El ‘camell’ de l’‘Operació Nord’ demana l’absolució al·legant que va actuar per por

El jove, que va ser condemnat a cinc anys de presó, assegura que va acceptar introduir droga al país davant les amenaces i coaccions que li va proferir el ‘valenciano’, principal implicat del cas, que es va fugar aprofitant un permís per fer-se una prova mèdica a Espanya

Allò que va comissar al seu dia la policia, els primers dies de maig del 2018.
Allò que va comissar al seu dia la policia, els primers dies de maig del 2018. POLICIA D'ANDORRA

Que va intentar entrar droga al país no ho discuteix. Al contrari, va ser enxampat quan pujava amb una bossa carregada de diferents substàncies estupefaents i, després, va acceptar col·laborar amb la policia per organitzar una entrega controlada. La primera acció d’aquesta mena al país -l’operació ‘Nord’-. L’home va ser condemnat a cinc anys pels fets. El seu advocat ha presentat recurs al Superior demanant l’absolució, esgrimint que el seu client va fer de ‘camell’ per les amenaces del propietari de la droga, fugat de la presó aprofitant un permís per sotmetre’s a Espanya a un tractament mèdic.

Els fets es remunten al maig del 2018. La policia feia temps que seguia la pista a un home -‘el valenciano’- que vivia a cavall d’Andorra i la seva Catarroja natal. Es tenia una clara sospita que s’havia convertit en un important distribuïdor de droga, però faltaven proves. Aquestes es van aconseguir enxampant el jove que ara ha presentat el recurs davant el Superior. Se’l va controlar quan pujava en un bus des de la Seu d’Urgell amb una bossa plena de diferents substàncies estupefaents:  228 grams de cocaïna, 18,7 grams de metamfetamina, 17 grams d’èxtasi, 7,2 grams d’heroïna i 5 dosis d’LSD. Tot un supermercat... de droga.

L'únic processat encara pres per la denominada 'Operació Nord' en baixar del furgó policial amb què ha anat amb altres reclusos fins a Prada Casadet.

Relacionat

Condemna amb rebaixa substancial per als acusats del ‘supermercat valencià’ de la droga

Al jove, agafat ‘in fraganti’ se li va oferir l’opció de col·laborar per reduir la dura pena que li podia caure i va acceptar. L’entrega controlada en la batejada com a operació Nord i va permetre desmantellar un important punt de distribució, inicialment centrat al Pas de la Casa però que havia estès els tentacles a tot el Principat. Camell i propietari de la droga van ser enviats a la Comella. El ‘valenciano’, però, va aconseguir fugir, aprofitant un permís per fer-se una prova mèdica a Espanya. No va tornar.

A la presó, com ha explicat el lletrat, el seu client va rebre amenaces per haver col·laborat amb la policia. Assegura, però, que no eren pas les primeres. Ha volgut posar en relleu que va acceptar introduir la bossa de drogues per por a les amenaces que, prèviament, havia rebut del ‘valenciano’ que, ha remarcat l’advocat, es va arribar a presentar al seu pis amb un ganivet per reclamar un deute existent. Fer el trasllat de la droga era l’única opció de saldar-lo, segons la defensa del processat.

Per això, ha demanat al Superior que es tingui en compte l’atenuant d’haver obrat per evitar un mal propi. “Ho va fer per por”, ha afirmat. La petició ha estat contestada per la fiscalia, que ha remarcat que el jove “tenia ja abans un reguitzell de problemàtiques amb drogues i altres condemnes”. A banda, argumenta que “la por no és creïble” perquè “en cap cas tenia dificultats per anar a la policia [a denunciar les amenaces] o per abstenir-se del món de la droga”. Per això, ha reclamat que es mantingui la pena imposada pel Tribunal de Corts, de cinc anys, dels quals ferms el temps ja complert a la Comella.

Etiquetes

Comentaris

Trending