La pasta de cocaïna trobada a Prat de la Creu posa en alerta els investigadors

La policia feia molts anys que no localitzava una tipologia de droga ‘low cost’ però molt addictiva i està mirant de treure l’entrellat si és una cosa casual o s’estava introduint en el mercat andorrà

Una imatge de pasta de cocaïna.
Una imatge de pasta de cocaïna. ARXIU

Els investigadors policials però també aquells experts mèdics que tracten addicions als estupefaents estan seriosament preocupats per la troballa, dimecres passat en un pis del carrer Prat de la Creu, de 26 grams de pasta de cocaïna. Es tracta d’una droga ‘low cost’ molt addictiva que tot sovint es barreja amb altres substàncies, la marihuana, per exemple, per generar una dependència als consumidors i així, en certa manera, que els traficants ’s’assegurin’ la clientela.

Feia molt temps -de fet, els consultats no han pogut concretar quant- que no es localitzava aquest estupefaent sorgit del residu de la cocaïna i que alguns experts en la matèria assimilen al ‘crack’ i ara, entre altres coses, s’està estudiant si es tracta d’una partida casual o si, pel contrari, hi ha alguna xarxa que ha començat a introduir de manera habitual al mercat andorrà de les drogues aquesta substància. De fet, ja durant la desarticulació del denominat ‘narcopís’ del carrer del Pui, també a Andorra la Vella, hi havia la sospita que a banda de drogues com la marihuana o l’haixix, els joves i menors que es reunien en aquell habitatge prenien altres substàncies que no es van poder arribar a determinar amb claredat.

Una investigadora extreu la bossa amb els embolcalls de la cocaïna d'una caixa forta.

Relacionat

Empresonats per tràfic de droga la mare i el fill enxampats en l’operació de Prat de la Creu

Una possibilitat, temen ara les fonts consultades, seria que es barregés per exemple la ‘maria’ amb pasta de cocaïna sense que els adolescents en sabessin res. La pasta és una substància molt barata però, en contrapartida per al traficant, genera olta addició alhora que potencia els efectes dels altres estupefaents amb què es mescla. D’aquí que una sospita és que hi hagi alguns traficants al país que estiguin mesclant pasta de cocaïna amb altres drogues toves de consum malauradament habitual dels menors per tal d’enganxar-los a la droga i així garantir-se la clientela.

Amb molt poca quantitat -a voltes 0,1 grams de substància- aquesta droga aconsegueix arrencar un efecte molt plaent per al consumidor però, alhora, molt curt que fa que cada vegada es necessiti més sovint el seu consum

La pasta de cocaïna, coneguda simplement com a pasta, pasta base o altres denominacions més casolanes com ara ‘paco’, ‘basuco’ o ‘bicha’, és considerada com una substància molt perjudicial per la seva composició -el residu sobrant de la cocaïna processat amb productes químics- i pels seus efectes. Amb molt poca quantitat -a voltes 0,1 grams- aconsegueix arrencar un efecte molt plaent per al consumidor. Tot i així aquest efecte passa ràpid, amb la qual cosa enganxa i el consumidor cada vegada necessita recórrer a l’estupefaent amb més assiduïtat.

La pasta és molt ‘beneficiosa’ per al traficant, perquè li rendeix molt. I molt sovint no la ven com a tal, sinó que ven ja el producte fet. Un jove es pot pensar que està fumant un porro de ‘maria’ però el que realment l’acabarà perjudicant serà la pasta de cocaïna que s’hi ha barrejat. En tot cas, segons les fonts, hi ha preocupació i s’està treballant per mirar de saber si es tracta d’un fet puntual i aïllat o, malauradament, era un producte que s’estava començant a introduir a Andorra de forma habitual.

cocaina
Els materials i productes comissats durant l'operació realitzada dimecres.

Com que els investigadors no comptaven en trobar la quantitat de droga que van trobar al pis del carrer Prat de la Creu ni tampoc tenien previst haver de fer algunes de les detencions que finalment van dur a terme -de fet, les dues persones empresonades des de primeres hores de divendres no entraven inicialment en els plans dels responsables de l’operació judicialitzada- ara s’inicia una tasca d’anàlisi tan interessant per als investigadors com transcendent per aclarir molts serrells que hores d’ara continuen solts.

Comentaris (7)

Trending