Treballadors de BPA exigeixen al Col·legi d'Advocats que "actuï amb diligència" i "resolgui l'expedient" al lletrat Pujadas

Comentaris

Treballadors de BPA exigeixen al Col·legi d\'Advocats que \"actuï amb diligència\" i \"resolgui l\'expedient\" al lletrat Pujadas
Treballadors de BPA exigeixen al Col·legi d\'Advocats que \"actuï amb diligència\" i \"resolgui l\'expedient\" al lletrat Pujadas

Els treballadors de Banca Privada d’Andorra (BPA) que els darrers dies de juliol de l’any passat van presentar una denúncia al Col·legi d’Advocats contra el lletrat Manuel M. Pujadas en entendre que havent-los assessorat, primer, en la negociació amb l’INAF i l’AREB i, després, esdevenint el representant legal de Govern en el ‘cas BPA’ hauria vulnerat diversos articles del marc normatiu que regula la professió han instat aquest dimarts al col·legi professional que “impulsi l’expedient disciplinari i el resolgui definitivament”. Els bancaris exigeixen que d’una vegada per sempre l’ens professional “actuï amb diligència”.

Més de quaranta treballadors i extreballadors de BPA van presentar el 29 de juliol passat una denúncia en què posaven de manifest que Pujadas s’hauria saltat els estatuts del col·legi i, així, almenys, hauria de ser objecte d’una inhabilitació. Recordaven els empleats del banc que l’advocat els va representar en les tasques de negociació d’un conveni davant eventuals retallades de personal a l’entitat bancària atès la intervenció a la qual estava sotmesa. Posteriorment, Pujadas va signar una querella contra alguns dels gestors bancaris en el marc d’una de les accions promogudes pel Govern sota l’assessorament del mateix lletrat.

Davant d’aquesta situació, la denúncia presentada al seu dia i el recordatori tornat a entrar aquest dimarts al Col·legi d’Advocats considera que hi podria haver un conflicte d’interessos. I recorda que els estatuts del col·lectiu professional estableix explícitament que “l’advocat o advocada no ha d’acceptar encàrrecs que impliquin actuacions contra qui hagi estat client seu quan puguin originar un conflicte d’interessos”. Pujadas no només va assistir els treballadors en la negociació amb l’AREB. En un cas concret, almenys, l’advocat també va defensar una gestora inicialment inculpada en el ‘cas BPA’ per haver participat en compensacions.

Els empleats de BPA no van tenir notícies del Col·legi d’Advocats fins al mes d’octubre, quan la degana del col·lectiu, Sophie Bellocq, els va fer arribar una carta informant-los que la denúncia no podia ser admesa a tràmit perquè algunes de les persones que suposadament l’avalaven no havien estat degudament representats. Un mes després, les persones a les quals el Col·legi considerava que no estaven degudament representades van ratificar la seva voluntat denunciadora ara sí degudament. Des de llavors, al mes de novembre, els denunciants no han tingut cap més notícia del Col·legi.

Aquesta situació hauria indignat els treballadors de BPA, que lamenten “el menysteniment” i el “passotisme” amb el qual, al seu entendre, estaria actuant l’entitat presidida per Bellocq, “i això per no usar altres expressions més fortes”, malgrat queixar-se de “l’excés de corporativisme”. En aquest sentit, i tal i com els firmants han fet constar al document entrat avui, el Col·legi d’Advocats ha de “garantir que l’exercici professional s’adeqüi a la normativa” i ha de “vetllar pel compliment dels deures i les obligacions de les persones col·legiades”. Que Pujadas “pugui passar d’una banda a l’altra en un cas com aquest no pot ser una cosa normal ni exempta d’una reprimenda professional com a mínim”, han assegurat les fonts. També consideren els denunciants, segons les fonts consultades, que s’han de respectar el termini per l’adopció de decisions. Segons els càlculs dels denunciants, “a dia d’avui, ja s’haurien escolat tots els terminis indicats i hauríem de tenir una resolució de l’expedient”.

Però ben al contrari d’això, hores d’ara no saben ni tan sols si hi ha obert formalment un expedient disciplinari vers el lletrat. Que no hi hagi cap resolució emesa aniria contra els interessos dels denunciants, que no poden dur a terme cap altra acció, en el sentit que no poden recórrer cap decisió davant d’una altra instància. D’aquí que es demani a la junta de govern “que actuï amb la diligència deguda, impulsi l’expedient disciplinari i resolgui definitivament”. Per ara, no ha transcendit res sobre l’òrgan rector del Col·legi d’Advocats més enllà que la denúncia contra Pujadas és un afer que “els molesta molt”. La majoria de components de la junta de govern del col·lectiu professional té vinculacions professionals amb el ‘cas BPA’. Molts d’ells defensant posicions molt allunyades a les preteses o a les que més poden interessar als gestors.

Comentaris

Trending