Un pneumòleg es juga entre dos i sis anys d’inhabilitació per la mort d’una dona el 2011

El metge que s’asseu aquest dijous al banc dels acusats davant el Tribunal de Corts no va comunicar mai a la pacient que arran d’una analítica havia detectat que patia hepatitis, i el seu estat es va deteriorar tant que va acabar morint

Una imatge de la Seu de la Justícia.
Una imatge de la Seu de la Justícia. Toni Solanelles

Un pneumòleg ja inhabilitat en alguna altra ocasió s’asseu aquest dijous al banc dels acusats, davant el Tribunal de Corts, acusat d’un homicidi per imprudència professional. La fiscalia demana que se l’inhabiliti durant dos anys per no haver comunicat degudament a una dona, que va acabar morint el 2011, que patia una hepatitis que va fer deteriorar tant la seva salut fins a acabar finant. La família de la difunta reclama que la inhabilitació sigui de sis anys. El metge en qüestió mai no ha reconegut cap mala praxis i la seva defensa en demana l’absolució.

El cas ha estat durant molts anys encallat en seu d’instrucció. Fins al punt que la família de la finada, avui acusació particular, va haver d’elevar diferents queixes davant el Consell Superior de la Justícia i va haver d’acudir al Raonador del Ciutadà per tal que es posés de manifest el seu malestar. I és que després que es processés el pneumòleg en qüestió, condemnat al seu dia per comportaments de naturalesa sexual indeguts amb algunes pacients, i abans que es tanqués la causa i s’enviés a judici, tant la defensa del facultatiu com el ministeri públic van sol·licitar noves diligències i, a partir d’aquí, es va encallar. Sense avançar. Fins avui.

ANTECEDENTS

El cas es remunta al 2005 quan la dona en qüestió va acudir al pneumòleg per un problema respiratori sever. Durant uns dies se li van fer tot de proves i especialment unes analítiques van revelar que patia hepatitis. Però tot i aparentment veure-ho, el metge no només no li va comunicar res a la pacient sinó que li va donar l’alta. Durant anys, el mateix pneumòleg va anar revisant la pacient cada sis mesos sense que mai li comuniqués que patia l’hepatitis. I mai en va ser tractada.

Fins que al 2011, al gener, arran d’uns dolors abdominals molt forts, entre altres símptomes, se la va ingressar a l’hospital i se li va diagnosticar una cirrosi hepàtica que ja provenia d’aquella hepatitis mai comunicada. Se la va posar en una llista d’espera per un trasplantament de fetge que hauria hagut de solucionar, almenys en gran mesura, el seu estat, que s’havia deteriorat per sis anys sense cap mena de tractament malgrat que el pneumòleg havia de saber de l’hepatitis perquè els resultats de l’analítica del 2005 eren clars.

-

Relacionat

La família d’una dona que va morir el 2011 mentre esperava un trasplantament de fetge denuncia que es vol ‘tapar’ el cas

La dona no va ser a temps d’un trasplantament i va morir el març d’aquell mateix 2011. Sis mesos després la família va interposar una querella criminal contra persona desconeguda que va derivar, el 2013, en el processament del pneumòleg que avui es jutja. Com s’ha dit, durant molts anys es va tenir encallada la causa i, fins i tot, la família de la difunta fa pensar que s’havia deixat al cas al calaix. Les seves queixes, però, d’una manera o altra van acabar fent efecte.

En la qualificació provisional que caldrà veure si la fiscalia i l’acusació particular mantindran, el ministeri públic demana quinze mesos de presó condicional i dos anys d’inhabilitació. S’acusa el metge d’un delicte d’homicidi per imprudència professional. La família, que lamenta que el pneumòleg mai no ha reconegut els fets ni s’ha volgut fer càrrec de la responsabilitat civil, sol·licita dos anys de presó -i deixa a criteri del tribunal la seva eventual fermesa- i sis anys d’inhabilitació professional. A més, demana una indemnització propera als 250.000 euros. La defensa de l’acusat en sol·licita l’absolució en no considerar que hi hagi hagut mala praxi.

Comentaris (2)

Trending