El Cirque du Soleil perd un de cada cinc espectadors de l’edició del 2019

El nombre total d’assistents es quedarà amb prou feines en 83.000, molt per sota dels més de 100.000 de fa tres estius, un fet que des d’Andorra Turisme es justifica per la punxada de les entrades de peu, que costaven cinc euros

Un instant de la darrera funció de 'MUV'.
Un instant de la darrera funció de 'MUV'. T. S.

El retorn del Cirque du Soleil a Andorra després de la pandèmia no ha tingut la tirada a nivell de públic que s’esperava. Al contrari. ‘MUV’, el nou espectacle de la companyia canadenca ha punxat. Ha perdut aproximadament un de cada cinc dels espectadors que va tenir l’estiu del 2019, el darrer previ a l’esclat de la crisi sanitària. En total, s’acabarà tancant amb uns 83.000 espectadors. Des de l’Andorra Turisme s’atribueix al fet que moltes de les entrades de peu, també de pagament enguany, no han estat venudes. Per això, es plantegen eliminar-les de cara al 2023.

De portes enfora es fa un balanç positiu. Internament, potser no tant. De fet, qui ha atès als mitjans no ha estat ni el director de la societat pública, Betim Budzaku, ni el ministre de Turisme, Jordi Torres. Ha estat un altre Torres, Enric, el director de nous productes de l’entitat qui ha donat xifres. A l’espera de la funció d’aquest diumenge, la darrera, s’espera superar els 80.000 i arribar a uns 83.000 espectador. Per tant, per sota, i no per poc dels més de 100.000 oficialitzats l’estiu del 2019.

Oficialment, Andorra Turisme valora positivament les dades, però queda clar que no s’han complert les expectatives i, per això, de cara a l’any vinent es planteja que totes les entrades siguin de butaca i eliminar l’opció de veure l’espectacle a peu dret

I, malgrat això, Torres ha assegurat que “hem de fer una valoració força positiva”, tot recordant que “veníem d’una situació complicada i a més estem en un context inflacionista”. La davallada d’assistents s’ha atribuït bàsicament al fet que les entrades de peu, per les quals es pagava “un preu simbòlic” de cinc euros, han tingut una sortida molt per sota de l’esperat. En canvi, s’ha assegurat, les de seient han funcionat molt millor que fa tres estius. S’han venut, ha apuntat el directiu d’Andorra Turisme, un 3% més.  

El motiu d’aquesta situació, almenys segons Andorra Turisme, és el fet que, en alguns casos, molta gent que inicialment anava a veure l’espectacle a peu dret, en comprovar que igualment havia de pagar “ha preferit demanar butaca”. També s’ha admès, però, que molts espectadors han optat per no anar al show. “Era gent que aprofitava, que no coneixia el Cirque i que acabava anant perquè era gratuït”, ha apuntat Torres.

Per això, de cara a l’estiu del 2023, la societat ja es planteja fer un altre canvi: eliminar totalment les entrades de peu. “Ho hem d’estudiar. Hem de veure si les mantenim”, ha comentat. Torres ha admès que això suposaria probablement reduir el nombre de persones que podria veure cada funció. En canvi, ha obert la porta a negociar amb el Cirque du Soleil fer-ne dues els dies de més afluència, divendres i dissabte. “Ho fan a altres llocs. No seria res d’estrany”, ha indicat. Clar que, també, probablement, i així ho ha admès, si hi ha més actuacions la companyia canadenca demanarà més diners.

WhatsApp Image 2022 07 31 at 10.18.28 PM(1)

Torres ha valorat positivament el funcionament de la nova ubicació, a l’aparcament de Prada Casadet. Així, “la idea és repetir l’any vinent”. Fins i tot, ha recordat, es podria tenir més espai, ja que el comú preveu enderrocar l’antiga seu del COEX a la tardor. “Ha anat bé. La gent ha pogut arribar i ha tingut aparcament”, ha comentat. De fet, ha explicat una anècdota: “vam haver de posar un cartell al parc Central perquè, molta gent, després de set anys de fer-ho allà hi anava directament”.

Pel que fa al perfil de l’espectador, han estat principalment visitants espanyols, especialment de Catalunya. També s’ha tingut un percentatge elevat de francesos. En canvi, en comparació a altres edicions, per motius lògics, no s’ha pogut comptar amb el turista rus que, normalment, “suposava des d’un moment unes 4.000 entrades venudes”.

Comentaris (15)

Trending