Malestar d’advocats pel secret dictat sobre diversos sumaris de causes de drogues

La batlle instructora ha declarat secretes les actuacions en relació amb algunes de les darreres operacions antidroga però alhora ha marxat de vacances, el que genera desconcert i, creuen els lletrats, indefensió

Droga i altres materials comissats en una de les darreres operacions antidroga ara declarada secreta.
Droga i altres materials comissats en una de les darreres operacions antidroga ara declarada secreta. POLICIA D'ANDORRA

Advocats que estan treballant en algunes de les darreres causes relacionades amb actuacions antidroga estan desconcertats i, sobretot, molestos pel fet que la batlle que les instrueix totes elles recentment n’ha declarat el secret de sumari, amb la qual cosa els lletrats no poden saber què s’està fent, però gairebé al mateix temps ha iniciat un període de vacances d’altra banda força habitual en aquest període de l’any.

Els defensors dels implicats -alguns d’ells, és clar- consideren que s’està fent un abús del secret de sumari alhora que s’està dificultant el dret a la defensa dels processats, entre els quals n’hi ha un bon grapat que estan empresonats. Causes com les hagudes recentment a Prat de la Creu -on es van comissar més de mig centenar de grams de cocaïna i també pasta de cocaïna- o les seves derivades, que van comportar escorcolls i actuacions en relació amb dos establiments diferents a Escaldes i a Andorra la Vella s’han declarat ara secretes.

Agents de policia treballant en l'escorcoll del narcopís del carrer del Pui.

Relacionat

Els investigadors lliguen la família de Prat de la Creu amb el narcopís del Pui

Però també hi ha d’altres casos més antics que també s’han declarat recentment secrets. Per exemple, i tal i com va avançar l’Altaveu, la investigació relativa amb el narcopís, que semblava molt avançada i pràcticament tancada, però és de la qual deriva altres actuacions de les esmentades o que encara estan per fer. Tanmateix, també s’ha estès el secret per alguna de les causes hagudes durant el confinament.

Els advocats defensors consideren que es tracta d’una maniobra de la instructora per autoprotegir-se, per agafar-se les investigacions amb calma, però alhora vulnerant, entenen, drets fonamentals dels processats, una bona colla dels quals, empresonats

Els advocats defensors consideren que es tracta d’una maniobra de la instructora per autoprotegir-se, per agafar-se les investigacions amb calma, però alhora vulnerant, entenen, drets fonamentals dels processats. És clar, asseguren les fonts, que no es pot justificar que es decreta secreta una causa perquè se suposa que ha de dur a terme diligències que no es poden conèixer quan la titular de la Batllia que porta el cas marxa de vacances i, per tant, no s’efectuaran noves actuacions, almenys no mentre ella estigui en període vacacional.

Fonts coneixedores dels casos i que estan al corrent dels moviments vinculats als treballs d’investigació que s’estan fent al seu tomb han assegurat que s’estan preparant noves accions, especialment, detencions lligades als casos que s’han declarat secrets. I per això no es vol que es pugui destarotar res o que hi pugui haver una fuita d’informació. En tots els casos es van recuperar telèfons que s’han hagut d’analitzar i especialment en l’afer del narcopís es va prendre declaració a nombrosos menors que van revelar dades importants per als investigadors.

Una imatge de pasta de cocaïna.

Relacionat

La pasta de cocaïna trobada a Prat de la Creu posa en alerta els investigadors

Tots els casos els està instruint la que hores d’ara és la única batllia especialitzada. Habitualment, en els casos relacionats amb estupefaents es considera que hi ha un o diversos delictes de blanqueig que hi estan associats -atès que cal, suposadament, ‘rentar’ els guanys procedents de la presumpta venda de la droga- i per això assumeix la instrucció l’oficina judicial encarregada, entre altres coses, de delictes econòmics i xarxes organitzades.

Comentaris (2)

Trending