Andorra Turisme calcula que el Cirque va tenir un impacte de gairebé 20 milions d’euros aquest any

Per les 22 representacions de l’espectacle ‘MUV’ hi van passar, en xifres rodones, 84.000 persones que van generar al país una despesa mitjana diària de 123,45 euros, per sobre del 2019 gràcies també a la inflació

Presentació de les dades al sector turístic.
Presentació de les dades al sector turístic. Toni Solanelles

Andorra Turisme, a partir de les enquestes elaborades setmanes després entre tots els espectadors que van acudir a l’espectacle ‘MUV’ calcula que l’impacte del Cirque du Soleil va ser, el juliol passat, de gairebé 20 milions d’euros (19.906.849 euros), lleugerament per sota de la repercussió immediatament anterior a l’esclat de la pandèmia però en xifres que es consideren molt bones. 84.000 persones en xifres rodones van passar per la vela de Prada Casadet en l’última edició amb públic dempeus. A partir de l’any que ve només hi haurà entrades de tribuna.

L’agència pública de promoció turística ha presentat aquesta tarda al sector tot un conjunt de dades relacionades amb el darrer muntatge de la companyia d’origen canadenc. “Es començava pràcticament de zero” després d’una aturada de dos anys per culpa de la crisi sanitària, ha remarcat el director gerent d’Andorra Turisme, Betim Budzaku, i s’havia d’adaptar un espectacle ideat el 2019, sense pandèmia, i que, justament, apostava per una elevada interacció entre artistes i públic. ‘MUV’ va ser el darrer espectacle d’una sèrie de quatre amb una temàtica que voltava al tomb de la música.

L’edició de l’any que ve serà diferent. Tot just ara s’estan posant sobre la taula idees que han de convergir el gener amb el que, ara per ara, per contracte, serà el darrer espectacle de Cirque du Soleil garantit. A partir de setembre del 2023, si el nou Govern no hi diu el contrari -“i mentre Govern assoleixi el 100% de la despesa del Cirque” és l’executiu qui té veu i vot per decidir si es manté la relació o no amb la companyia, ha deixat clar Budzaku- s’hauria de negociar un nou contracte. Andorra Turisme de ben segur posarà tot un seguit de raons ‘científiques’ per intentar arribar a un nou acord.

Un dels números de 'MUV'.
Un dels números de 'MUV'.

Sia com vulgui, el juliol vinent hi haurà Cirque molt probablement en el mateix emplaçament que aquest any. Això sí, degut a les obres del carrer Doctor Vilanova i a l’enderroc de l’antiga plaça de braus l’emplaçament canviarà una mica i no se sap quin tipus de vela es podrà instal·lar. En conseqüència, i sense saber tampoc les necessitats de la companyia canadenca, hores d’ara no es pot saber quina capacitat hi haurà, tot i que per raons òbvies, el fet que totes les localitats siguin de seient, ni de bon tros s’arribarà a les 5.000 que hi havia hagut en altres ocasions.

ALGUNES DADES

Budzaku ha ofert al sector turístic un ball de xifres per objectivar l’impacte del Cirque. Ha deixat clar el director gerent d’Andorra Turisme que tota la base dels càlculs fets és científica i molt senzill d’explicar, per exemple, perquè es considera que cada euro invertit en l’espectacle de la companyia canadenca el 2022 va tenir un rendiment de 8,1 euros. Aquest retorn és lleugerament inferior al del 2019 i 2018 (8,8) i especialment respecte del del 2017 (8,9). Però queda molt per sobre dels pocs més de 3 euros de retorn que es van assolir en la primera edició del 2013.

Set de cada deu persones assistents a ‘MUV’ van venir el juliol a Andorra, justament, per veure l’espectacle del Cirque. I tres de cada quatre procedien d’algun punt de l’Estat espanyol. La meitat venien en família (parella i un fill com a mínim)

Set de cada deu persones assistents a ‘MUV’ van venir el juliol a Andorra, justament, per veure l’espectacle del Cirque. I tres de cada quatre procedien d’algun punt de l’Estat espanyol. La meitat venien en família (parella i un fill com a mínim). Pràcticament nou de cada deu espectadors van pernoctar al Principat el dia que van acudir a l’espectacle. De fet, l’estada mitjana al país ha pujat aquest 2022 de 2,3 nits de mitjana a 2,6. Està força ben repartit el públic que repetia respecte d’edicions anteriors i els que s’estrenaven per primer cop.

La capacitat del recinte era aquest 2022 inferior que la del 2019 i també l’assistència final, l’ocupació, va ser menor, no arribant als 84.000 espectadors. La venda d’entrades enguany es va formalitzar més a través de la pàgina electrònica d’Andorra Turisme que no pas a través del sector turístic, una situació que Budzaku ha considerat normal si es té en compte la volatilitat turística que suposa encara la Covid. La valoració general de l’estada és del 8,6 mentre que l’espectacle en sí es valora en un 8,3.

“La gran sorpresa”, ha remarcat Budzaku, és la bona acollida que ha tingut l’emplaçament de Prada Casadet. L’espai i les instal·lacions han tingut una valoració del 8,8, una nota que els responsables d’Andorra Turisme esperaven més baixa. L’emplaçament repetirà el 2023 en un 90% segons que ha dit l’executiu de l’agència turística durant la presentació, però encara hi ha detalls per acabar de lligar degut a les obres que s’han de fer a la zona. Budzaku també s’ha mostrat satisfet de l’increment de turistes -persones que pernocten- que hi ha hagut aquest darrer juliol. 328.778 turistes registrats per 285.303 que hi va haver el juliol rècord del 2019.

IMPACTES ECONÒMICS

La presentació també ha servit per donar tot un seguit de detalls econòmics. Budzaku ha celebrat que hi hagués un contracte tancat amb Cirque du Soleil, amb qui ha assegurat que Andorra Turisme manté una relació molt bona, “ens hi sentim molt còmodes i ells amb nosaltres”. El catxet abonat per l’espectacle del 2022 és de 2.615.582 milions, el mateix que el 2019 i una mica menys que el 2018. La logística, però, per l’increment dels costos (materials, energia, carburants) i la necessitat de climatització es va enfilar fins a 1.641.100 euros des dels 1.253.746 del 2019.

De les enquestes realitzades es conclou que cada espectador va fer una despesa mitjana diària de 123,45 euros, si es té en compte una mitjana de 2,6 dies d’estada discrimina entre els que van pernoctar i els que no això dona un impacte (una despesa realitzada pels assistents al Cirque) de 20.972.916 euros

En tot cas, la despesa total va suposar 4.256.682 euros pels 1.457.962 euros d’ingressos, fruit fonamentalment per la venda d’entrades, que van deixar una recaptació aquest 2022 d’1.286.970 euros, una xifra superior a la del 2019 perquè ja s’han anat suprimint entrades dempeus i encara que fos a un preu simbòlic de cinc euros aquestes ja no eren gratuïtes. De fet, per a l’edició del 2023 “tot el tema dempeus i gratuït ho eliminarem”, ha deixat clar Budzaku.

De les enquestes fetes els assistents s’ha arribat a la conclusió que, de mitjana diària, cada espectador va gastar al Principat 123,45, que són sis euros més que al 2019 (117,40), encara que no vol dir que gastés en més coses ja que cal observar l’efecte de la inflació i, segurament, el que va consumir era lleugerament més car. A partir d’aquesta xifra es fa un càlcul per la mitjana de 2,6 dies d’estada es discrimina entre els que van pernoctar i els que no i això dona un impacte (una despesa realitzada pels assistents al Cirque) de 20.972.916 euros.

Si es van polint encara una mica més les xifres, ben entès, perquè per exemple la logística que es computa com a despesa en calcular l’impacte que té el muntatge en l’economia andorrana es computa com una injecció econòmica, comporta que hi hagi un impacte econòmic de 22.705.569. Si aquí se li resten els 2.798.720 euros de despesa o cost net que marxa d’Andorra (per tant, tot allò lligat a la companyia i alguna petita cosa més) l’impacte final és dels esmentats 19.906.849 euros. I de tot plegat en resulta un rendiment de 8,1 euros per cada euro invertit.

EDICIÓ 2023 I FUTUR

En tot cas, aquest ball de xifres que ha portat Budzaku a fer un balanç positiu serà el que Andorra Turisme començarà a posar a la taula de Govern abans del juliol que ve. I una vegada s’hagi fet l’espectacle, per definir des del punt de vista artístic però que en certa manera serà diferent a la resta de muntatges fets fins ara i que celebrarà els deu anys de relació amb el Cirque du Soleil, s’hauria de negociar amb la companyia una futura relació. O no. Això dependrà en gran part del futur executiu i en menor mesura dels executius d’Andorra Turisme.

En tot cas, Betim Budzaku ja ha deixat clar que “no tenim pensat apujar” el preu de les entrades per molt que ara tota la tribuna sigui de seient i, per tant, de pagament. “Volem preservar un turisme de més qualitat”, ha indicat l’executiu turístic. Queda per definir també la capacitat del recinte per a l’espectacle del 2023, que dependrà de molts factors. Però com ha assegurat el director gerent d’Andorra Turisme, hi ha una cosa clara: a Andorra el proper juliol s’hi podrà veure “un espectacle exclusiu de Cirque du Soleil a un preu ajustat”.

Comentaris (17)

Trending