Ajornen un judici per abús sexual per l’absència de la víctima que no ha pogut venir pel coronavirus

La dona no viu ja al país i la vista s’ha posposat, fet que allarga encara més un cas que s’arrastra des del 2012, amb periple pel Constitucional inclòs

Les dues sentències desestimatòries s'han notificat aquest matí.
Les dues sentències desestimatòries s'han notificat aquest matí. ARXIU

El Tribunal de Corts havia d’acollir aquest dilluns la vista pel cas d’una presumpta agressió sexual que fa gairebé vuit anys que s’arrossega per la justícia andorrana, recurs al Constitucional inclòs. En concret, per l’acusació d’una dona contra el fill dels propietaris de l’establiment on treballava. El judici, però, no s’ha pogut celebrar perquè la víctima, que ara resideix fora del país, no ha pogut traslladar-se al Principat per declarar a conseqüència de la situació provocada per la pandèmia del coronavirus. Tocarà, doncs, esperar una altra data.

Els fets es remunten a l’agost del 2012. La dona va denunciar el processat davant la policia acusant-lo d’haver-la forçat a mantenir relacions sexuals “amb el temor de ser acomiadada de la seva feina”. L'acusat admet que, de sexe, n'hi va haver, però consentit en tot moment. El dia abans, l’home també havia acudit davant el cos d’ordre queixant-se que ella li havia enviat missatges al mòbil en els quals li demana diners “en termes apressants” i “sota amenaça de mort” li sol·licitava “que li reemborsés les despeses mèdiques que havia hagut d’abonar per tractar-se d’una infecció de fongs derivada (...) de les relacions sexuals mantingudes”. Ja l’abril del 2013, la dona va presentar una querella pels delictes d’agressió sexual constitutiva de violació, coaccions, injuria greu, amenaces i vexacions.

La dona acusa el processat d'haver-la forçat a mantenir relacions sexuals, que ell admet que van existir, amb el temor de fer-la fora del treball

La causa judicial, però, va ser arxivada per la batlle perquè es considerava que no hi havia prou indicis per tirar endavant un procediment judicial. La decisió, però, va ser recorreguda per l’advocat de la presumpta víctima i, després de diverses negatives per part de la justícia, el cas va arribar al TC, via recurs d’empara. L’alt tribunal va acabar donant la raó a la denunciant, especialment pel fet que no s’hagués volgut practicar una prova pericial, en concret, un informe fet per un metge psiquiatra sobre la dona.

Així, els magistrats van tornar la causa a la justícia penal ordinària i aquesta ha continuat avançant. Tant que aquest dilluns estava fixada la vista oral al Tribunal de Corts que, però, s’ha hagut d’ajornar. El motiu? La víctima, la declaració de la qual és clau en un judici on la fiscalia no s’hi ha personat, no ha pogut desplaçar-se a Andorra per culpa de la situació provocada pel coronavirus.

La dona fa temps que viu fora del Principat i, per venir al judici, se li demanava fer-se prèviament una prova de coronavirus, que s’havia de pagar de la seva butxaca. A causa de la seva situació econòmica, no podia afrontar una despesa d’aquest tipus. A més, i tot i que s’havia demanat, no s’ha acceptat que declarés per videoconferència.

Per això, abans de començar la vista, el seu advocat ha sol·licitat l’ajornament fins al moment en què es pugui desplaçar amb normalitat. La petició ha estat acceptada pels magistrats. Per tant, el cas s’allargarà, encara més, en el temps. Els vuit anys els complirà. Com a mínim, perquè un cop es faci el judici també caldrà esperar diverses setmanes a la sentència i, a més, sigui quin sigui el veredicte encara hi haurà possibilitat de més recursos a instàncies superiors.

Comentaris

Trending