Confirmada l’absolució del pneumòleg que no va avisar una pacient que patia hepatitis

Ni la família de la víctima, que va acabar morint perquè quan se li va detectar la malaltia ja era massa tard per un trasplantament, ni la fiscalia han recorregut la decisió del Tribunal de Corts i ara el procés s’encamina cap a una demanda contra el SAAS

Una imatge de la Seu de la Justícia.
Una imatge de la Seu de la Justícia. Toni Solanelles

El pneumòleg acusat de ser responsable de la defunció d’una pacient a qui no va comunicar mai que patia hepatitis ha estat absolt definitivament per la Justícia. Ni la família de la víctima, que optarà per reclamar a partir d’ara contra el SAAS per la via administrativa, ni la fiscalia han recorregut contra la sentència del Tribunal de Corts, que l’havia considerat no culpable. D’aquesta forma, la resolució esdevé ferma i, per tant, s’acaba el procés penal.

El facultatiu va ser jutjat el passat febrer. Se l’acusava d’un delicte d’homicidi per imprudència professional i afrontava una pena d’entre dos i sis anys d’inhabilitació. El motiu, que arran d’unes analítiques fetes pels problemes respiratoris es va detectar que la pacient patia hepatitis. El metge, però, no li va comunicar mai. I, anys després, a partir d’uns dolors abdominals molt forts se la va ingressar a l’hospital i, allà sí, ja es va diagnosticar la malaltia. Ja en fase avançada, amb cirrosi hepàtica inclosa. Massa tard. No va ser a temps de rebre un trasplantament.

Una imatge de la Seu de la Justícia.

Relacionat

Un pneumòleg es juga entre dos i sis anys d’inhabilitació per la mort d’una dona el 2011

El procés judicial, per la via penal, el va iniciar la família i es va allargar anys i anys a instàncies judicials. Fins al passat febrer. Ara fa uns dies, el Tribunal de Corts va donar a conèixer la sentència. I era absolutòria. Els magistrats van entendre que no existia una mala praxi individual que hagués portat al fatal desenllaç sinó una sèrie d’errors del sistema. En algunes parts de la resolució es posava en relleu que havia fallat “estrepitosament”, però no per culpa del facultatiu.

Dependències judicials.

Relacionat

La concatenació fatídica de fets ‘salva’ el pneumòleg que no va avisar d’una hepatitis ‘mortal’

Al mateix temps, el tribunal sí que admetia que per a la família hi havia opció de reclamar per “una altra via jurisdiccional”, vist que hi havia hagut “una disfunció evident del sistema sanitari”. I aquest és el camí que escolliran, tot desistint de presentar un recurs d’apel·lació davant la sala penal del Superior.

Una imatge de l'accés principal de l'hospital.

Relacionat

La família de la dona a qui mai se li va comunicar que patia hepatitis reclamarà contra el SAAS

L’altra part en el procediment, la fiscalia, tampoc ha recorregut. Per tant, un cop passat el termini per fer aquesta acció, la sentència de primera instància esdevé ferma. Així doncs, es confirma l’absolució del pneumòleg, que podrà continuar exercint al Principat on, de fet, ja va estar un temps sense poder treballar, ja que va ser condemnat per una altra causa penal.

Comentaris (2)

Trending