Condemnen un jove per mantenir durant sis mesos sexe amb una menor de 13 anys

Tant el processat com la noia van admetre els fets, emmarcats en una relació amorosa, que suposen un delicte, ja que, a Andorra l’edat de consentiment és als 14; per això, a l’acusat se li imposa una pena de 18 mesos condicionals

Façana de la seu de la justícia.
Façana de la seu de la justícia.

El Tribunal de Corts ha condemnat un jove que durant sis mesos va mantenir relacions de forma continuada amb una menor de 13 anys. Al llarg d’aquest temps, tots dos van practicar sexe en diverses ocasions. Això suposa un delicte, ja que la noia no havia arribat al que es coneix com a edat de consentiment. Per això, s’ha imposat al processat una pena de 18 mesos de presó, tot i que condicionals. Per tant, inicialment no haurà d’ingressar a presó.

Els fets es remunten al 2018. Tal com va reconèixer l’acusat en el judici i com també va relatar la menor, al llarg d’uns sis mesos tots dos van mantenir una relació amorosa. Llavors, ell tenia 19 anys. La noia, només 13. I al llarg d’aquest temps, van quedar “en diverses ocasions” a casa del processat. Allà van tenir “relacions sexuals completes amb penetració vaginal”.

Al judici, celebrat com és habitual en aquests casos a porta tancada, tant processat com menor van admetre els fets. Ell va explicar que eren parella i va assegurar que no sabia que estava cometent un delicte. Però així és. Cal recordar que, a Andorra, l’edat de consentiment, a partir de la qual una persona pot donar conscientment el vistiplau per mantenir relacions sexuals amb un adult, està fixada en catorze anys -a Espanya, per exemple, és de setze-. I això, tal com remarca el Tribunal de Corts, suposa una vulneració de l’article 147 del Codi Penal, que estableix que “el qui realitza un comportament sexual amb una persona menor de catorze anys o privada de sentit, inconscient o incapaç d’oposar resistència, o amb abús de la seva incapacitat, ha de ser castigat amb pena de presó de tres mesos a tres anys”.

Els magistrats apliquen al jove l’atenuant de ser menor de 21 anys en el moment dels fets. En canvi, no accepten les seves explicacions pel que fa a no saber que la seva conducta era delictiva. “Mantenir relacions sexuals amb una menor de 13 anys, amb ple coneixement de la seva edat, no és una situació que pugui generar cap tipus de dubte respecte a la seva prohibició en una persona amb una intel·ligència mitja i socialment integrada”, argumenta la sentència.

Tot i això, a l’hora d’imposar la pena es tenen en compte “la col·laboració de l’acusat, reconeixent la totalitat dels fets imputats, la seva inserció social i laboral, l’edat, la manca d’antecedents penal” i, també, el fet que ell i la menor mantenien una relació. Pe això, se’l condemna a 18 mesos de presó condicional. És a dir, no haurà d’ingressar a la Comella, sempre que no torni a cometre un delicte similar. Fins i tot, s’acorda “d’ofici la dispensa d’inscripció d’antecedents penals”.

Comentaris (19)

Trending