“No és un simple tripijoc per drogues”

El fiscal del cas de la ‘batussa del confinament’ justifica les importants penes de presó demanades -de quatre a sis anys pels principals implicats- per la gravetat dels fets i la violència amb què es van cometre

Zona d'Andorra la Vella on hi va haver la batussa.
Zona d'Andorra la Vella on hi va haver la batussa.

“No és un simple tripijoc de drogues”. Així ha argumentat el fiscal la necessitat d’imposar penes elevades als participants en la coneguda com a batussa de la droga l’abril de l’any passat. Des del ministeri públic s’entén que els fets ocorreguts -un grup de joves que van entrar al pis del germà d’un altre home a qui havien pagat perquè els subministrés marihuana i que no els va proporcionar la droga- són molt greus. Per això, ha mantingut les penes ja previstes inicialment: entre 4 i 6 anys de presó ferms pels principals implicats.

De fet, el fiscal ha acceptat que els fets podrien constituir un delicte d’amenaces amb arma i no d’extorsió, com plantejava inicialment. Finalment, però, ha mantingut la qualificació inicial, tot deixant en mans del Tribunal de Corts si és més adient condemnar per la segona opció. En tot cas, al seu entendre, les penes demanades s’adeqüen als dos delictes.

I, també, als fets. En concret, a finals d’abril del 2020, encara en ple confinament, els quatre empresonats  més la jove havien pagat diners a un sisè processat, que no s’ha presentat al judici, perquè s’havia compromès a facilitar-los marihuana. En canvi, no ho va fer. Van decidir anar al pis del germà del presumpte subministrador, al barri de Prada Ramon. Un cop allà, un d’ells va donar-li un cop de peu a la porta i van poder entrar.

Una imatge exterior de la Seu de la Justícia.

Relacionat

La fiscalia demana entre 4 i 6 anys de presó per una batussa per droga en ple confinament

Ja a dins, van reclamar a l’inquilí, que ja estava trucant la policia, que volien la droga o els diners. Ho van fer de forma contundent i violenta, fins i tot ensenyant dos pals i donant-li una bufetada a la cara. També li van prendre el telèfon mòbil i el van acabar trencant, ja al carrer. Quan van tenir clar que la policia estava de camí, van marxar a cuitacorrents.

Per aquests fets, ell fiscal vol càstigs que no es pot dir pas que siguin menors. Al contrari. Quatre dels sis processats, que des de l’abril de l’any passat compleixen presó preventiva, afronten penes entre quatre i sis anys de presó, en funció de la seva actuació concreta el dia del violent accés al domicili del germà del presumpte camell. Per a una cinquena, una jove, la petició és també de quatre anys, però únicament dos ferms. Per a tots, amb l’excepció d’un que és andorrà, exigeix també l’expulsió definitiva del país.

Càstigs elevats, ha admès el ministeri públic, però, també, necessaris, al seu entendre. Així, ha indicat que el que va passar “no va ser un simple tripijoc vinculat a les drogues”. El fiscal ha posat en relleu que es va emprar violència per accedir al domicili, conseqüència en part justament del consum de substàncies estupefaents.

Zona d'Andorra la Vella on hi hauria hagut la trifulga.

Relacionat

La fiscalia planteja considerar encara més greu la ‘batussa del confinament’

Davant aquestes peticions, les defenses han posat el crit al cel. Amb l’excepció del lletrat que defensava el suposat venedor de marihuana, que tot just afronta una pena de sis mesos condicionals, tots han deixat clar que consideren les penes “desproporcionades”. Alguns d’ells han volgut posar en relleu que els seus clients van actuar motivats per l’addicció a les drogues i, en algun cas, per trastorns psicològics.

Per això, han discutit de forma clara el delicte d’extorsió i han demanat, en tot cas, condemnes per altres conductes punibles de menys gravetat i, lògicament, penes més reduïdes. De fet, els lletrats dels quatre empresonats han reclamat que tots ells siguin posats en llibertat provisional a l’espera que es conegui la sentència.

Comentaris (5)

Trending