FEDA indemnitzarà el comú d’Escaldes pels danys provocats per un tall de llum

Després de l’apagada, causada per la caiguda d’un llamp a la línia que transporta energia des de França, es va connectar la xarxa amb Espanya i el retorn del corrent va cremar l’aparell d’aire condicionat de l’edifici del centre d’art

La façana del CAEE, a Escaldes-Engordany.
La façana del CAEE, a Escaldes-Engordany.

FEDA haurà de pagar una indemnització propera als 20.000 euros per un tall de corrent que va tenir lloc el juliol del 2018. Així ho ha determinat el Tribunal Superior, davant la demanda que va presentar el comú d’Escaldes-Engordany, ja que l’avaria havia danyat el sistema de climatització de l’edifici on es troba el centre d’art i la biblioteca. Inicialment, la Batllia havia desestimat la petició de la corporació parroquial però la segona instància ha esmenat la planta i ha condemnat la companyia, a la qui considera responsable dels desperfectes soferts.

Els fets es remunten al juliol del 2017. Llavors, un llamp va impactar en la línia d’alta tensió que, des de França, subministra electricitat a Andorra. A conseqüència d’això, i durant uns sis minuts molts usuaris, tant de baixa com de mitja tensió, es van quedar sense servei. La situació es va solucionar quan FEDA va connectar la xarxa a la línia provinent d’Espanya, però quan es va voler connectar de nou la instal·lació d’aire condicionat, aquesta no es van posar en marxa. De la posterior reparació, es va comprovar que una placa electrònica estava totalment cremada.

La companyia haurà de pagar prop de 20.000 euros per donar un servei deficient que, segons la sentència, va acabar comportant els danys a la instal·lació de climatització

Des del comú escaldenc, s’entenia que la causa d’aquesta circumstància es trobava en el fet que el retorn de l’electricitat es va fer de cop i no de forma esglaonada. Això hauria provocat una sobretensió en l’aparell, amb l’escalfament més enllà del suportable de la peça. Per això, va presentar la demanda contra FEDA, tot demanant una indemnització pels danys soferts. En un primer moment, la Batllia va desestimar la pretensió, però la corporació va presentar un recurs davant el Superior, que ara ha modificat la resolució.

Els magistrats recorden, entre altra normativa, el reglament de la distribució de l’energia elèctrica, que marca “l’obligació de prestar el servei de subministrament  de forma permanent i contínua” tret de la possibilitat d’aturades “programades”. La del juliol del 2017, remarquen, no ho va ser. També apunten els diferents informes presentats a la causa, que evidencien que “l’arrencada fou automàtica en connectar-se tots els aparells elèctrics de cop” fet que suposa que “raonablement es va produir una subtensió que va provocar que es malmetés la instal·lació”. Així, s’entén que “l’anàlisi de la prova practicada porta a concloure que la causa dels danys va ser la prestació del servei en condicions tècnicament defectuoses”.

Per tant, es modifica la sentència de la Batllia. Així, es declara que hi ha el dret a una indemnització per part de FEDA. Aquesta ascendeix a 19.615,62 euros, dels quals la majoria (18.615,62) aniran a l’asseguradora de la corporació parroquial i mil al comú.

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending