament als clients i no a fer-se’n càrrec ells mateixos. “Si hI ha alguns llocs on ho fan són mínims”, assegura, “pot ser en alguna ocasió han tingut grups i han tingut alguna dificultat per renegociar aquest tema, però si ha passat, són situacions aïllades”.

BONES XIFRES

Principalment, i el que ha fet que el sector es comenci a relaxar pel que fa a la taxa turística són les bones dades d’ocupació que s’estan enregistrant durant la temporada d’estiu. Pel que fa al juliol, París recorda que s’ha de remuntar fins al 2017 per trobar xifres tan correctes. “Podrien ser més elevades, sí, però ens fan ser positius amb el que ve i amb la recuperació”, explica el president de l’UHA. Així mateix, amb la suma de les dues primeres setmanes d’agost s’arriba a superar el 80% d’ocupació, “que no està gens malament”.

Amb taxa turística, o sense, París remarca que “tenint en compte que hi ha hagut molta gent que ha viatjat, que s’ha mobilitzat tothom i que s’ha escollit altres destins, Andorra continua sent una elecció freqüent per a les vacances de molta gent”. Durant el 2021, principalment es van veure visitants propers, com espanyols i francesos, però el 2022 la tendència ha tornat a canviar. “Veiem alemanys, holandesos i belgues, que durant la pandèmia no havien vingut tant, i ara els hem recuperat, estem en el camí de la recuperació”, augura París.

 

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending