2,9 milions d’euros per una campanya d’hivern “flexible” i pendent de l’evolució de la Covid-19

Les diferents accions promocionals s’aniran activant en funció de les mesures que s’apliquin als països objectiu i combinaran la presentació de l’oferta turística i la defensa de ser un destí segur

El millor del fred és poder entrar en calor

La “flexibilitat”. Aquesta serà una de les claus de la campanya d’hivern que ha presentat Andorra Turisme, amb una inversió prevista de 2,9 milions d’euros. I és que la intenció és anar-la adaptant a l’evolució de la situació sanitària, tant al país com als Estats objectius de les accions de promoció. Fins i tot es contempla la possibilitat d’anul·lar-les si d’un lloc concret es té clar que no podran arribar visitants. Des de l’entitat, i vista la incertesa de l’escenari, opten per no marcar-se cap objectiu pel que fa al nombre de turistes que es vol assolir.

La campanya ha estat presentada aquest dijous pel gerent d’Andorra Turisme, Betim Budzaku, i la ministra, Verònica Canals. Es preveu destinar-hi uns 200.000 euros més que la de l’hivern passat; en total, 2,9 milions. La partida més important serà la destinada directament al client, és a dir, la promoció a mitjans, principalment a Espanya (725.000 euros) i França (622.000). Ara bé, són partides preparades però que s’aniran activant en funció de l’evolució de la pandèmia als diferents llocs.

“Si la gent no ve, ha de ser per un factor extern, no per no haver donat una imatge de destí turístic bonic i segur”, ha comentat el gerent d’Andorra Turisme, Betim Budzaku

Així, per exemple, quan normalment la campanya ja faria temps que estaria en marxa, tot està, de moment, en espera de la informació que vagi arribant dels diferents governs. Amb els dos països veïns hi ha dos possibles escenaris d’inici: 28 de desembre i 4 de gener, fins al 31 de març. I, fins i tot, un tercer “no desitjable”, segons Budzaku que seria encara més tard. La decisió dependrà, justament, de com canviïn les restriccions a tots dos territoris. Un bon exemple és la promoció específica que es vol fer per les rebaixes: la destinada a Espanya està preparada però es té clar que “difícilment s’activarà”.

Similar forma de fer es farà amb els 520.000 euros destinats a altres mercats, com ara el Regne Unit, els Països Baixos o Rússia, entre altres. S’activaran les campanyes si la situació sanitària ho fa escaient. En cas contrari, es derivarien a altres objectius, principalment França i Espanya perquè s’entén que, en aquest cas, serien els mercats a potenciar en ser els més factibles per atreure visitants.

Amb la boca petita, però, també s’ha admès que en l’aire hi flota una possibilitat: que no es pugui fer campanya d’hivern perquè, bàsicament, l’evolució de la pandèmia sigui tan negativa que sigui poc viable pensar en l’arribada de turisme. Budzaku ha indicat que, en aquest supòsit evidentment tan poc desitjat com negatiu pel país, la inversió ja realitzada en tot l’aspecte creatiu s’aprofitaria la temporada vinent.

La promoció es basarà en dos eixos. Per un costat, destacar tota l’oferta del Principat: neu, cultura, wellness o gastronomia, entre altres imputs. Per l’altra, deixar clar que s’és un destí segur davant la Covid-19. “És un exercici d’equilibri a fer entre la publicitat i la informació sanitària del país”, ha comentat Canals, que ha remarcat la importància d’explicar que “tenim un territori segur perquè testem el 40% de la població cada setmana”. També ha indicat que “hem d’apostar per campanyes potents perquè tots els destins estan en competència”.

No hi ha cap objectiu marcat pel que fa al nombre de visitants i turistes que es vol assolir a causa de la incertesa que plana sobre com pot evolucionar la pandèmia als diferents països

La incertesa que presideix tot plegat fa que no s’hagi volgut fixar cap a objectiu pel que fa als visitants. “Honestament, no podem fer previsions. No sabem què passarà als altres països ni si, per exemple, podran venir grups escolars, però no hem de perdre l’optimisme”, ha comentat un Budzaku que ha destacat la necessitat de “buscar una campanya atractiva”. I és que, ha indicat, “si la gent no ve, ha de ser per un factor extern, no per no haver donat una imatge de destí turístic bonic i segur”.

El gerent d’Andorra Turisme ha recordat que, de previsions, “ja no en vam fer a l’estiu i es van tenir millors resultats dels esperats”. De fet, aquest balanç  s’ha fet prèviament a la presentació de la campanya hivernal i s’ha remarcat que es van tenir més de dos milions de pernoctacions, amb una mitjana de dies per turista superior (2,64 en comparació a l’any anterior) i només un 8% de davallada de l’ocupació hotelera -això sí, amb un nombre d’establiments oberts inferior-. Budzaku també ha explicat que el Principat va ser la quarta destinació més reservada pels espanyols quan el 2019 ni tan sols apareixia al Top 15.

Comentaris (1)

Trending